زندگی بدون داشتن اعتمادبه نفس تقریبا غیرممکن است. اگر تمام توانایی های لازم برای شروع کاری را در اختیار داشته باشید اما نتوانید به خودتان اعتماد کنید، بازده کمی خواهید داشت. برای اینکه فرزندانتان به بزرگسالانی با اعتمادبه نفس پایین تبدیل نشوند و ترسو بار نیایند، از همین حالا باید به فکر باشید.
کنترل نامحسوس
جرات به خرج دهید و فرزندتان را درگیر تجربه?های و ریسک های جدید کنید. بگذارید فرزندتان از همان سن پایین بعضی از کارهای به ظاهر دشوار را خودش انجام دهد و اگر اشتباهی نیز مرتکب شد راهنمایی اش کنید. برای مثال اگر فرزند کوچکتان خواست یک بطری شیشه ای را خودش به تنهایی جابجا کند و با این کار می خواهد به شما کمک کند اصلا مانع او نشوید. فرض را بر این می گیریم که محتویات داخل بطری به زمین ریخت. به جای سرزنش کردن، همراه با فرزندتان آثار لکه و کثیفی را پاک کنید و باز هم به او فرصت امتحان کردن مجدد را بدهید. با این کار فرزندتان را از سنین پایین در مقابل اشتباه و شکست قوی بار آورده اید.
انتخاب
به فرزندتان اجازه دهید قدرت انتخاب داشته باشد و تبعات انتخاب خود را از نزدیک حس کند. در یک روز برفی اجازه بدهید از بین شال، کلاه و پوشیدن کت یا تمام این موارد خودش گزینه ای را انتخاب کند. اگر تنها کلاه را برداشت و با وجود توضیحاتتان همچنان روی انتخابش اصرار داشت، مانعش نشوید اما شال و کتش را با خود همراه داشته باشید. در این شرایط کمی احساس سردی باعث مرگ فرزندتان نمی شود بلکه به او درسی بزرگ خواهد داد؛ درسی که در بزرگسالی اش آن را خوب در خاطر خواهد سپرد. بگذارید فرزندتان با تمام وجودش از تاثیر انتخاب در زندگی شخصی اش آگاه شود و محتاطانه تر و با دقت بیشتری گزینه های مختلف را انتخاب كند و به کار بگیرد.
وظایف کوچک اما حیاتی
این شانس را به فرزندتان بدهید تا در کارهای خانه یا بیرون از منزل به شما کمک کند. با درونی کردن این حس در همین سنین پایین روحیه همکاری را در فرزندتان می پرورانید و این موضوع باعث استقلال شخصیتی فرزندتان خواهد شد و از او یک شخص با اعتمادبه نفس قوی خواهد ساخت. بخش کوچکی از کارهای منزل را به عهده اش بگذارید اما یادتان باشد خیلی در این کار زیاده روی نکنید و متناسب با توانایی های فرزندتان وظیفه ای مشخص به او بسپارید. این کار می تواند کمک گرفتن از او در چیدن میز شام یا آب دادن به گلدان داخل خانه تان یا برداشت نامه ها و بسته های داخل صندوق پستی تان باشد. این وظایف کوچک اما مهم باعث می شود فرزندتان احساس قدرت کند و همین موضوع اعتمادبه نفس او را تقویت خواهد کرد.
اتمام کارها
مطمئنا فرزند شما به تفریحاتی خاص علاقه دارد، مثل شنا، بازی با رایانه، نقاشی و... در همه این فعالیت ها به او بیاموزید کار را به اتمام برساند. اگر او در این سنین پایین یاد بگیرد نسبت به چیزهایی که دوست دارد تعهد داشته باشد و آنها را به صورت کامل انجام دهد، به همین ترتیب در آینده به خوبی از عهده انجام تصمیم ها و به سرانجام رساندن آنها برخواهد آمد و حس کامل کردن یک فعالیت باعث افزایش روحیه اعتمادبه نفس در او خواهد شد. پس بگذارید کارهای مورد علاقه فرزندتان به خوبی به پایان برسد و در این کار تشویقش کنید.
نظرخواهی را فراموش نكنید
منظور از این كار این نیست كه در همه كارها با فرزندتان مشورت كنید بلكه دخالت دادن نظر فرزندتان در بعضی از اموری كه مربوط به او می شود روحیه اعتمادبه نفس فرزندتان را تقویت می كند و باعث تاثیرات خیلی خوبی در زندگی شخصی و شغلی آینده اش می شود. برای مثال اگر قرار است به منزل یكی از اقوامتان بروید قبل از این كار این تصمیم را با فرزندتان در میان بگذارید و از او بخواهید خودش را برای مهمانی آماده كند. اگر می خواهید دكوراسیون اتاق فرزندتان را تغییر دهید، این موضوع را با او در میان بگذارید. شاید نظر او را به عنوان نظر نهایی برای این كار انتخاب نكنید اما نتیجه این كار بسیار مثبت است و تاثیرات بلندمدتی بر روحیه فرزندتان خواهد گذاشت.
هوش احساسی را دست كم نگیرید
حتما شما هم با كودكانی برخورد كرده اید كه قادر به ارتباط با همسن و سال های خودشان نیستند و از جمع فاصله می گیرند. این گروه از كودكان در سنین بالا نیز این مشكل را با خود یدك خواهند كشید چون در كودكی نتوانسته اند در این زمینه شخصیت خود را به درستی كامل كنند. برای اینكه فرزندان امروز شما بزرگسالان كم رو و فاقد مهارت های اجتماعی بار نیایند، سعی كنید تا می توانید روحیه گروهی فرزندتان را تقویت كنید و به او اجازه دهید با دوستان و همسن و سال های خود ارتباط داشته باشد.
از اینكه فرزندتان ممكن است تحت تاثیر الگوهای بد قرار بگیرد، نترسید چون اگر كنترل زیادی هم بر روابط او داشته باشید باز هم ممكن است فرزندتان تحت تاثیر حرف ها و رفتارهایی قرار بگیرد كه خوشایند شما نباشد. برای بالا بردن روحیه اعتمادبه نفس فرزندتان، سعی كنید او را در گروه های دوستان وارد كنید و خودتان بر روابط نظارت داشته باشید. در مورد بایدها و نبایدها با او صحبت كنید و الگوی خوبی برایش باشید.