همه ما همیشه کسانی را می رنجانیم که دوست داریم، کسانی که به هیچ عنوان نباید موجب ناراحتی شان شویم.این یکی از رفتارهای متناقض مربوط به عشق است. چطور می توان چنین رفتار منفی را در برابر کسی که اینقدر دوستش داریم توجیه کنیم؟
در این مورد سه الگوی رفتاری مختلف وجود دارد:
۱) رنجاندن کسی که دوستتان دارد.
۲) رنجاندن غیرعمدی کسی که دوستش دارید.
۳) رنجاندن عمدی کسی که دوستش دارید.
پدیده رنجاندن کسی که دوستتان دارد، که البته با رنجاندن کسی که دوستش دارید متفاوت است، امری بسیار متداول است. عشق شدید نیازمند رفتاری متقابل است و اگر اینطور نباشد بسیار دردناک خواهد بود. مجذوبیت دوطرفه، برای هر دو جنسیت، یکی از باارزش ترین ویژگی های یک رابطه است. عاشق دوست دارد در مقابل دوست داشته شود. فرد عاشق آماده متعهد شدن است اما توقع دارد همان تعهد را در رفتار معشوق خود نیز ببیند. دوطرفه نبودن این مسئله بسیار دردناک و تحقیرآمیز است زیرا به شدت اعتمادبه نفس فرد را پایین می آورد. این مسئله آنقدر دردناک است که ممکن است باعث شود فرد بخواهد به کسی که دوست دارد آزار برساند.بعضی ها به طور غیرعمدی کسی که دوست دارند را می رنجانند اما خیلی ها این کار را عمدی می کنند. توضیح الگوی رفتاری اول بسیار ساده تر است.
موارد بسیاری وجود دارد که در آن عاشق بدون اینکه عمدی داشته باشد معشوق خود را ناراحت می کند. عشق یک رابطه نزدیک و بسیار شدید است. دو طرف زمان بسیار زیادی را با هم می گذرانند و فعالیت های مختلف یک طرف می تواند در طرف مقابل تعبیراتی ایجاد کند. به طور طبیعی در چنین موقعیت هایی عاشق ناخواسته طرف مقابل خود را می رنجاند. بعنوان مثال، یک طرف ممکن است وقت بسیار زیادی را به کار مشغول باشد و درنتیجه به طور ناخواسته از طرف مقابل خود غافل شده و او را برنجاند. در موارد بسیاری، فعالیتی که برای یک طرف لذت بخش است، در دیگری ناخوشنودی ایجاد می کند. هرچه دو طرف زمان بیشتری را کنار هم بگذرانند، احتمال بروز چنین موقعیت هایی بیشتر می شود. یکی از مهمترین ویژگی های عشق این است که طزف مقابل ما که دوستش داریم می تواند هم منبع لذت شدید و هم منبع ناراحتی عمیق باشد.پدیده رنجاندن غیرعمدی را هم می توان با اشاره به مسئله اعتماد و صداقت که مسائلی حیاتی در عشق هستند توضیح داد. نقش ادب، احترام و خوش رفتاری که می تواند جلو بعضی رنجاندن ها را بگیرد، در چنین ارتباطاتی اهمیت زیادی ندارد و دو طرف معمولاً توجه زیادی به حرف هایی که می زنند و کارهایی که می کنند ندارند. همین مسئله باعث می شود که زود از هم برنجند. هزینه ای که باید برای رفتار و گفتار آزادانه خود در رابطه، بدون در نظر گرفتن عواقب آن پرداخت کنید، رنجاندن طرف مقابلتان است.
موارد زیادی هستند که فرد بخاطر اتفاقات و شرایط بیرونی که خارج از کنترل او هستند موجب رنجاندن طرف مقابل خود می شود. دو نفری را در نظر بگیرید که با وجود عشق بی اندازه ای که به هم دارند اما با کسان دیگری ازدواج کرده اند. زنی که می تواند و آماده طلاق گرفتن است، ممکن است بخاطر ناتوانی مردی که دوستش دارد برای ترک زن و فرزندان احتمالی خود برنجد و تصور کند که عشق او به آن مرد به اندازه عشق آن مرد به او نیست. اما واقعیت این است که با وجود اینکه آن مرد دوست دارد او را به شادترین انسان روی زمین تبدیل کند اما شرایط بیرونی خارج از کنترل او هستند و باعث می شود به طریقی رفتار کند که موجب رنجاندن زن شود.رنجاندن عمدی معشوق نشانه وجود دیدگاه های متناقض است، مثل افکار کوتاه و بلند مدت یا دیدگاه های جزئی یا کلی. بر هم زدن رابطه با زنی متاهل شاید در کوتاه مدت برای آن زن آزاردهنده و دردناک باشد اما در طولانی مدت برای او فایده بخش خواهد بود زیرا جدایی کوتاه مدت آنها می تواند به نفع رابطه بلند مدتشان باشد. در چنین مواردی آسیب و ناراحتی که به معشوق در این لحظه می رسد بخاطر سلامت کلی او در آینده است که از عشق ناشی می شود.
رنجاندن معشوق همچنین می تواند آخرین راه برای کنترل میزان وابستگی دو طرف و قرار دادن آن در یک محدوده متعادل باشد. وابستگی دوطرفه مزایای بسیار زیادی دارد و از این واقعیت ناشی می شود که دو طرف در تلاش برای بالا بردن خوشنودی همدیگر به همدیگر پیوند خورده اند. اما اعتمادبه نفس هر دو طرف نیازمند کمی استقلال است. گاهی اوقات فرد، معشوق خود را می رنجاند تا استقلال خود را نشان دهد. اما سایر مواقع، رنجاندن معشوق فکری متضاد این را نشان می دهد: تمایل فرد برای وابستگی و توجه بیشتر. یکی از شکایت های متداول زنان متاهل، که بسیار بیشتر از مردان متاهل است، این است که همسرانشان زمان کافی با آنها سپری نمی کنند. رنجاندن طرف مقابل مثلاً با حرف نزدن با او یا قهر کردن می تواند آخرین زنگ هشدار برای مشکلات آن فرد باشد؛ اقدامی افراطی که نشان دهنده فوریت مسئله است. اگر رابطه به اندازه کافی قوی باشد، باید از چنین اقدامی به خوبی عبور کند.قصد ما این نیست که بگوییم آنچه اسکار وایلد می گوید، «انسان همه چیزهایی که دوست دارد را از بین می برد»، درست است اما رنجاندن کسانی که دوستشان داریم بسیار اتفاق می افتد. بااینکه طرف مقابل باید منبع شادی باشد، اما می تواند بزرگترین خطر برای آن هم محسوب شود: بیشتر از هر کس دیگری، کسی که دوستش داریم می تواند شادی مان را هم خراب کند.