سارا قاسمی يكشنبه ۶ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۰

«آرای اختصاصی امام خمینی در وجودشناسی عرفانی»

کتاب «آرای اختصاصی امام خمینی در وجودشناسی عرفانی» تألیف «سیدمرتضی مبلغ» از سوی پژوهشکده امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی منتشر و روانه بازار نشر شد.

کتاب «آرای اختصاصی امام خمینی در وجودشناسی عرفانی» دربردارنده پنج فصل با عنوان «تعلق جعل به ماهیت»، «انطباق عماء با فیض اقدس»، «اطلاق وجود و قوی‌ترین دلیل آن»، «ملاک اعتبارات وجود» و «ترجیح (تجلی و ظهور) بر (صدور)»، است.

در مجموعه آثار عرفانی امام خمینی (ره) به عنوان یکی از اصحاب و اساتید عرفان، به ویژه در آثار وجودشناسی ایشان، آراء و نظریاتی بدیع و مبتکرانه به چشم می‌خورد که به نظر می‌رسد علاوه بر آنکه در آثار هیچ یک از اصحاب و اساطین عرفان موجود نبوده و اختصاصی ایشان است، به رفع برخی کاستی‌ها و اشکال‌ها در عرفان نظری منجر شده و به استحکام و اتقان بیشتر برخی نظریات کمک رسانده است.

این پژوهش درصدد آن است که ضمن کشف و استخراج آرای اختصاصی امام در حوزه وجودشناسی عرفانی،‌ به بررسی آن آرا پرداخته، در مرحله اول اختصاصی بودن آنها را مورد ارزیابی و اثبات قرار دهد و در مرحله دوم به ارزیابی و آزمون صحت و استحکام آنها پرداخته و آثار مترقب بر آنها را در ساحت عرفان مشخص کند.

در بخشی از این کتاب درباره «جمع‌بندی آرای اصحاب عرفان»، می‌خوانیم: ملاحظه و بررسی ادبیات اصحاب و اساطین عرفان به وضوح حاکی از آن است که آنان پرهیزی از به کارگیری واژه صدور به عنوان بدیل و مرادف واژه‌های ظهور و تجلی نداشته و به مناسبت‌های مختلف از این واژه هم استفاده کرده‌اند، البته نحوه استفاده آنها از این واژه متفاوت است.

اکثر آنان در مواردی این واژه را به جای واژه‌های صدور و تجلی یا به طور مترادف آنها به کار برده‌اند، اما برخی علاوه بر این، در مورد وجود عام نیز از واژه‌ صدور استفاده کرده‌اند (مانند ابن عربی، قونوی، فرغانی، قیصری، جامی، آملی، فیض کاشانی، قاضی سعید قمی و آیت‌الله شاه‌آبادی)، برخی هم صرفاً در مورد وجود عام آن را به کار برده‌اند (مانند جندی و ابن فناری).

پژوهشکده امام خمینی (س) و انقلاب اسلامی وابسته به موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) کتاب «آرای اختصاصی امام خمینی در وجودشناسی عرفانی» را در 232 صفحه و با قیمت 10000 تومان منتشر کرده است.
 
«عشق در مشرب عرفانی امام خمینی»

کتاب «عشق در مشرب عرفانی امام خمینی» تألیف «کبری طاهری‌نژاد» از سوی موسسه چاپ و نشر عروج منتشر شد.
کتاب «عشق در مشرب عرفانی امام خمینی» دارای پنج فصل با عنوان «کلیات»، «مفاهیم»، «عشق در عرفان»، «عشق از دیدگاه امام خمینی (س)» و «عشق در دیوان امام خمینی (س)»، است.

فصل اول این کتاب، گذری بر کلیات تحقیق دارد که شامل تعریف و تبیین موضوع، هدف و انگیزه، پیشینه موضوع تحقیق، روش تحقیق و غیره می‌شود. فصل دوم هم به بررسی مفاهیم لغوی و اصطلاحی عشق و محبت از دیدگاه عارفان پرداخته و معانی لغوی و اصطلاحی آن در عرفان بیان می‌شود و در نهایت دیدگاه عارف و اصل و فرزانه، امام خمینی (س)، بیان شده است.

فصل سوم، با عنوان «عشق در عرفان»، فراهم شده است. در این فصل، عشق را در قرآن کریم به عنوان یک کتاب عرفانی که در دسترس همگان است، مورد بررسی قرار می‌گیرد و در ادامه، عشق و محبت را در روایات و ادعیه مورد بررسی قرار داده و به بیان نقش عشق در عرفان اسلامی، اسباب‌ پیدایش عشق، تقسیم‌بندی عارفان در مورد عشق، صفات عشاق و آثار عشق پرداخته می‌شود و در نهایت رابطه و پیوند عشق با محبت، حسن، توحید، شوق و معرفت و عقل بیان می‌شود. در واقع فصول اول تا سوم زمینه‌ساز رسیدن به مقصود اصلی است.

فصل چهارم، که در واقع مهمترین فصل رساله است، به بررسی عشق در آثار امام خمینی (س) اختصاص دارد و دیدگاه آن عارف فرزانه را در رابطه با زوایای مختلف عشق بیان می‌کند.

از جمله مهمترین عناوین مطرح شده در این فصل عبارتند از: تعریف لغوی و عرفانی عشق و محبت، انواع عشق، عشق فطری و برهان عشقی، صفات عشاق، آثار عشق، عشق و خلقت جهان، عقل و عشق.

فصل پنجم، که فصل پایانی رساله است، عشق و ویژگی‌های آن در دیوان اشعار امام خمینی (س) مورد توجه قرار گرفته و به بررسی تعدادی از اشعار ایشان اختصاص یافته است.

در این کتاب به ارائه مطالبی از بخش «تعریف لغوی و عرفانی عشق و محبت» می‌پردازیم که در آن آمده است: اگر چه امام (س) با دیگر بزرگان اهل معرفت در این امر، هم عقیده‌اند که محبت قابل تعریف نیست و حدی فراهم آمده از جنس و فصل ندارد؛ اما در جای جای کتب و رسائل ایشان به توصیف‌هایی بر می‌خوریم که باید آن را تعریف خواص و آثار محبت نامید.
در گذری کوتاه به این تألیفات، شاید بتوان فهرستی از وصف‌‌های محبت را ارائه کرد:

1: محبت، صفت ذاتی خداوند است و همانطور که ذات حق ناشناختنی است، صفات او_ از آن جهت که عین ذات است_ هرگز شناخته نخواهد شد. پس حقیقت محبت شناختنی نیست.

2: عشق دریافتی ذوقی و شهودی و وجدانی است که درک آن را به چشیدن و رسیدن تعبیر می‌کنند و رسیدن به معنای فنای فی الله و بقای بالله است. مثال مشهوری که همگان ذکر کرده‌اند، آتش و مراحل معرفت آن، از دیدن دود و قرار گرفتن در طیف نور و حرارت آتش و بالاخره افتادن در آن و سر تا پا شعله‌ور شدن است. امام (س) نیز این تشبیه را در مورد عشق به کار برده‌اند و می‌نویسند: «حقیقت عشق آتشی است که از قلب عاشق طلوع می‌کند و جذوه آن سر و علن و باطن و ظاهرش سرایت می‌کند».

موسسه چاپ و نشر عروج کتاب «عشق در مشرب عرفانی امام خمینی» را در 179 صفحه و با قیمت 8000 تومان منتشر کرده است.



شارژ سریع موبایل