بنا بر برخی از روایات، مارچوبه بومی ایران باستان به شمار میرود(حد فاصل فرات و نیل) و بر اساس همین روایات، نام آن نیز (اسپاراگوس) به شکل نیزهمانند آن اشاره دارد.
مارچوبه دارای پیازی داخل خاک است که از آن ساقههای باریکی بیرون میزند که با تابش نور آفتاب سبز پرنگ میشوند و در نهایت همان نیزه مانند هایی میشوند که, از آنها در تهیه غذاها و سالادها استفاده میکنیم. البته از سال سوم پیاز مارچوبه ساقههای قوی و شیرینی میدهند، بر خلاف بقیه گیاهان که هر چه جوان تر باشند ظریف تر و خوش مزه تر هستند مارچوبه هر چه باریک تر و جوان تر باشد سفت تر و تلخ تر است چون به اصطلاح گوشت کم تری دارد.
تاریخچه:
این گیاه را مصری های باستان 4000 سال قبل ازمیلاد مسیح میشناختند و از آن استفاده میکردند. برای اولین بار نویسنده باستانی یونانی تفراسترو Teofrastoدر کتاب داستان گیاهان خود در سال 300 قبل ازمیلاد مسیح از چگونگی پرورش و استفاده این گیاه سخن گفته است؛ در ادامه این سالها رومی ها از آن برای درمان بیماریها و برنامه غذایی روزانه استفاده میکردند. امپراطورهای روم آنقدر به این گیاه علاقه مند بودند که حتی اسم کشتی های خود را اسپاراگوس مینامیدند.
در سال 75 قبل از میلاد مسیح نیز این گیاه را پرورش میدادند. بعد ها به فرانسه و سپس خیلی زود به انگلیس و امریکای شمالی رسید که مورد استقبال مردم قرار گرفته است.
نوع ها و نژادهای این گیاه:
مارچوبه میتواند کاملاٌ به صورت طبیعی در جنگلها و دشت ها پیدا شود؛ هر چند سالیان درازی است که کاملاٌ بصورت پرورش یافته و در مزارع یا در بعضی از فصل ها در گلخانه کشت میشود. درهر صورت پرورش مارچوبه چندان کار سختی نیست و در ایران چند سالی است که پرورش داده میشود و میتوان آن را در بعضی از فصلها پیدا کرد، البته اخیراٌ در بازارهای تهران با قیمت نسبتا بالایی پیدا میشود .
مارچوبه سفید چامادلمو (Ciamadolmo)
کاملاٌ سفید و بسیار نرم و لطیف .در ایران در حال حاضر فقط کنسرو های خارجی آن یافت میشود، نرم است و مزه کمی شیرین دارد.
مارچوبه مری واشنگتون (Mary Washington)
این نوع مارچوبه رنگ سبز تقریباٌ روشنی دارد و در ایران بصورت تازه آن در بازارهای ترهبار پیدا میشود . دربعضی از سوپر مارکت ها کنسرو خارجی آن پیدا میشود. مزه آنهم به سمت شیرین است.
مارچوبه بنفش هلندی (Argenteuil ,Violett Oland)
این نوع مارچوبه رنگ بنفش روشن به سمت قرمز دارد، مزه آن کمی تلخ است و در ایران پیدا نمیشود.
تنها تفاوت انواع مارچوبهها تنها از نظر ظاهری است و خواص آنها چندان فرقی نمیکند. ظاهر متفاوت آنها تا حدودی تابع میزان تابش خورشید است، مارچوبه سفید در کمبود نور رنگدانهای تولید نمیکند ولی تقریباٌ تمام خواص مارچوبه های دیگر را داراست.
گیاه مارچوبه در 2 تا 3 سال اول عمر خود میوه خوبی نمیدهد تنها بعد از بلوغ خود, بعد از تقریبا 3 سال, میتوان از آن میوه های خوش طعم و گوشتی گرفت.