امین شجاعی پنجشنبه ۴ تير ۱۳۹۴ - ۱۴:۰۰

«101 تکنیک بازی درمانی»

نخستین چاپ جلد نخست مجموعه دو جلدی «101 تکنیک بازی درمانی» نوشته مشترک ‌هیدی جرارد کادسون و چارلز ای. شافر، با ترجمه دکتر الهه محمد اسماعیل در هفت فصل از سوی انتشارات دانژه منتشر شد.

«هنر‌های بیانی»،‌ «عروسک خیمه شب‌‌‌بازی»، «داستان‌گویی»، «گروه»، «اسباب‌بازی‌ها»، «مسابقات» و «سایر موارد» عنوان‌های فصل‌های هفت‌گانه این کتاب است.

از مهم‌ترین مباحث مطرح شده در این کتاب می‌توان به «تکنیک‌های حل مسأله: رویارویی با فرایند تصمیم‌گیری»، «کاربرد استعاره در آماده‌سازی دقیق فرایند بازی درمانی: پر کردن سطل زباله احساسات»،‌ «مغز من»،‌ «کار با رویای کودک»،‌ «بازی تابلو احساسات»،‌ «بازی با اعداد» و «نام‌‌های سرخ‌پوستی یک تکنیک بازی درمانی» اشاره کرد.

 

تکنیک‌های بازی‌های گروهی کدامند؟

مولفان در مقدمه کتاب آورده‌اند: «تکنیک‌‌های بازی‌های گروهی، ‌روش‌های مختلف بازی را برای استفاده در یک شکل گروهی برای مهارت اجتماعی کودکان، مدیریت خشم و سایر گروه‌های حمایتی ارایه می‌دهد. در تکنیک‌‌‌های بازی رقابتی،‌ از بازی‌های خریداری شده از فروشگاه‌‌ها یا بازی‌هایی که از سوی درمانگر ساخته می‌شود، برای کمک به کودکان جهت بیان مسائل روان‌شناختی استفاده می‌شود.»

در بخشی دیگر از این اثر درباره «تکنیک‌های حل مسأله: رویارویی با فرایند تصمیم‌گیری» اشاره شده که در زندگی پرشتاب هرکدام از ما از سوی تعداد زیادی از محرک‌ها بمباران می‌شویم،‌ از این‌رو با حفظ تمرکز اولیه بر محیط و تعاملات که به توجه آگاهانه ما نیاز دارند،‌ ما باید به پیش زمینه فعالت مورد توجه،‌ منظر‌ها، صداها،‌ بو‌‌ها و ... زندگی روزانه بپردازیم.

نویسندگان در ادامه این مبحث نوشته‌اند که برای سلامت عقل‌مان در میان این حمله و هجوم،‌ ما یاد می‌گیریم با هوشیاری و خودآگاهی بیشتر آنچه را به‌نظر بی‌ربط هستند غربال کنیم و به ‌منظور عملکرد موثر در فرصت‌ زمانی محدود، قبل از تصمیم‌گیری بر پردازش سریع گزینه‌‌های احتمالی متعدد مدیریت کنیم.

 

آشنایی با تکنیک «مغز من»

در این کتاب در زمینه مطالعات صورت گرفته در حوزه «مغز کودکان» نیز آمده است: «چالش‌های روان‌درمانی با کودکان دو برابر است. چالش‌های مربوط به یافتن مشکلات موجود در زندگی کودک،‌ بر چالش‌های وادار کردن شخص خردسال (با مهارت‌های ارتباطی محدود) به بیان خودش به شیوه‌ای که برای افراد قابل درک و پاسخ‌گویی باشد،‌ اضافه می‌شود. تکنیک «مغز من» فعالیتی است که می‌توان برای کودکان خردسال و نوجوان به منظور شناسایی و انفعال افکار،‌ امید‌ها،‌ ترس‌ها و رویا‌ها به‌کار برد.»

«کار با رویای کودک» از دیگر مباحث مهم کتاب است که مولفان در ذیل آن ضمن اشاره به این موضوع که بیان یک رویا،‌ شیوه‌ای برای درک دنیای درونی و بیرونی کودک است، بر این مسأله تأکید کرده‌اند که کودک می‌تواند بدون هرگونه حمایت و کمک،‌ به‌طور خودانگیخته طی یک جلسه، رویای خود را برای درمانگر بیان کند. درمانگر باید پذیرنده یک چنین واقعه‌ای باشد و فکر نکند که کار رویا با کودک پیچیده و ترسناک است.

نویسندگان کتاب معتقدند که شرح کودک از رویایش به او کمک می‌کند تا آرام گیرد و در این دنیای استرس‌زا و شتابزده که ما زندگی می‌کنیم، هوشیار شود.

 

تابلو احساسات، تکنیکی فوق‌العاده‌ برای آموزش

«کادسون» و «شافر» در ادامه، بازی تابلو احساسات را تکنیکی فوق‌العاده‌ای برای آموزش معرفی می‌کنند؛ آموزشی که موجب رشد کودک در ابعاد عاطفی و هیجانی می‌شود. این تکنیک را می‌توان به‌عنوان مداخله برای کودکانی که مشکلات عاطفی را تجربه می‌کنند یا به‌عنوان درمان برای کودکانی که به‌نظر می‌رسد در رشد عاطفی تأخیر دارند به‌کار برد.

نخستین چاپ جلد نخست مجموعه دو جلدی «101 تکنیک بازی درمانی» با شمارگان یک‌هزار نسخه در 472 صفحه، به بهای 24 هزار تومان از سوی نشر دانژه راهی بازار نشر شده است.

 

101 تکنیک بازی درمانی

 

«چگونه به کودک خود خواندن بیاموزیم؟»

کتاب پژوهشی «چگونه به کودک خود خواندن بیاموزیم؟» نوشته گلن دومن و دخترش جانت دومن با ترجمه هدا صدر و بازنویسی سمانه نوری‌زاده روانه بازار شد.

هدا صدر مترجم این کتاب گفت: این کتاب طی 50 سال پژوهش و تحقیق درباره آموزش و فرآیندهای یادگیری در کودکان از زمان تولد تا شش‌سالگی، رهیافت‌های جدیدی را نشان می‌دهد که از جمله آن‌ها این است که کودکان زیر شش سال در فراگیری خواندن و آموزش زبان نسبت‌ به بزرگسالان توانایی بیشتری دارند.

در بخشی از این کتاب آمده است: شروع انقلاب نرم با اولین چاپ این کتاب در سال 1964 همراه شد. پدران و مادران پیشگام، مشتاقانه از این کتاب استقبال کردند. آن‌ها دریافتند کودکان خیلی کوچک، باهوش‌تر از اکثر افرادی هستند که آن‌ها تصور می‌کردند. از آن زمان به‌ بعد 5 میلیون نسخه از این کتاب به 22 زبان به چاپ رسیده است.

نویسندگان این کتاب در مقدمه ابراز کرد‌ه‌اند: «در تاریخ بشر، هیچ دانشمندی به کنجکاوی کودکی از سنین 18 ماهه تا 4 ساله نبوده است. ما بزرگ‌ترها این کنجکاوی فوق‌العاده را نسبت‌ به محیط با عدم توانایی در تمرکز اشتباه می‌گیریم. ما موفق شدیم تا کودکان‌مان را با دقت از یادگیری دور نگه داریم؛ آن هم در دوره‌ای از زندگی که اشتیاق به یادگیری در بالاترین سطح است. توانایی جذب اطلاعات بین 9 ماهگی تا 4 سالگی بی‌نظیر است، اشتیاق به یادگیری بیشتر از زمان‌های دیگر است. تا این زمان کودک را تمیز، کاملاً سیر و ایمن از دنیای اطرافش و همچنین به دور از یادگیری نگه می‌داریم».

«نکات اولیه برای والدین»، «‌حقایقی در مورد تامی»، «کودکان تمایل به یادگیری خواندن دارند»، «کودکان می‌توانند خواندن را یاد بگیرند»، «کودکان درحال یادگیری خواندن هستند»، «کودکان باید خواندن یاد بگیرند»، «چگونه به کودک خود خواندن بیاموزیم؟»، «‌بهترین سن برای شروع یادگیری»، «نامه‌های مادران» و «آموزش خود را با شادمانی همراه کنید» عنوان‌های اصلی فصل‌های این کتاب است.

پیش‌تر کتاب «چگونه به کودک خود ریاضی بیاموزیم؟» با ترجمه هدا صدر و بازنویسی سمانه نوری‌زاده از سوی انتشارات «فرارسانه برگ» که کتاب «چگونه به کودک خود خواندن بیاموزیم؟» را هم منتشر کرده به چاپ رسیده است.



شارژ سریع موبایل