ندا نیک روش يكشنبه ۱۴ تير ۱۳۹۴ - ۰۳:۰۰

فصل گرما که از راه می‌رسد، باز کردن پنجره‌ها و تماشای پرده‌ها که با وزش باد دلچسب به رقص می‌افتند، تجربه لذت‌بخشی است اما کافی است حشرات موذی، پنجره‌ای را باز ببینند.

با گرم شدن هوا، حشره‌های موذی و خصوصا پشه‌های سراسر مزاحمت، از راه می‌رسند و اگر در مقابلشان ایستادگی نشود، روزگار را تیره می‌كنند. پشه‌ها، كابوس نیمه‌ شب‌های تابستانی هستند و به همین دلیل توری‌هایی كه بر پنجره‌ها نصب می‌شود، در بین نصاب‌ها به توری پشه‌ای معروف است.

این توری‌ها گام نخست و مفید در مجادله با حشرات موذی است. در این مطلب كه به كمك ناصر اسدی، سازنده و نصاب باتجربه در و پنجره توری آماده شده، به روش نصب و استفاده از توری‌های پنجره یا‌‌ همان توری‌های پشه‌ای می‌پردازیم.
 

 جدال با موذی‌ها به وقت گرما
 

توری، بدون كمك دیگران

توری‌های قابل استفاده برای پنجره‌ها، از ۲ جنس پارچه‌ای یا فلزی هستند. توری‌های فلزی از آلومینیوم ساخته شده‌اند و دوام خوبی دارند. در واقع اگر ضربه نخورند و به عمد پاره نشوند، تا زمانی‌كه ساختمان پا برجاست، آنها هم باقی می‌مانند. اما مشكل اینجاست كه توری‌های فلزی را نمی‌توان به آسانی بر چارچوب پنجره‌ها چسباند، چون چسبی كه به‌مدت طولانی وزن این توری‌ها را تحمل كند و در عین‌حال به بدنه پنجره آسیب نرساند، وجود ندارد.

بنابراین بهتر است از توری‌ پارچه‌ای استفاده كنیم. توری‌های پارچه‌ای را از پلاستیك‌فروشی و پارچه فروشی‌ها و این روزها از ابزارفروشی‌ها می‌توان تهیه كرد و قیمتی نزدیك به متری ۳هزار تومان دارند. هر ۴‌ضلع پنجره‌ها را اندازه بزنید تا ابعاد دقیق آن را داشته باشید. توری‌های پارچه‌ای را به راحتی با قیچی می‌توان برش زد. توری‌ را طوری برش بزنید كه در هر ضلع، لااقل ۲ سانتی‌متر از ابعاد پنجره بزرگ‌تر باشد.

چسباندن و مراقبت كردن

معمولا توری‌ها را اندكی بلند‌تر برش می‌زنند تا در زمان نصب، كمی‌‌ رها باشد و به‌اصطلاح اندكی شكم بدهد. با این شگرد، احتمال پاره شدن توری در وزش باد و در زمان باز و بسته شدن پنجره كمتر می‌شود. چسباندن توری به قاب پنجره، با استفاده از چسب‌های دورو و یا چسب آكواریوم انجام می‌شود. اگر قصد دارید از چسب دیگری استفاده كنید، درنظر داشته باشید كه جدا كردن چسب‌ها از قاب پنجره، به سادگی چسب‌های آكواریوم و دو رو باشد و صدمه‌ای به رنگ و بدنه پنجره وارد نكند.

شست‌وشوی تورهای ثابت از آنجا كه ثابت شده‌اند و به راحتی از پنجره جدا نمی‌شوند، اندكی مشكل است. اگر از چسب دو رو استفاده كرده‌اید، می‌توانید گاهی تور را جدا كنید و بشویید و مجددا بچسبانید. در غیراین‌صورت فقط می‌توانید از بخارشور استفاده كنید. البته فرض بر این است كه خانه آپارتمانی است و نمی‌توان شلنگ آب را روی پنجره‌ها گرفت.

توری‌های ثابت؛ مزایا و معایب

از زمانی‌كه توری را خریده‌اید و به خانه آمده‌اید تا زمانی‌كه پنجره به توری مجهز شده، كمتر از نیم‌ساعت زمان سپری شده و این یكی از مهم‌ترین مزایاست. دیگر اینكه بهایی كه پرداخته‌اید با حسابی سرانگشتی، كمتر از ۱۰درصد از پولی است كه ‌باید به سازندگان توری‌های پشه‌ای پرداخت می‌كردید. اما توری‌های ثابت معایب بزرگی دارند كه تصمیم برای انتخاب آنها را دشوار می‌كند. توری‌های ثابت اغلب پارچه‌ای هستند و در مقابل باد و باران و آفتاب، معمولا بیشتر از یك سال دوام نمی‌آورند.

دیگر اینكه با چسباندن آنها به قاب پنجره، دسترسی به بیرون از پنجره ناممكن می‌شود و رسما جهان بیرون از خانه را فقط از پشت درزهای توری می‌توان دید. اگر قاب پنجره از آهن باشد، احتمال كنده شدن رنگ آن و صدمه به قاب هم وجود دارد. بنابراین استفاده از توری‌های ثابت برای پنجره‌های اصلی و پركاربرد خانه، توصیه نمی‌شود و می‌گویند كه بهتر است فقط برای پنجره‌های حمام و سرویس بهداشتی از آنها استفاده كرد.

یك پیشنهاد ویژه؛ قاب بسازید

اگر وقت و حوصله دارید، اگر دلتان نمی‌آید برای پنجره‌های توری هزینه كنید، اگر دست به ابزار هستید، پیشنهاد می‌كنیم كه با استفاده از چوب، قابی بسازید تا توری داخلش جای بگیرد و روی پنجره بنشیند. این قاب‌ها خصوصاً اگر بدنه پنجره از جنس آهن باشد، عملكرد خوبی خواهد داشت. هر نوع چوب سبكی كه در اختیار دارید، در ابعاد پنجره می‌تواند برش بخورد و به قاب تبدیل شود. توری پارچه‌ای را علاوه بر چسب آكواریوم، با منگنه نیز می‌توان روی قاب چوبی سوار كرد. حالا می‌ماند نصب این قاب روی پنجره كه در واقع فرایند اصلی محسوب می‌شود. اگر بدنه پنجره از آهن است، پیشنهاد می‌كنیم آهن‌رباهایی را در قاب چوبی بچسبانید تا عمل اتصال به بدنه پنجره را انجام دهند.

به این ترتیب به راحتی می‌توان قاب چوبی را از پنجره جدا كرد. فاصله‌ای كه به‌دلیل وجود آهن‌ربا بین قاب چوبی و بدنه پنجره ایجاد می‌شود را با نوارهای درزگیر می‌توان پوشاند. این نوار‌ها كه به نوار مویی هم معروف هستند، متری ۱۵۰۰ تومان قیمت دارند و در بساط در و پنجره‌ساز‌ها پیدا می‌شوند. اگر بدنه پنجره آلومینیومی است، به ابتكار خودتان بازمی‌گردد كه آیا می‌توانید لولا برای قاب چوبی تعبیه كنید یا نه؟ اگر نه، به‌‌ همان چسب‌های دو رو متوسل شوید.

پنجره‌های توری چقدر پول می‌خواهد؟

برای خرید قاب توری مدل ریلی، متری ۳۵هزار تومان باید بپردازید و ریل و یراق‌آلاتش هم متری ۸هزار تومان قیمت دارد. یراق‌آلات‌‌ همان قرقره‌هایی است كه زیر قاب قرار می‌گیرد. در مدل لولایی مجددا برای پنجره توری‌‌ همان متری ۳۵هزار تومان باید پرداخت شود و قاب زیرین یا‌‌ همان چارچوبش هم متری ۲۰هزار تومان آب می‌خورد. یراق‌آلات این مدل كه لولا و چفت و دستگیره را شامل می‌شود، دستی ۱۲هزار تومان قیمت دارد. مدل پلیسه‌ای یا آكاردئونی، زیبایی خاصی دارد و بابت همین زیبایی خاصش، متری ۱۲۰هزار تومان قیمت دارد.

در بین سازندگان در و پنجره‌های توری عرف شده كه مبلغی بابت حمل پنجره‌ها نمی‌گیرند اما اجرت نصب هر كدام از پنجره‌ها، بین ۵ تا ۲۵هزار تومان است. تفاوت قیمت را سختی كار تعیین می‌كند؛ مثلا پنجره‌هایی كه حفاظ یا نرده دارند، كار نصاب را سخت می‌كنند و بابت همین اجرت بیشتری می‌گیرند. توری‌های‌فلزی و قاب‌ها از جنس آلومینیوم است و استهلاك بسیار پایینی دارد. شست‌وشوی آنها هم به سادگی با آب و كف انجام می‌شود. اگر توری فلزی پاره وارد شد، حتما باید بخش آسیب دیده با نخ دوخته شود تا میزان آسیب بیشتر نشود.

پنجره‌های توری پرهزینه اما منطقی

كار‌شناس‌ مامی‌گوید كه پنجره‌های توری هر چند هزینه بالایی دارند اما برای همیشه باقی می‌مانند و آسیبی هم به نمای خانه نمی‌زنند. پنجره‌های توری ۳ نوع هستند. معروف‌ترین و پركاربرد‌ترین نوع آنها، پنجره‌های ریلی هستند كه نزدیك به ۹۰درصد از كاربران پنجره‌های توری آن را انتخاب می‌كنند. مدل ریلی، از لحاظ سهولتی كه در باز و بسته شدن و درآمدن از ریل‌ها دارد، محبوبیت یافته است.

نوع دوم را با نام مدل لولایی می‌شناسند كه مثل در باز و بسته می‌شود و بنابراین نیاز به فضا برای مانور دارد. مدل سوم نیز پلیسه‌ای یا آكاردئونی نامیده می‌شود كه مثل مدل ریلی، روی ریل و به‌صورت كشویی حركت می‌كند و توری‌اش مثل آكاردئون جمع و باز می‌شود.

دشمن درجه یك حشرات

ناصر اسدی، سازنده و نصاب در و پنجره توری است. او از سال۸۴ در این زمینه به فعالیت مشغول است و می‌گوید توری‌های پشه‌ای، آرامش را به زندگی هدیه می‌كند. این مطلب با استفاده از اطلاعات او به نگارش در آمده.

در امان از پشه‌ها

 

 جدال با موذی‌ها به وقت گرما


در جهان كسی را نخواهید یافت كه پشه‌ای یك شب خواب را بر او حرام نكرده باشد. نشنیدن صدای موذیانه بال‌های پشه، دلیل منطقی و خوبی برای بسته نگه داشتن پنجره‌هاست اما چقدر می‌شود از تهویه طبیعی و نسیم‌های شبانه تابستانی محروم ماند. پنجره‌ها را به تور مجهز كنید و آنها را باز بگذارید و فقط به یاد داشته باشید كه:

توری پنجره نیاز به بازرسی ادواری دارد. هفته‌ای یك‌بار نگاهی بیندازید تا صدمه‌ای به توری وارد نشده باشد. پشه‌ها را كه دیده‌اید، كوچك‌ترین روزنه‌ای برای ورود آنها كافی است.

توری‌ها به مرور و بر اثر گردوغبار تیره می‌شوند و امكان دید را محدود می‌كنند. نور خانه هم تحت‌تأثیر این تیرگی كاهش می‌یابد. بنابراین باید توری‌ها را شست.

اگر از پنجره‌های توری استفاده می‌كنید كه تكلیف مشخص است. باید آنها را از ریل‌هایشان خارج كنید و در حمام یا حیاط بشویید اما اگر توری ثابت دارید و آن را به قاب پنجره چسبانده‌اید، باید ردیف پایین توری را از پنجره جدا كنید و پارچه‌ای بر لبه پنجره قرار دهید و با اندكی آب، توری را بشویید. پارچه آب را می‌گیرد و از سرایت آن به طبقه پایین جلوگیری می‌كند.



شارژ سریع موبایل