اسمت چیه؟ تربچه. عزت اله الوندی. انتشارات سوره مهر. چاپ اول. تهران: 1393. 5000 نسخه.84 صفحه .مصور. قیمت: 5500تومان.
کوکب خانه نبود: مرتضی هم. گفتم بیایم همه چیز را بنویسم که یادم نرود. از آن پدرسوختههایی بنویسم که نصفشان آدم است و نصفشان ... اصلا نمیگویم چی؟ آدمیزاد با اینها خیلی سر و کار داشته: خود من هم.
داستان کتاب
« اسمت چیه؟ تربچه» داستان طنز کودکانهای به قلم عزت اله الوندی است.
این داستان درباره نوجوانی به نام پوریا است که عاشق انشا نوشتن است و در انشاهایش همیشه از عناصر تخیلی بهره میبرد و داستانی خنده آور میآفریند. پوریا توسط موجوداتی غریب به یک سرزمین خیالی برده میشود و در آنجا با اینیکی و اونیکی و خواهرشان تربچه آشنا میشود. موجوداتی تخیلی و جادویی که قادرند گاهی وقتها اختلالاتی در زندگی آدمها به وجود بیاورند. همانطور که سالها است برای زندگی پوریا و خانوادهاش اختلالاتی به وجود آوردهاند. پوریا وقتی با این موجودات آشنا میشود تازه درمییابد که آنها پیشتر از آن در خانودهاش رفت و آمد داشتهاند و حتی هم بازی پدربزرگ و مادربزرگشان بودهاند. پوریا در این سرزمین جادویی تربچه را که توسط پدر پدربزرگش در بطری کوچکی زندانی شده است، نجات میدهد و موجودات خیالی در عوض به او قول میدهند یکی از آرزوهایش را برآورده کنند. پوریا تنها آرزویش سلامتی مادر بزرگ است و آنها این آرزوی پوریا را برآورده میکنند. موجودات خیالی بعد ازاین برای همیشه از زندگی آنها بیرون میروند و قول میدهند دیگر کاری به کار آنها نداشته باشند.
درباره کتاب
این داستان از عنصر تخیل برای خلق داستانی برای کودکان بهره گرفته شده که واقعیت و خیالی را با هم در میآمیزد و تخیل نوجوان را به کار گرفته مخاطب را به دنبال خود به عمق ماجرای داستان میکشاند. در این داستان تلاش شده تا آنجا که ممکن است از فضاهای امروزی و روزمره نوجوانان استفاده شود اما در عمق همخونی با داستانهای کهن فارسی دارد. طنز و رنگ و بوی ایرانی آن از ویژگیهای بارز این کتاب داستانی است.
«اسمت چیه؟ تربچه» داستانی دنباله دار
عزت اله الوندی درباره این کتاب می گوید: چون موضوع داستان و شخصیتهای آن از نظر کارشناسان دفتر حوزه هنری جذاب بود و رخدادهای داستان در یک دنیای خیالی جدید روی میدهد، به پیشنهاد دوستان این دفتر تصمیم گرقتم که جلدهای بعدی آن را هم بنویسم. قرار است این مجموعه با عنوان کلی « داداشیها» در قالب هفت جلد به نگارش درآید و از سوی دفتر ادبیات کودک و نوجوان حوزه هنری منتشر شود. طبق این قرار داد باید هر سه ماه یک جلد آن به دفتر تحویل داده شود. در حال حاضر مشغول نوشتن جلد دوم این کتاب هستم.
وی همچنین ادامه میدهد: هر داستان این مجموعه با داستانهای دیگر ارتباط موضوعی و شخصیتی دارد و قرار است در هر جلد شخصیتهای جدیدی به داستان اضافه شود.
«پروژه طنز نوجوان» یکی از پروژههای ادبی دفتر کودک و نوجوان حوزه هنری است که با مسئولیت و اجرای داوود امیریان به تولید آثار طنز برای نوجوانان میپردازد. این کتاب نیز زیر مجموعه این پروژه از سوی انتشارات سوره مهر منتشر و به بازار کتاب عرضه شده است.
اسمت چیه؟ تربچه حاوی هفت فصل است که نامهایشان عبارتند از: این دو، آن دو. پدر پدر بزرگ. من. پدربزرگ. مامان. آبجی کوچیکه. مادربزرگ. در لابه لای صفحات نیز نقاشیهایی مربوط به داستان و ماجرای کتاب نقاشی و گنجانده شده است. تصویرگر این کتاب ابراهیم کاشانی است.
این کتاب تقدیم شده است به گابریل گارسیا مارکز که استاد داستان های رئالیسم جادویی است. ژانری که در این کتاب نیز از آن بهره برده شده و نویسنده تلاش کرده است به این دنیای تخیلی نزدیک شود.
«پدر بزرگ میگوید: " پدربزرگ من یه روز که داشته باغشو آبیاری میکرده یکی از اون یکیها رو دیده اما اون یکی مرده نبوده، زن بوده. داشته لب چشمه دستاشو میشسته . بعد که فهمیده از اون یکیها است، با بیل افتاده دنبالش اونم وایساده و تا تونسته کتک خورده، بعد از پدربزرگامون خواسته و گفته من با هفت پشت تو کاری نخواهم داشت قول شرف میدهم اما بدان و آگاه باش که نفرینت میکنم که خودت و همه کسانی که از نسل تواند تا هفت پشت شلخته باشند."»