سعیده حقیق پنجشنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰:۱۵

این سال ها همایش های مثبت اندیشی و خوشحال شدن در چند ثانیه زیاد شده اند! همینطوری هم یک عالمه باورهای اشتباه در مورد شاد شدن به وجود آمده است که بعضی هایشان پایه و اساس علمی ندارند.

در اینکه همه دلشان می خواهد خوشحال باشند و از مزایای خوشحال بودن استفاده کنند. هیچ شکی نیست اما این روش ها همیشه هم درست نیستند. ما باورهای اشتباه در این زمینه را به شما نشان می دهیم و ثابت می کنیم چرا اشتباه هستند.

1- موفقیت شغلی خوشحالترم می کند!

نخیر نمی کند! خیلی ها فکر می کنند همین که پست شان بالاتر برود یعنی خوشبخت شده اند. کارمندها می خواهند مدیر بخش شوند و مدیران بخش می خواهند مدیرعامل شوند! همه منتظرند به جایگاه شغلی مورد نظرشان برسند تا دنیایشان غرق نور و شادی شود! جالب است بدانید تحقیقات برعکس این مسئله را ثابت کرده است؛ یعنی لزوما با بالا رفتن موقعیت شغلی حالتان بهتر نمی شود بلکه هر چقدر خوش بین تر باشید و سعی کنید انرژی مثبت بیشتری بفرستید، مقدار پیشرفت کاریتان هم رو به رشد می رود!

آنهایی که استرس پیشرفت دارند، اگر به موقعیت دلخواه شان هم برسند، این استرس ها مانع احساس خوشحالی شان می شوند. حتی ممکن است آن موقع دیگر رمقی برای استفاده از منافعی که پیش رویشان است نداشته باشند!

 

شادی خریدنی نیست!


راه حل: سعی کنید روی خوشحال کردن خودتان در زمان حال متمرکز شوید. ببینید چه کارهایی انرژی تان را بالاتر می برد و احساس بهتری به شما می دهند. لازم نیست حتما کارهای بزرگی باشند. کوچکترین کارها هم در این زمینه می توانند مفید باشند. همین کارها باعث می شوند در آینده آدمی شاد و موفق باشید.

2- خوشحالی ژنتیکی است!

بهانه خوبی است نه؟ بگوییم احساس خوشحالی کردن به ژن های ما وابسته است؛ اینکه اجداد محترممان از طلوع خورشید ذوق زده می شده اند و حالا این ژن ها نصیب ما شده اند! آنهایی که ناراحت هستند هم بگویند اجداد ما ناراحت بوده اند و برای همین ما هم نمی توانیم خوشحال باشیم!

هر دوی اینها ممکن است درست باشند اما فقط 50 درصد! 50 درصد بقیه به خودمان بستگی دارد. اینکه چطور بتوانیم خودمان را تحت آموزش خوشحالی قرار بدهیمپ1 باور کنید یا نه این آموزش به اندازه آموزش یک زبان خارجی تازه کارآمد است. سعی کنید خوشحال بودن را به یک عادت ذهنی تبدیل کنید تا متوجه تغییرات شوید. در غیر اینصورت شما صرفا تعدادی ژن باقی می مانید مگر اینکه تصمیم بگیرید عادت های خوشحال کننده را به زندگی تان اضافه کنید!

راه حل: جلوی فکرهای منفی را بگیرید. سریع دست به کار شوید. کتابی تازه بخوانید، فیلمی کمدی ببینید یا حتی جدول حل کنید! یادتان باشد اگر به این فکرها میدان بدهید جز اینکه خودتان حال خودتان را بگیرید اتفاق دیگری نمی افتد.

3- شاد بودن به عوامل خارجی بستگی دارد!

یکی از جالب ترین تحقیقاتی که در زمینه شادی انجام شده است نشان داده فقط 10 درصد از احساس شاد بودن در طولانی مدت به عوامل خارجی وابسته است، اینکه وضعیت کاریتان چطور است، اوضاع خانوادگی تان خوب نیست یا حتی روابط عاطفی تان افت کرده است، تاثیر زیادی روی حال و هوایتان نمی گذارد! می پرسید 90 درصد بقیه به چه چیزی بستگی دارد؟ به مغز شما! این مغز شماست که با تجزیه و تحلیل دنیای اطرافتان می تواند باعث ایجاد احساسات خواشیند یا ناخوشایندشود.

راه حل: سعی کنیدفکرتان را به مثبت اندیشی عادت دهید. در شرایط ناخوشایندهم دنبال درس های تازه باشید. به مشکلات به چشم راهی برای رشد شخصیت تان نگاه کنید. اگر به تازگی نامزدیتان به هم خورده به این فکر کنید که چه مشکلاتی پیش آمد. ممکن است به کمی زمان احتیاج داشته باشید تا از ماجرا دور شوید. تازه آن موقع است که متوجه نکات مثبت همین ماجرای به ظاهر تلخ خواهید شد.

4- شادی خریدنی نیست!

درست است که پول همه چیز نیست و از این قبیل جملات، ولی قدرتش را هم دست کم نگیرید. تحقیقات نشان داده اند خرج کردن پول برای کارهایی که نمود عینی ندارندمثل مسافرت کردن، نسبت به خرید چیزهایی که در زندگی روزمره تان جلوی چشمتان هستند، شما را خوشحال تر می کنند. حالا در مقایسه با این دو، خرج کردن پول برای مقاصد اجتماعی و عاطفی انرژی مثبت بیشتری دارد! افرادی که دوستانشان را دور هم جمع می کنند، به خیریه ها کمک می کنند یا حتی گاهی یک دسته گل ساده به مادرشان هدیه می دهند، خوشحالی شان بیشتر و با دوام تر خواهد بود.

راه حل: می توانید به خودتان هم هدیه دهید؛ مثلا اگر وسایل تزئینی خانه تان تکمیل است این بار به جای اینکه سراغ خرید یک ظرف جدید بروید پولتان را نگه دارید و بعد از مدتی به یک مسافرت کوتاه بروید. مطمئنباشید این هدیه حالتان را بهتر خواهد کرد.

5- آدم های احمق خوشحال ترند!

ممکناست در ظاهر اینطور باشد اما مشکلات این آدم ها هم بیشتر است. در حقیقت رسیدن به خوشحالی غیرمعقول هدف نیست، بلکه عاقلانه شاد بودن هدف است! تحقیقات نشان داده اند افراد باهوشی که سعی می کنند حال و هوایشان را بهبود ببخشند نتایج مثبتی هم می گیرند. میزان خلاقیت، نمرات آزمون های هوش و قدرت حل مسئله این افراد نسبت به بقیه بالاتر می رود.

 

راه حل: درست است که فهمیدن مشکلات دنیای اطراف، ناخودآگاه ممکن است آزارنده باشد اما قابلیت هایی که بر اثر فهمیدن به دست آورده اید را دست کم نگیرید. از تجربیاتتان به نفع خودتان استفاده کنید.

6- همین که برسم کافی است!

فکر می کنید همین که ازدواج کنید، خانه جدیدی بخرید یا پول لازم برای آرامش خیالتان را پس انداز کنید خوشحال می شوید؟ بهتر است بیشتر فکر کنید. مغز انسان طوری برنامه ریزی می کند که به محض دست یافتن به یک هدف دنبال پیدا کردن هدف دیگری می گردد. بنابراین رسیدن به هیچ کدام از این موارد باعث نمی شود تا ابد خوشحال بمانید.

راه حل: برای خوشحال شدن منتظر معجزه یا اتفاقی تازه نمانید. روی کارهایی تمرکز کنید که همین حالا هم خوشحالتان می کنند چون اگر منتظر آینده بمانید باز هم هدف های تازه ای بر سر راه خوشحالی تان قرار می گیرند!

7- خوشحالی روی عملکردم تاثیری نمی گذارد!

این فکر متاسفانه برای خیلی ها جا افتاده است و لزومی هم نمی بینند که بخواهند تغییرش دهند. برای شما و آنهایی که اینطور فکر می کنند خبرهای تازه ای داریم: نتایج آخرین تحقیقات ثابت کرده که شادی به طرز عجیبی روی بهبود زندگی افراد تاثیرگذار است. طی این تحقیقات مشخص شده فروشنده هایی که خوشحالتر هستند، میزان فروششان بالاتر و دکترهایی که روحیه بهتری دارند، مقدار دقت در کارشان بیشتر است.

راه حل: امتحان کنید! ادای آدم های خوشحال را دربیاورید و این را به عنوان یک تمرین اساسی مد نظر داشته باشید. بعد روی رفتار بقیه با خودتان متمرکز شوید. اگر متوجه بهبود اوضاع شدیدوقتش رسیده که روی خودتان بیشتر کار کنید.

8- آدم های منفی موج منفی می فرستند

این جمله به خودی خود غلط نیست؛ وقتی اشتباه می شود که قدرت آدم های مثبت و انرژی مثبت شان را دست کم بگیرید. خیلی ها دوستان منفی نگرشان را کنار می گذارند چون به صورت ناخودآگاه می دانندکه موج منفی آنها ممکن است مسری باشد. خبر خوب اینکه انرژی مثبت شما هم می تواند واگیردار باشد! تحقیقات نشان داده اند افرادی که به صورت کلامی یا غیرکلامی احساساتشان را بروز می دهند بقیه را بیشتر درگیر احساساتشان می کنند.

راه حل: وقتش رسیده کنترل امور را در دست بگیرید و اقدام کنید. این بار وقتی کسی در اطرافتان شروع به غر زدن کرد. سعی کنید با هوشمندی جهت بحث را به سمتی که دوست دارید عوض کنید. احتمال اینکه بعد از مدتی یاد بگیرند کمتر غر بزنند زیاد است!

9- استرس مانع خوشحالی می شود

خبر خوب اینکه تحقیقات نشان داده اندخیلی هم از این خبرها نیست! برعکس؛ استرس به قدرت تشخیص افراد سرعت می دهد، حافظه را تقویت می کند و باعث بهود روابط اجتماعی می شود! برنامه ریزی ذهنی شما قدرت پیش بینی تاثیرات استرس را هم دارد! ذهن تان را دست کم نگیرید!

راه حل: یک ورق و خودکار بردارید و موقعیت هایی که علی رغم داشتن استرس عملکرد خوبی داشته اید و موفق شده اید را بنویسید. این ورقه را جلوی چشم تان بگذارید. طبق تحقیقات انجام شده، ذهن معمولا چیزی را که زیاد ببیند بهتر به خاطر می سپارد و باور می کند.

10- ورزش آنقدرها هم تاثیرگذار نیست

آزمایش هایی که برای اثبات تاثیرات مثبت ورزش کردن انجام شدند نشان دادند تاثیر چند بار انجام ورزش های هوازی به مدت 30 دقیقه در هفته مساوی با تاثیر داروهای ضد افسردگی دارد! با این تفاوت که احتمال بازگشت افسردگی با ورزش خیلی کمتر می شود.

 

شادی خریدنی نیست!


راه حل: برای خودتان وقت بگذارید. اگر سرتان خیلی شلوغ است روزهایی که هوای شهر پاک است ماشین را دورتر پارک کنید و کمی قدم بزنید.

11- باورها از رفتار مهمتر هستند

دید مثبت کافی نیست. این رفتار است که باید عوض شود. تا وقتی که رفتارتان را عوض نکنید، کمتر تغییر می کنید و بیشتر همان آدم قبلی باقی می مانید.

راه حل: آدمی که دوست داریدباشید را جلویچشم تان بیاورید و شبیه او رفتار کنید.

12- شاد بودن یعنی همیشه مثبت دیدن

نمی شود که همیشه عینک خوش بینی داشت. در حقیقت تحقیقات نشانداده اند آنهایی که سعی می کنند واقعیت های ناخوشایند زندگی را انکار کنند استرس بیشتری می گیرند. مثبت اندیشی به معنی انکار کردن نیست بلکه به این معنی است که تشخیص بدهید چرا ناراحت هستید و سعی کنید علتش را برطرف کنید.

راه حل: این بار که احساس ناخوشایندی داشتید با خودتان روراست باشید و دلیل اصلی اش را پیدا کنید.این کار برای برطرف کردن این احساس ضروری است.



شارژ سریع موبایل