برای بچه های امروز، لپ تاپ حکم آتاری و موبایل حکم همان گیم دستی بچه های دیروز را دارد. بنابراین بچه های دیروز هم خیلی آرام نبودند و شاید اگر تکنولوژی به اندازه امروز پیشرفت کرده بود آنها هم طور دیگری رفتار می کردند!
بنابراین به جای آنکه به بچه ها دائم سر کوفت بزنید که مثل بچه های قدیم اهل مطالعه نیستند. راه مطالعه را از طریق همین ابزارهای دوست داشتنی در اختیارشان قرار دهید.
قصه خوان با زیرنویس متن
یکی از اولین راهکارها برای آشتی کودکان و نوجوانان با کتاب و کتابخوانی نصب نرم افزارهای کتابخوان روی تبلت، لپ تاپ یا موبایل بچه هاست. این نرم افزارها که اسامی مختلفی نصب شده و داستان ها را به زبان انگلیسی یا فارسی برای کودکان می خوانند. اگر متن داستان به زبان انگلیسی باشد، علاوه بر خواندن داستان برای کودک، متن آن نیز در هر صفحه زیرنویس می شود. بنابراین مطالعه آن برای کودکانی که به زبان نیز مسلط هستند از دو جنبه مفید است.
قصه خوان یا ترجمه فارسی
در نوع دیگر این قصه خوان ها داستان به زبان انگلیسی و فارسی به طور هم زمان نقل می شود. این نرم افزار برای کودکانی که توان خواندن متن انگلیسی را ندارند، مناسب است.
قصه خوان شاعر
نوع دیگر این قصه خوان ها ویژه شعرخوانی برای کودکان است. بنابراین با استفاده از این نرم افزار می توانید فرزندتان را با شعر آشنا کنید.
قصه خوان های مهمان
علاوه بر آنچه به آن اشاره شد، می توانید از دانلود نرم افزارهای غیر ایرانی هم برای آشنایی کودکان با ادبیات جهان و البته آموزش غیرمستقیم زبان دوم هم کمک بگیرید. با این نرم افزارها آشنا شوید.
کتابخانه دیجیتال بین المللی کودکان
اگر می خواهید فرزندتان همیشه کتابخانه ای غنی همراه داشته باشد، این برنامه را روی دستگاهی که دارد، نصب کنید. با داشتن این برنامه امکان دسترسی فرزندتان به انواع کتاب ها فراهم است. در این کتابخانه، آثار با اسم کشورها تقسیم بندی و نگهداری شده اند. البته جست و جو به روش های دیگر هم امکان پذیر است. نکته جالب امکان علامت گذاری صفحه کتاب به صورت دیجیتال و امکان مراجعه مجدد به آن است.
Storynory
با نصب این نرم افزار فرزندتان می تواند پیش از خواب، داستان های کوتاه و شیرین کودکانه را گوش کند. علاوه بر داستان، شعرهای کودکانه که زیبا نیز در این برنامه وجود دارد. تنوع داستان در این نرم افزار بالاست.
Smories
این برنامه نیز برای کودکان ویژگی و هیجان خاص خودش را دارد. به این دلیل که مجهز به یک ویژگی خاص است. کودک می تواند داستان را بخواند و در آن سو، کودکی دیگر صدای او را بشنود. این تجربه ارتباطی، ویژگی خاصی دارد. تأثیر روانی مثبت ناشی از این ارتباط فرهنگی کودکان را به مطالعه بیشتر تشویق می کند.
Mrs.p’sMagicLibary
این کتابخانه که به اسم کتابخانه اعجاب انگیز خانم P در اینترنت قابل دسترسی است ویژه کودکان سه تا شش سال بوده و بعضی از داستان های آن برای کودکان 9 تا 11 سال است. این داستان ها توسط شخصیتی که به اسم آن اشاره شد، گفته می شود. این کتابخانه قابلیت فیلتر شدن توسط والدین را دارد. به این ترتیب می توانید آثاری را که دوست دارید فرزندتان بشنود، در اختیار او قرار داده و بقیه داستان ها را فیلتر کنید.
Aesop’sFables
این مرکز داستان گویی دیجیتال، ویژه آموزش مفاهیم اخلاقی است، بنابراین اگر می خواهید فرزندتان فرد اخلاق مدار و باوجدانی باشد، داستان های این سایت گزینه خوبی است. در این سایت بیش از 655 داستان پندآموز- اخلاقی گردآوری شده است. این مجموعه با طراحی داستان ها همراه است.
MagicKey
این سایت ویژه مطالعه کتاب ویژه رده سنی کودک، نوجوان و جوان است. همه کتاب های این سایت تصویرسازی شده و بعضی از آنها قابلیت شنیدن شدن نیز دارند.
Audiobook
این نرم افزار روی همه گوشی ها قابل نصب است. با داشتن این برنامه فرزندتان می تواند هر شب پیش از خواب یا در بعدازظهرهای گرم تابستان، داستان ها را گوش کرده و به خواب شیرین و آرامی فرو برود.
این نکته ها را برای کتابخوان کردن فرزندتان به خاطر بسپارید
خوب یا بد، بسیاری از والدین دوست دارند اگر خودشان به آنچه باید دست نیافته اند. فرزندشان نه تنها به آن مورد که به بسیاری از مهارت ها دست یابد. برای مثال، والدین دوست دارند اگر خودشان تحصیلات بالایی نداشته، مطالعه نکرده یا شغل خوبی ندارند. فرزندشان در این موارد، سرآمد باشد. بنابراین به این نکته ها دقت کنید تا اگر خودتان به هر دلیل اهل کتاب نشده اید اما دوست دارید فرزندتان حوزه کتاب باشد، او را کتابخوان بار بیاورید. این توصیه ها توسط مرکز مطالعات و روان شناسی کودکان یونسکو ارایه شده است. به بعضی آمارها دقت کنید.
1- کتاب برتر از تحصیلات
کودکان از پدر و مادر الگوبرداری می کنند. در این شکی نیست اما بررسی های جدید نشان می دهد داشتن کتابخانه خوب در خانه، حتی از تحصیلات والدین به ویژه پدر و رفتار او در قبال مطالعه مهم تر بوده و کودکان را به سمت مطالعه سوق می دهد.
2- موفقیت با مطالعه آزاد
میزان موفقیت تحصیلی کودکانی که هر روز مطالعه می کنند تا پنج برابر کودکانی است که مطالعه ندارند. اگر کتاب خواندن توسط والدین انجام شود این تأثیر بیشتر است.
3- هر چه زودتر، بهتر
آموزش هر مهارتی به زمان خودش اثربخش است. درباره مطالعه کتاب نیز بهترین سن، دوره کودکی است. به این دلیل که کودک از سن کم با واژه های جدید تلفظ درست آنها و جمله بندی آشنا می شود.
4- تحصیل، متوقف
دو سوم از کودکانی که تا پایان سال چهارم ابتدایی مهارت خواندن و نوشتن را به خوبی نیاموزند، از ادامه تحصیل منصرف شده و اغلب به انجام مشاغل پایین مشغول خواهند شد.
5- اجبار، پرخوری می آورد
کودکانی که علاقه به مطالعه نداشته و به اجبار والدین، مطالعه می کنند پس از مدتی برای جبران استرس ناشی از تنبیه والدین برای عدم مطالعه به پرخوری روی می آورند. بنابراین فرزندتان را مجبور به مطالعه نکرده و فقط زمینه گرایش به این مهارت را فراهم کنید.
6- فقر، بازدارنده است
هر قدر فرصت مطالعه برای کودک بیشتر فراهم شود، او به خواندن گرایش بیشتری خواهد داشت. آمارها نشان می دهد در خانواده هایی با سطح آگاهی پایین که به مطالعه اهمیت نداده یا فقط به دلیل مالی امکان خرید کتاب وجود ندارد، گاهی کودک فرصت مطالعه یک به 13 دارد.
7- هیچ کتابی نداریم
61 درصد از خانواده های فقیر که حتی مطالعه را برای فرزندشان ضرورت می دانند، ناتوان از خرید کتاب بوده و اصلاً کتابی به منزل شان راه پیدا نمی کند.
8- 80 درصد
بر اساس آمار، 80 درصد از خانواده های فقیر که کودک دبستانی یا پیش دبستانی دارند به دلیل فقر نمی توانند کتاب مناسب سن کودک را خریداری کنند. این کودکان اگر امکان مطالعه ای هم داشته باشند، همان مجله ها یا روزنامه هایی را مطالعه می کنند. به همین دلیل با مسائلی آشنا می شوند که مناسب سن آنها نیست.