اگرچه تناسب سنی همیشه یک اصل مهم در ازدواج بوده، اما خیلی وقت ها شاهد ازدواج دختران و پسران سنین پایین با افراد سنین بالاتر از خودشان هستیم که اغلب پیامدهایی منفی به دنبال داشته است. به خصوص در دوره و زمانه فعلی که دیگر خبری از فاصله سنی های زیاد قدیم نیست، این ازدواج ها می توانند آسیب زا تر باشند.
چرا این ازدواج ها اتفاق می افتد؟
درباره دلایل ازدواج دختر و پسرها با همسر خیلی بزرگتر از خودشان، دلایل زیادی وجود دارد که در اینجا بررسی می کنیم:
ضعیف بودن شناخت فرد از خود
اولین و مهم ترین دلیل ازدواج هایی به این سبک، این است که مرد یا زن متقاضی این نوع ازدواج، خود و همچنین نیاز و انگیزه های خود را برای ازدواج نمی شناسد لذا لازم است قبل از ازدواج تکلیفمان را با خودمان روشن کنیم.
نیاز به حامی
هم مرد و هم زن، وقتی بخشی از حمایت های لازم را از دوران کودکی شان دریافت نکرده باشند، در بزرگسالی به دنبال پر کردن این خلا برمی آیند. زنان در ازدواج دنبال پدر می گردند و مردها، به دنبال زنی که جای مادرشان را برایشان پر کند. در چنین شرایطی ازدواج هایی با فاصله سنی نامتعارف اتفاق می افتد و رابطه زن و شوهری جایش را به رابطه والد و فرزندی می دهد.
درگیری در مشکلات اقتصادی
یکی از پیامد های مشکلات اقتصادی در جامعه ما، شاید همین ازدواج های غیر متعارف باشد. ازدواج دختران بسیار جوان با مردان متأهل و متمکن و یا ازدواج پسران جوان با خانم های مطلقه بزرگ تر از خود در موارد بسیاری به مشکلات اقتصادی مربوط است.به بیان دیگر وقتی مهیا کردن شرایط اولیه ازدواج برای پسران جوان و مجرد که با مشکلاتی چون نداشتن کار مناسب درگیر هستند، بسیار سخت می شود تمایل آن ها برای ازدواج با خانم های مطلقه ولی بهره مند از اوضاع اقتصادی مطلوب تر افزایش می یابد. از سوی دیگر، وقتی دختر جوانی با مشکلات اقتصادی زیادی روبه رو باشد یا خانواده اش در تهیه جهیزیه ناتوان باشند، مجبور است تن به ازدواج با مردان بسیار بزرگ تر از خود و یا حتی ازدواج با مردان متأهل بدهد.
این ها موجب می شود که امروزه شاهد ازدواج هایی با اشکال نا متعارف باشیم که البته اغلب آن ها در نهایت با مشکل مواجه خواهند شد. لذا لازم است نگاه مان به مسائل اقتصادی را به عنوان یکی از ملاک های ازدواج خوب بررسی کنیم. در واقع بدانیم «ازدواج» راه مناسبی برای تعدیل مشکلات اقتصادی نیست.
احساس امنیت
در برخی از زوج هایی که با تفاوت سنی زیاد ازدواج می کنند، دلیل اصلی آن است که ازدواج با چنین فردی به آنها احساس امنیت می دهد. پسری که زنی همسن مادر خود را به همسری می گیرد، یا دختری که با مردی به جای پدر خود ازدواج می کند، فکر می کنند با این کار می تواند زندگی اش را بیمه کرده و از خطر حضور و نفوذ فردی دیگر در امان بدارد. به عبارتی، گاهی افراد این طور فکر می کنند که ازدواج با کسی که دوره اش گذشته و سن و سالی دارد، می تواند آنها را از خطر خیانت دور کند. فکری که از پایه و اساس اشتباه است.
هم مرد و هم زن، وقتی بخشی از حمایت های لازم را از دوران کودکی شان دریافت نکرده باشند، در بزرگسالی به دنبال پر کردن این خلا برمی آیند. زنان در ازدواج دنبال پدر می گردند و مردها، به دنبال زنی که جای مادرشان را پر کند.
در حسرت جایگاه اجتماعی
گاهی اوقات موقعیت اجتماعی خوب یک مرد باعث می شود برخی دختران مجرد برای بهره مندی از این منزلت اجتماعی تصمیم به ازدواجی نامتعارف بگیرند. در نظر بسیاری از دخترانی که راه های زیادی برای ارتقای منزلت اجتماعی پیش رویشان نیست، ازدواج با مردان دارای موقعیت ویژه ولو متاهل یا بسیار بزرگ تر از خود می تواند راهی برای جبران این محدودیت ها باشد. آگاهی دختران نسبت به پیامدهای این نوع ازدواج می تواند ازدواج با انگیزه های آگاهانه تری را موجب شود.
عشق همیشه جوان نمی ماند
نمی توان امید داشت که عشق برای مدت طولانی در بالاترین سطح احساسی خود باقی بماند. این امر به ویژه درباره ازدواج های نامتعارف بیشتر صدق می کند به طوری که اختلاف سنی بالا، نرسیدن به سازگاری عاطفی و زناشویی به دلیل این اختلاف سنی، ناتوانی در درک متقابل و نیز ناهماهنگی در انرژی روانی که نیاز است رابطه را گرم تر و با دوام تر سازد زمینه ناسازگاری و جدایی را فراهم می کند. از طرفی باید بدانیم آنچه مهم است حفظ عشق است، نه عاشق شدن. در پاسخ به دو دختر فرستنده پیامک باید گفت مردی که قادر به حفظ عشق خود نسبت به همسر و فرزندانش نیست مسلم است که قادر به حفظ تعهدی دوباره نیز نمی باشد. همین طور مردی که امنیت روانی خود و خانواده اش را به راحتی به خطر می اندازد می تواند تهدیدی برای شما در زندگی جدید نیز محسوب شود.
سکوتی پر از درد
در میان ازدواج های به ظاهر موفق در این سبک نامتعارف، به نظر می رسد عاملی مستتر است که پوسته ازدواج را سالم نگه داشته است و بیرونش را زیبا جلوه می دهد که همین امر موجب ازدیاد آن شده است و آن عامل "سکوت" است. سکوت به دلیل ترس از ابراز پشیمانی، ترس از طلاق، ترس از تنها شدن، ترس از مشکلات اقتصادی، ترس از آینده فرزندان و... . اغلب ازدواج هایی از این قبیل خط پایان مشخصی ندارند یا به ندرت به طلاق منتهی می شوند. هرچند برخی از زوجین در این رابطه سعی در حفظ آن خواهند کرد، چرا که نه توان تجربه شکستی دوباره را دارند و نه تحمل تنهایی تا پایان عمر، اما احتمالاً این زندگی هیچ گاه رنگ و بوی رضایت به خود نخواهد دید لذا نیاز است تا آگاهانه فرد و موقعیتی را انتخاب کنیم که قادر به پذیرش مسئولیت آن نیز باشیم.