مهدی خاکپور سه شنبه ۲۲ تير ۱۳۹۵ - ۱۶:۰۰

کار در زندان و گرفتن آخرین وصیت ده ها اعدامی، هنوز هم شب های اعدام، خواب به چشمش نمی آید؛ می گوید زمان در «شب سوئیت»، کند می گذرد؛ کش دار؛ می گوید تنها مُسکّن اعدامی در آخرین شب زندگی اش، «سیگار» است و «آخوند»؛ خلاصه قصه های تلخ و شیرین اش از لحظه های تلخ اعدام و رضایت اولیاءدم در وقت های اضافه، شنیدنی است؛

خودش می گوید بعد از 15 سال کار در زندان و گرفتن آخرین وصیت ده ها اعدامی، هنوز هم شب های اعدام، خواب به چشمش نمی آید؛ می گوید زمان در «شب سوئیت»، کند می گذرد؛ کش دار؛ می گوید تنها مُسکّن اعدامی در آخرین شب زندگی اش، «سیگار» است و «آخوند»؛ خلاصه قصه های تلخ و شیرین اش از لحظه های تلخ اعدام و رضایت اولیاءدم در وقت های اضافه، شنیدنی است؛ از حکایت نجات یک اعدامی به برکت تکه قندهایی که به نام عباس (ع) متبرک شده اند تا روایت ناگفته هایی از اعدام قاتل روح الله داداشی.

متولد اواسط دهه 50 است؛ بسیار شوخ و خوش اخلاق با عمامه ای سفید و ریش هایی مشکی که در قسمت پایین چانه، یکی در میان سفید شده؛ به قول خودش اهل دیار کجور است، با لهجه مازندرانی غلیظ؛ به شدت روشنفکر، کتاب خوانده و دل نازک؛ آنقدر دل نازک که هنوز بعد از سال ها، بازخوانی برخی از خاطرات، چشمانش را نمناک می کند؛ خاطراتی تلخ از ناکامی اش در گرفتن رضایت از اولیاء دم؛ خودش معتقد است این پر انرژی بودن و شوخ طبعی اش هم خصلت ذاتی باز مانده از شیطنت های دوره کودکی اش است هم پیش نیاز کار با زندانی هایی که شاید فرصت دیدن دوباره طلوع آفتاب را نداشته باشند؛ همان زیر تیغی ها؛ زندانی هایی که امیدهای «حاج آقا» در آخرین خط زندگی شان، می تواند حُسن ختامی بر آخرین برگ از دفتر سرنوشت شان باشد؛ دفتری که شاید آخرین صفحه آن در گرگ و میش قبل از طلوع آفتاب، پای یکی از شماره های یک تا دهِ چوبه اعدام در حیاط اجرای احکام، ورق بخورد.

در این گفت وگو، نام مصاحبه شونده و تصاویر وی بنا به مصلحت هایی منتشر نمی شود.

 

حاج آقا چطور شد وارد زندان شدید؟

حقیقتش ورود من به این کار و روحانی زندان شدن، کاملاً ناخواسته بود؛ یادم هست یکی از فامیل های مادری ما سال 80 در همین جا بود مسئول بود؛ تازه پایه 6 و لمعتین را تمام کرده بودم که اون سید به من گفت میای اینجا؟ من هم همینطوری قبول کردم و وارد زندان رجایی شهر شدم؛ یعنی اصلاً نمی دانستم قرار است چه کاری بکنم؛ البته قرار بود من فقط برای 3 ماه بمانم و حکم اولیه من هم 3 ماهه بود ولی بعد از 15 سال هنوز این سه ماه تمام نشده (با خنده)؛ بارها تصمیم گرفتم این کار را عوض کنم ولی نشده و امروز که بعد از این همه سال به این تلاش خودم و ناکامی در این تلاش فکر می کنم به خودم می گویم حتماً حکمتی در این کار است؛ یا شاید توفیق اجباری برای من. به هر حال این سال ها تجربه عجیبی بود که در خلال آنها، به موارد عجیبی برخوردم که شاید در هیچ جای دیگر نمی توانستم با آن ها مواجه شوم؛ مواردی که بر ایمان من اضافه کرد.

 

٢ یکی از کارهایی که روحانی های زندان می کنند، بودن در کنار محکومان اعدام در آخرین شب زندگی شان است؛ قبول دارید که ماندن در کنار کسی که می داند چند ساعت دیگر بیشتر در این دنیا نیست، کار سختی است؟

حقیقتش این است که معمولاً ما هر روز با همه مددجوهای زندان سر و کار داریم و سعی می کنیم که شرایط روحی آن ها را در حد مطلوبی نگه داریم؛ از طرفی باید روحانی در اینجا با مددجوها و زندانیان کاملاٌ صادق باشد؛ کلام اول در اینجا صداقت است؛ شاید بعضی ها تصور کنند که روحیه دادن به یک زندانی منتظر اجرای حکم، امید دادن به رهایی اوست ولی این بدترین کاری است که می شود کرد؛ همه روحانی های زندان می دانند که باید صادقانه، زندانی را برای اجرای حکم آماده کنند و در عین حال سعی کنند روحیه اش را برای اجرای حکم بالا ببرند؛ به عبارتی باید به او گوشزد کنند که این حکم، عکس العمل کرده های خودش است ولی در عین حال دقت داریم تا در همه ابعاد زندگی شان، به آن ها کمک کنیم تا به اصلاح رفتار و توبه از اعمالشان نزدیک شوند؛ به عنوان مثال وقتی می بینیم یکی از مددجوها به اصطلاح توی لک رفته، سراغش می رویم و سعی می کنیم از مشکلش سر در بیاوریم و به قول معروف، یک درمان کپسولی برایش تجویز کنیم؛ یعنی کاری کنیم که با صحبت از احادیث و آیات قرآن، روحیه اش را بالا ببریم. البته این حساسیت ما در مورد زندانیان و محکومان قتل بیشتر است چراکه هر روز از مدت محکومیت شان ممکن است آخرین روز زندگیشان باشد. چراکه طبعاً زندانی ها از روز اجرای حکم خبر ندارند و باید آمادگی برای پذیرش اجرای حکم را برایشان ایجاد کنیم؛ خب بالطبع اگر ما نتوانیم این آمادگی را برای این افراد به وجود بیاوریم، «شب سوئیت» باید تمام هم و غم خودمان را بگذاریم بر روی اینکه قالب تهی نکند.

 

آخرین خواسته اعدامی ها قبل از اجرای حکم چیست؟

 

خب معمولاً شب آخر زندانی های زیر تیغ به صورت انفرادی سپری می شود؛ یعنی به اصطلاح در اتاق قرنطینه؛ زندانی های اینجا به آن شب می گویند «شب سوئیت»!٢ آن شب چطور می گذرد؟

معمولاً پیش از رسیدن شب اجرای حکم یا شب سوئیت، زیر تیغی ها به این درجه رسیده اند که اجرای حکم را بپذیرند و به قول خودشان «تسلیماً لامرک» شده اند و اجرای حکم را راه حلی برای رهایی از اعمال گذشته شان می دانند ولی شرایط آن شب برای همه زندانی ها و مخصوصاً برای فردی که قرار است قبل از طلوع آفتاب اعدام شود، شرایط خاصی است. به هر حال 2 ٓ 3 روز قبل از اجرای حکم، آن ها را از بند جدا می کنند و به قرنطینه منتقل می کنند؛ از اینجا به بعد کار روحانی حساس تر می شود؛ البته خیلی از این مددجوها می گویند قبل از قرنطینه خواب این لحظه را دیده اند و به قول معروف از موضوع با خبرند بنابراین در اغلب موارد، وصیت نامه شان را آماده کرده اند؛ مثلاً اگر بدهی به یکی از هم بندی هایشان دارند تسویه کرده اند، حلالیت گرفته اند یا اگر وسیله ای می خواهند به کسی بدهند، به عنوان یادگاری، داده اند؛ ولی در مقابل، کسانی هم هستند که علی رغم تمام تلاشی که برای آمادگی آن ها، بازگشت و پشیمانی از عملکردشان شده، نتیجه نمی دهد؛ لذا باید روحانی زندان در شب سوئیت، تلاش مضاعفی بکند تا شرایط روحی او را بالا ببرد و او از آخرین لحظات زندگی اش در این دنیا، بیشترین استفاده را بکند و حداقل، در درون خودش نسبت به اعمال گذشته اش نادم شود. علاوه بر این باید آخرین وصیت های او را هم روحانی زندان بگیرد.

البته فشار عصبی و شوکی که به برخی از این افراد در این شب وارد می شود باعث می شود تا از حالت عادی خارج شوند؛ به قول معروف به شوخی و خنده رو می آورند و تنها راه فرار از این شرایط را خنده می دانند.

 خب این وصیت گرفتن خیلی سخته؛ اینکه به یکی بگویی آخرین خواسته ات چیست هولناک است...

در برخی از مواردی که مددجو از نظر روحی نتوانسته با موضوع کنار بیاید، معمولاً ساعت های اول شب سوئیت در شوک کامل است؛ باور نمی کند؛ ولی وقتی ما را در اتاق قرنطینه می بینند اطمینان پیدا می کنند که لحظه اجرای حکم نزدیک شده؛ بالاخره بعد از مدتی حرف زدن و آیه و حدیث خواندن، شرایط را برایشان به شکلی ترسیم می کنیم که حداقل پاک و توبه کرده از دنیا برود.

آخرین وصیت های یک اعدامی در آخرین شب زندگی/ «سیگار» و« آخوند» آخرین خواسته های قبل از اعدام

 

معمولا آخرین وصیت آن ها چیست؟

در بیشتر موارد پرداخت بدهی یا نماز و روزه قضایی که گردنشان هست یا اینکه محل دفنشان کجا باشد؛ البته معمولاً این افراد، خودشان را بار خانواده شان می دانند از این رو خیلی وصیت خاصی ندارند جز بخشش از سوی خانواده خودشان و خانواده مقتول؛ بعضی ها هم وسائلشان را به هم بندی هایشان می بخشند؛ مثلاً یکی از مددجوها از من می خواست که قابلمه غذایش را به یکی از هم بندی هایش بدهم که اهل نماز و روزه بود؛ می گفت دوست دارد بعد از مرگ، آن رفیق هم بندش در قابلمه او غذا بخورد تا او هم سهمی از ثواب نماز و روزه او داشته باشد.

 

در خیلی از فیلم های خارجی نشان می دهد که آخرین خواسته زندانی در زندان های آن ها، غذاهای خاص است، اینجا چطور است؟ آخرین خواسته زندانی در شب سوئیت چیست؟

شب سوئیت شب خاصی است؛ من در این سال ها دقت کرده ام؛ تنها خواسته زندانی ها در این شب دو چیز است؛ سیگار و آخوند... به نظرم باید آن شب برای هر زندانی یک آخوند باشد که تا صبح در کنارش بماند چراکه آنقدر حضور روحانی ها باعث آرامش آن ها می شود که شاید هیچ چیز نتواند جای آن را بگیرد.

 

پیش نیازهای اجرای حکم چیست؟

قبل از اجرای حکم پزشک زندان می آید و مددجو را برای آخرین بار معاینه می کند و در صورت تایید وی، زندانی برای اجرای حکم وارد محوطه اجرای احکام می شود؛ معمولاً مسئولان اجرای حکم سعی می کنند زمانی زندانی را وارد محوطه و پای چوبه اعدام بیاورند که نهایتاً فرصت خواندن دو رکعت نماز صبح باشد چراکه این فضا برای زندانی رعب آور و هراس انگیز است و بهتر است خیلی قبل از اجرای حکم در این فضا قرار نگیرد و زجر نکشد.

 

چرا اجرای حکم قبل از طلوع آفتاب انجام می شود؟

می گویند اجرای حکم باید زمانی انجام شود که زندانی، امیدی به دیدن روز بعد نداشته باشد و به روز بعد امیدوار نشود؛ شاید برای همین است که حکم را در تاریکی و پیش از طلوع آفتاب اجرا می کنند. البته هیچ وجوب شرعی برای این مساله وجود ندارد و این گفته ها تنها به صورت پیشنهاد و توصیه است.

 

حاج آقا شما تا به حال در چند اجرای حکم حضور داشتید؟

زیاد بوده ولی عدد دقیقش را خاطرم نیست ولی بگذارید یک چیزی را به شما بگویم؛ خدا شاهد است که هنوز با وجود اینکه بیش از ده ها مورد اجرای حکم را به چشم دیده ام ولی هنوز که هنوز است وقتی به من می گویند فردا صبح قرار است حکمی اجرا شود، تا صبح خواب به چشمم نمی آید. به هرحال دیدن آخرین لحظات عمر یک انسان سخت است ولی از آن سو اینکه کمکی به آن ها می کنی و می توانی آخرین مرهم روحشان باشی، آرامش بخش است.

 

خب این بی خوابی های شبانه برای خانواده شما سخت نیست؟

راستش اصلاً خانواده من هم از کارم چیزی نمی دانند؛ یعنی نباید هم بدانند؛ خب بالاخره قرار نیست که استرس کار من در خانه بیاید؛ ببینید، من هم اینجا باید بخندم و شاد باشم تا روحیه زندانی ها تقویت شود و هم در خانه باید شاد باشم؛ برای همین هم هست که می گویم این شغل بسیار سخت است؛ ما هم در خانه و هم در محل کار باید مرهم دردها و مشکلات اطرافیانمان باشیم.

بارها پای چوبه اعدام، آبرو گرو گذاشته ام و رضایت خانواده مقتول را گرفته ام.

 

بگذریم؛ تا حالا شده به این نتیجه برسید که یکی از این زندانی ها، واقعاً توبه کرده؟ اصلاً شده برای کسی از مددجوهای زندان دنبال رضایت گرفتن از خانواده مقتول باشید؟

شما نگاه کنید؛ خیلی وقتها آدم دلش نمی آید برای خودش پیش کسی رو بیاندازد ولی بارها برای خود من پیش آمده که به خانواده مقتول، رو انداخته ام؛ مخصوصاً در شرایطی که خانواده مقتول از وضع روحی خاصی برخوردارند و این امکان وجود دارد تا در برابر این درخواستت از کوره در بروند و هر چیزی را بارت کنند، تقاضای بخشش خیلی سخت است؛ اما اینجا بارها و بارها پیش آمده که برای زندانی هایی که یقین پیدا کرد بودم از کرده خودشان پشیمان شده اند، به خانواده مقتول رو زده ام و تمام آبرویم را هم گرو گذاشته ام. من بارها به چشم دیده ام که خیلی از این مددجوها لحظه اعدام و در دیدار با خانواده مقتول، به هیچ عنوان تقاضای رهایی از اعدام ندارند ولی با تمام وجود به دنبال بخشش خانواده مقتول هستند تا از بار گناهشان کم شود.

 

موفق هم شده اید تا رضایت بگیرید و کسی را را نجات بدهید؟

معلومه؛ ولی سخت است در شرایطی که همه خانواده مقتول جمع شده اند و با غیظ و ابروهای در هم کشیده برای اجرای حکم لحظه شماری می کنند، به خودتان جرات بدهید تا سر حرف را باز کنید و درخواست بخشش قاتل فرزند، برادر، پدر یا یکی از عزیزانشان را داشته باشید. چراکه اگر تنها یک لحظه این تصور در ذهن آنها شکل بگیرد که ما طرف قاتل را گرفته ایم کار خراب می شود و ممکن است کورسوی امیدی هم که برای رهایی و نجات زندانی در واپسین لحظات زندگی اش وجود دارد از بین برود. البته من معتقدم تمام این موارد به میزان ارتباط روحانی با اوستا کریم بستگی دارد و اگر مدد خدا همراهش شود، موفق خواهد بود.

بارها پیش آمده که لحظه اعدام، سر حرف را با خانواده مقتول باز کرده ام و آنقدر از تغییرات روحی قاتل در مدت زمان اقامتش در زندان گفته ام که آن ها را در اجرای حکم دچار تردید کرده ام؛ در این شرایط به کرات پیش آمده که صاحب دم به من گفته که حاج آقا شما تعهد می دهی او تغییر کرده و آدم دیگری شده و بعد از آزادی سربار جامعه نمی شود؟! اگر شما تعهد بدهی ما از حق خودمان می گذریم.

 

شما تعهد داده اید؟

معلوم است که تعهد داده ام؛ نه تنها من، که خدا هم به عنوان صاحب این لباس، تعهد می دهد؛ خب بالاخره ما شبانه روز در کنار این ها هستیم و متوجه اوضاع و احوال روحی آن ها و تغییر و یا در مواردی پوست اندازی آن ها و ورودشان به دنیای دیگری جدای از جهان سابقی که مملو از جرم و خشونت بوده، هستیم.

حتی یک بار خاطرم هست که در جریان اجرای حکم یکی از مددجوها، صبح روز اعدام و در لحظه آخر، چنین شرایطی پیش آمد و خانواده مقتول به من گفتند: حاج آقا نظر شما چیه؟ نمی دانم چرا در آن لحظه، خودم ذره ای تردید کردم؛ گفتم خون، حق شما است ولی اجازه بدهید من یک مشورتی بکنم؛ پیش خودم گفتم خدایا من در این لحظه گیر کرده ام؛ ماندم؛ خودت راه درست را جلوی پای من بگذار؛ خلاصه به سلاح روحانیت پناه بردم و همانجا قرآن را باز کردم؛ این موضوع آنقدر برای خودم هم جالب بود که هنوز یادآوری آن خاطره تکانم می دهد؛ آن روز وقتی قرآن را باز کردم آیه عفو و بخشش آمد؛ صفحه باز شده را به خانواده مقتول نشان دادم و گفتم خودتان هم منظور این آیه را از هر مفسری که می خواهید بپرسید؛ خلاصه آنقدر این آیه صریح بود که خانواده مقتول برگشتند و گفتند وقتی خدا می گوید عفو کنید ما چه حرفی داریم که بزنیم؟! ما هم از خون عزیزمان می گذریم و به دیه اش بسنده می کنیم و دیه را هم برای شادی روح عزیزمان صرف کار خیر می کنیم؛ بالاخره هم گذشت کردند و موضوع ختم به خیر شد.

 

راستی این رسم است که دیه را خرج خیریه کنند؟

اغلب موارد همینطور است و بیشتر کسانی که در قبال عفو، دیه طلب می کنند، آن را خرج مراکز خیریه و موارد عام المنفعه می کنند؛ عموما معتقدند بهتر است این پول وارد زندگی شان نشود.

 

چند بار به این شیوه زندانیان را نجات دادید؟

من کسی را نجات ندادم؛ خودشان هستند که خودشان را نجات می دهند؛ حتی خدا هم آن ها را نجات نداده چراکه اگر خودشان تغییر نمی کردند، قطعاً نجات هم برایشان متصور نبود؛ بالطبع وقتی خودشان تغییر می کنند خدا هم دلها را در برابرشان نرم می کند و زمینه نجاتشان فراهم می شود. نمونه های اینچنینی بسیار است.

 

آخرین خواسته اعدامی ها قبل از اجرای حکم چیست؟

 

خاطره ای از این موارد دارید؟

یکی از این موارد خیلی جالب است که در نوع خودش واقعاً تکان دهنده است؛ حدود 23 سال پیش جوانی که تازه به تهران آمده بوده در کبابی فردی مشغول به کار می شود، بعد از مدتی یک شب بعد از تمام شدن کار، صاحب کبابی دخل آن روز را جمع می کند و می رود در بالکن مغازه تا استراحت کند؛ درآمد آن روز کبابی، شاگرد جوان را وسوسه می کند و در جریان سرقت پول ها، صاحب مغازه به قتل می رسد و او متواری می شود؛ خلاصه بعد از مدتی، او را دستگیر می کنند و به اینجا منتقل می شود؛ بعد از صدور حکم قصاص، اجرای حکم حدود 17 - 18 سال به طول می انجامد؛ می گویند شاگرد جوان در طول این مدت حسابی تغییر کرده بود و به قول معروف پوست انداخته و اصلاح شده بود. آنقدر تغییر کرده بود که همه زندانی ها عاشقش شده بودند.

خلاصه بعد از 17 ٓ 18 سال، خانواده مقتول که آذری زبان هم بودند، برای اجرای حکم می آیند؛ همسر مقتول و سه دختر و 7 پسرش آمدند و در دفتر نشستند؛ فضا سنگین بود و من با مقدمه چینی، از اولیای دم خواستم که از قصاص صرفنظر کنند؛ همسر مقتول گفت من قصاص را به پسر بزرگم واگذار کرده ام و پسر بزرگ هم گفت که قصاص به کوچکترین برادرمان واگذار شده؛ به هر حال برادر کوچکتر هم زیر بار نرفت و گفت اگر همه برادر و خواهرهایم هم از قصاص بگذرند، من از قصاص نمی گذرم؛ زمانی که پدرم به قتل رسید من خیلی بچه بودم و این سال ها، یتیم بودم و واقعاً سختی کشیدم؛ به هر حال روی اجرای حکم مصر بود؛ من پیش خودم گفتم شاید اگر خود زندانی بیاید و با آن ها روبه رو شود، ممکن است چیزی بگوید که دلشان به رحم بیاید، بنابراین گفتم زندانی خودش بیاید؛ یادم هست هوا به شدت سرد بود و قاتل هم تنها یک پیراهن نازک تنش بود؛ وقتی آمد رفت کنار شوفاژ کوچکی که در گوشه اتاق بود ایستاد؛ به او گفتم اگر درخواستی داری بگو؛ او هم آرام رو به من کرد و گفت تنها یک نخ سیگار به من بدهید کافی است؛ یک نخ سیگارش را گرفت و هیچ چیز دیگری نگفت.

وقت کم بود و چاره دیگری نبود؛ بالاخره مادر و یکی از دختران در دفتر ماندند و 9 نفر دیگر برای اجرای حکم وارد محوطه اجرای احکام شدند؛ جالب بود که مادرشان موقع خروج فرزندانش از دفتر به آن ها گفت که اگر از قصاص صرفنظر کنند شیرش را حلالشان نمی کند؛ به هر حال شاگرد قاتل، پای چوبه ایستاد و همه چیز آماده اجرای حکم بود که در لحظه آخر او با همان آرامشش رو به اولیای دم کرد و گفت من فقط یک خواسته دارم؛ من که منتظر چنین فرصتی بودم گفتم دست نگه دارید تا آخرین خواسته اش را هم بگوید؛ شاگرد قاتل، گفت: 18 سال است که حکم قصاص من اجرا نشده و شما این مدت را تحمل کرده اید، حالا هم تنها 10 روز تا محرم باقی مانده و تا تاسوعا، 20 روز؛ می خواهم از شما بخواهم که اگر امکان دارد علاوه بر این 18 سال، 20 روز دیگر هم به من فرصت بدهید؛ من سال هاست که سهمیه قند هر سالم را جمع می کنم و روز تاسوعا به نیت حضرت عباس(ع)، شربت نذری به زندانی های عزادار می دهم؛ امسال هم سهمیه قندم را جمع کرده ام، اگر بگذارید من شربت امسالم را هم به نیت حضرت ابالفضل(ع) بدهم، هیچ خواسته دیگری ندارم؛ حرف او که تمام شد یک دفعه دیدم پسر کوچک مقتول رویش را برگرداند و گفت من با ابالفضل(ع) در نمی افتم؛ من قصاص نمی کنم؛ برادرها و خواهرهای دیگرش هم به یکدیگر نگاه کردند و هیچ کس حاضر به اجرای حکم قصاص نشد؛ وقتی از محل اجرای حکم به دفتر برگشتند، مادرشان گفت چه شد قصاص کردید؟ پسر بزرگ مقتول هم ماجرا را کامل تعریف کرد؛ جالب بود مادرشان هم به گریه افتاد و گفت به خدا اگر قصاص می کردید شیرم را حلالتان نمی کردم؛ خلاصه ماجرا با اسم حضرت عباس ختم به خیر شد و دل 11 نفر با اسم ایشان نرم شد و از خون قاتل عزیزشان گذشتند...

 

تا حالا شده از اعدام یک زندانی واقعاً ناراحت شوید؟

بارها پیش آمده؛ خدا رحمتش کند من یک مددجو داشتم به اسم میثم که از کانون اصلاح و تربیت آمده بود؛ یعنی کل عمرش را در خلاف و جرم گذرانده بود؛ به جرات می گویم که او آن زمان واقعاً خلاف کار بود؛ یک حرفه ای؛ آن موقع من مسئول دارالقرآن زندان رجایی شهر بودم؛ فضای دارالقران به قدری معنوی بود که من می دیدم هرچقدر بیشتر در اینجا وقت بگذارم، نتیجه بهتری در مددجوها می بینم؛ به هرحال اول وقت می آمدم و آخر شب از دارالقرآن می رفتم؛ آن زمان مددجوها هر روز یک جزء قرآن می خواندند و به برکت قرآن خواندن آن ها، این یک جزء خوانی هر روزه، عادت من هم شد تا از آن ها عقب نمانم؛ این قرآن خواندن برکات خیلی زیادی داشت و خیلی از مددجوها رفتارشان عوض شد؛ میثم هم آن زمان یکی از مددجوهای کانون بود؛ خلاصه اینجا به مرور زمان عوض شد؛ آنقدر تغییر کرد که حافظ کل قرآن شد و تمام مسئولان زندان و زندانی ها عاشقش شده بودند؛ خلاصه پسر خیلی خوبی شده بود و من ارتباط خیلی خوبی با او داشتم؛ یادم هست من آن زمان سه روز مرخصی گرفتم؛ شب آخر مرخصی، با من تماس گرفتند و گفتند فردا صبح اجرای حکمه؛ برای گرفتن وصیت نامه بیا؛ ساعت 5 صبح به زندان رفتم و در محل اجرای حکم نشسته بودم که اسم میثم را صدا زدند؛ تا اسم میثم را شنیدم آنقدر شوکه شدم و به هم ریختم که حد و اندازه نداشت؛ انتظار هرکسی را داشتم جز او؛ خلاصه نشد کاری برایش بکنم و او اعدام شد ولی این قضیه آنقدر برایم سخت و دردآور بود که هنوز هم بعد از گذشت سال ها به یادش هستم و در خلوت خودم افسوس می خورم که چرا شب سوئیت در کنارش نبود. واقعیت این است که بعضی وقت ها تلاش ما برای اصلاح مددجوها آنقدر اثربخش است و تغییرات مددجوها چشمگیر است که اعدام آن ها باعث می شود حس کنی تمام تلاشت برای ساختن باغی که با خون دل به ثمر نشسته به باد رفته...



شارژ سریع موبایل