امین شجاعی پنجشنبه ۲۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۰:۰۰

«خوانش بیماری در بستر اسطوره»

کتاب «خوانش بیماری در بستر اسطوره» اثر عبدالرضا ناصر مقدسی شامل مطالعه و تحقیق درباره بیماری M.S از زاویه اسطوره و فرهنگ مردم، توسط انتشارات فرهامه منتشر و راهی بازار نشر شد.

 

اسطوره درمانی

 

معصومه ابراهیمی مدیر انتشارات فرهامه ، درباره این اثر گفت: «خوانش بیماری در بستر اسطوره»، با عنوان فرعی  «مقدمه ای بر اسطوره درمانی» کتاب جدیدمان است که توسط دکتر عبدالرضا ناصر مقدسی تالیف شده است. نویسنده کتاب که پزشک متخصص مغز و اعصاب است و سال های متمادی بیماری ام اس را از جوانب مختلف مطالعه کرده، در این اثر تلاش کرده تا بیماری ام اس را از دریچه اسطوره مورد مداقه قرار دهد و با بسط و گشایش برخی داده¬ های اسطوره شناختی امکان بازخوانی این بیماری را در بستر  روایت‌های اسطوره‌ای فراهم کند.

وی افزود: از آن جا که پیرامون بیماری M.S و علت ابتلا به آن در کشور ما گفته ها و حواشی بسیار وجود دارد و ناآگاهانه علت مبتلا شدن به آن را به پدیده های ماورایی و غیر پزشکی مربوط می دانند و بیمار مبتلا به M.S علاوه بر رنج بیماری با مشکلات مضاعفی در جامعه روبرو ست، نویسنده تلاش کرده است علت و چرایی این امر را پیگیری کند. به راستی چه چیزی سبب می شود بیماری نام خاص و معنا داری به خود بگیرد و زدودن نام و برچسب از یک بیماری با چه چالش هایی روبروست؟ این یکی از پرسش های اساسی کتاب است که هدف از تالیف آن را مشخص می کند و مطالب دیگر حول همین محور قرارگرفته اند. در واقع برای پاسخ گفتن به این پرسش باید به رابطه متقابل فرهنگ و بیماری بپردازیم.

این مدیر نشر ادامه داد: بر این اساس نویسنده ضمن پژوهش‌های نظری گسترده درباره رابطه بیماری و فرهنگ به پژوهش میدانی نیز پرداخته و از میان بیماران مبتلا به ام اس در ایران با ۷۵ نفر از آن ها مصاحبه کرده و از طریق پرسشنامه رویکرد این بیماران نسبت به بیماریشان را مورد مطالعه قرار داده است. وی همچنین با انتخاب ۳ روایت اسطوره ای با بیماران مبتلا به ام اس وارد گفتگو شده و از این شیوه به درک بهتر و کامل تری از ام اس رسیده است که تا حدودی نقائص رویکرد پوزیتویستی اصول پزشکی مدرن را می پوشاند و بیماران را در فهم و پذیرش و آمادگی برای درمان همه جانبه این بیماری کمک می کند.

ایراهیمی گفت: کتاب خوانش بیماری در بستر اسطوره شامل ۶ فصل است.  فصل اول «فرهنگ و بیماری»  نام دارد و موضوعات زیر را در بر می‌گیرد: ۱. بیماری به مثابه یك نام ۲. بیماری به مثابه یك استعاره ۳. درمان صحیح نیازمند یك نام است ۴. اشكالات زبان نوین پزشكی ۵. آنتونن آرتو و تلقی استعاری او از بیماری ۶. واكنش اجتماع به بیمار و بیماری ۷. فرهنگ مشتق از بیماری ۸. اسطوره به مثابه راهنما. فصل دوم هم «انسان در ساحت اسطوره» نام دارد که در آن، به طور مستقیم این پرسش را مطرح می کند كه چگونه اسطوره می تواند رابطه میان بیمار و بیماری را در بستری فرهنگی بررسی كند و به درمان و نتیجه منطقی منتج شود؟ 

وی در ادامه گفت: فصل سوم «انسان به مثابه رمز» و فصل چهارم «انسان و فرآیند بیماری» نام دارد. فصل پنجم هم «گفتگوهای سه‌گانه، خوانش بیماری در روایت‌های اسطوره ‌ای» است و فصل بعدی هم به عنوان بخش پایانی کتاب، جستار نهایی است. این کتاب را به تازگی با شمارگان هزار نسخه چاپ کرده ایم.

 

اسطوره درمانی

 

«هنر شفا‌بخشی گِل‌درمانی»

نخستین چاپ کتاب «هنر شفا‌بخشی گِل‌درمانی» نوشته پاتریشیا شروود، با ترجمه مشترک سهیلا اعتمادی و منیژه اسدمنش در 11 فصل از سوی انتشارات دانژه به بازار کتاب عرضه شده است.

از مهم‌‌ترین فصل‌های کتاب می‌توان به «گِل‌درمانی معنادار»، «استفاده از گِل در روان‌ درمانی بدن ــ محور»، «درمان و التیام غم و اندوه از طریق گِل‌درمانی»، «ایجاد ارتباط میان زوجین» و «تأملاتی بر گِل درمانی در روان درمانی» اشاره کرد.

 

مفهوم گِل درمانی معنا‌دار چیست؟

مولف در نخستین فصل کتاب در تشریح گِل درمانی معنا‌دار آورده است: «درمان‌گران امروزه به‌طور فزاینده‌ای در حال انجام پژوهش‌هایی هستند تا به ابزار‌های دست یابند که شناخت بهتر و بیشتر مراجعان را تسهیل نمایند. بعد از گذشت حدود 100 سال از درمان‌های گفت‌و‌گو محور،‌ ابزار‌های مشخص شده درمان به وجود آمده است. چالش‌های موجود در درمان نظیر مقاومت مراجعان، دفاع مراجعان،‌ شمرده حرف زدن گروه‌های مختلف مراجعان (کودکان، نوجوانان و بعضی از بزرگسالان) ما را به اجبار به سوی کشف ابزارهای درمانی که وابستگی شدید به اظهارات کلامی و بیان مراجعان نداشته باشد،‌ می‌کشاند.»

وی در ادامه نوشته که ما در دوره‌ای شاهد درمان از طریق هنر نظیر: رقص درمانی،‌ هنر درمانی،‌ قصه درمانی، موسیقی درمانی،‌ شن درمانی و حرکت درمانی بوده‌ایم.

 

تاثیر زبان در روان‌درمانی بدن محور

«پاتریشیا شروود» در بخشی دیگر از کتابش در مطلبی با عنوان «زبان وسیله ارتباط در روان درمانی بدن ــ محور» اشاره کرده است: «تجارب درون سیستم انرژیک ما یا به‌صورت منبعی از شهود و انرژی و یا به‌صورت بار اضافی و استرس منعکس می‌شوند. بیشتر تجارب ما غیرکلامی است و به آسانی از ضمیر هوشیاری می‌گریزد. این مضامین ناهوشیار در کالبد‌های جسمانی و لطیف ما جذب می‌شود و با مسدود کردن گردش خون به احساس تهی شدن، خستگی، استرس و بیماری می‌افزاید.           

نویسنده همچنین درباره «تأثیر گِل در تقویت ارتباط زوجین» نوشته است: «کاردرمانی با بسیاری از زوجین، مشکلات مربوط به ارتباط میان آن‌ها را دارد. اغلب برای پزشکان حیرت‌‌انگیز است که می‌بینند چگونه در فرآیند ارتباط بین بسیاری از زوجین، اختلال در گوش کردن موثر و فعال وجود دارد. بنابراین اغلب آسیب‌های بی‌توجهی از مهارت‌های ضعیف گوش کردن ناشی می‌شود.»

 

چند تمرین ساده برای ارتباط موثر

«پاتریشیا شروود» در ادامه در قالب چند تمرین مانند «ساختن شکلی با گِل که نمایانگر احساسات کلی داستانی باشد که به‌وسیله شریک زندگی‌تان برای شما بازگو می‌شود»، ‌«ساختن شکلی با گِل که نمایانگر احساسات شخص بیان‌کننده داستان است» و «ساختن شکلی با گِل که نمایانگر پاسخ‌های شنونده داستان است» به مخاطب در برقراری ارتباط موثر کمک می‌کند.     

وی در بخش دیگری از کتاب در تشریح «تأملاتی در حوزه روان‌درمانی» اشاره کرده که گِل‌‌درمانی مانند سیندرلا، کسی است که کفش‌های زیبا، متناسب او می‌شود. کسی که دغل‌بازان، چاپلوسان، مدعیان،‌ نادانان و فریب‌خوردگان را ظاهر می‌کند. بسیاری از مراجعین و کارآموزان با این تصور به جلسات گِل‌درمانی بدن ــ محور آمدند که بر روی ماده درونی خود کار کرده‌اند و هیچ مشکل مبرم و فشارآوری ندارند.    

نخستین چاپ کتاب «هنر شفا‌بخشی گِل‌درمانی» با شمارگان یک‌هزار و 100 نسخه در 144 صفحه، به بهای 6 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات دانژه منتشر شده است.



شارژ سریع موبایل