سمیه قاسمی پنجشنبه ۹ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۰:۰۰

یکی از نکات جالب در مورد شبکه های اجتماعی روشی است که پیام ها، عکس ها یا دیگر اطلاعات توسط یک کاربر منتشر می شوند و حتی افرادی که مجوز تماشای آنها را ندارند هم می توانند به این اطلاعات دسترسی داشته باشند.

به هر حال باید توجه داشت نوع محتوای به اشتراک گذاشته شده توسط کاربران صرفا نمی تواند عاملی برای ایجاد تفاوت میان آنها باشد، بلکه این شبکه های اجتماعی هستند که موجب می شوند برخی اطلاعات کاربران گسترده شوند و بعضی دیگر به صورت محدود چند لایک یا کامنت بگیرند.

کریستینا لِرمن با همکاری دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، این روزها مطالعه گسترده ای را در این زمینه انجام داده است تا به شخصیت کاربران در شبکه های اجتماعی پی ببرد. او و همکارانش متوجه نوعی تصور غلط در مورد شبکه های اجتماعی شدند که گفته می شود این قبیل پلتفرم ها می توانند موجب ایجاد اختلال در ذهن افراد شوند و در نهایت از روی همین مسئله می توان مشخص کرد که چرا برخی مطالب در شبکه های اجتماعی بیشتر مورد توجه قرار می گیرند و برخی مطالب دیگر، طرفدار چندانی ندارند.


مطالب پرطرفدار

کارشناسان امور رایانه به طبیعت متضاد شبکه های اجتماعی در برخی مواقع به خوبی واقفند. مشهورترین مثال در این زمینه مربوط به پارادوکس دوستیابی می شود؛ دوستان شما به طور میانگین ارتباطات دوستانه بیشتری نسبت به شما برقرار می کنند. این اتفاق بر اساس یک قانون ساده صورت می گیرد. توزیع دوستان در شبکه های اجتماعی از قانون انرژی تبعیت می کند. بنابراین بیشتر افراد تعداد اندکی دوست را در صفحه شخصی خود دارند و در عوض گروه اندکی از افراد هستند که تعداد دوستان شان بسیارغ زیاد است. این افراد در واقع همان گروهی هستند که میانگین را منحرف می کنند.

در اینجا یک قیاس اساسی مطرح می شود. اگر شما میانگین قد تمام دوستان مذکر خود را در شبکه اجتماعی اندازه گیری کنید به عدد 170 سانتیمتر خواهید رسید. اگر شما مرد هستید، به طور میانگین قد دوستان شما با شما برابری می کند. از همین الگو برای سنجش اطلاعاتی که مردان به اشتراک می گذارند هم استفاده می شود تا یک بستر کلی برای آنها تعریف شود.

به هر حال اگر شما هم عضو یکی از شبکه های اجتماعی هستید، این مسئله برای شما اهمیت زیادی خواهد داشت که در کدام یک از این پلتفرم ها بیشتر مورد توجه قرار می گیرید یا اینکه کدام نوع مطالب بیشتر لایک می خورند تا بتوانید محتویات خود را بهتر مدیریت کنید.

مرکز BuzzSamo برای آنکه بتواند به نتایج قابل استناد در این زمینه دست یابد، مطالعه گسترده ای را در گستره جهانی انجام داد و بیش از یک میلیارد محتوای برتر به اشتراک گذاشته شده ازت سوی 190 میلیون کاربر را طی دوره زمانی شش ماه در پنج شبکه اجتماعی محبوب بررسی کرد. این مطالب در مجموع 2.6 میلیارد دفعه به اشتراک گذاشته شده بودند. بررسی های دقیق روی این مطالب نتایج جالبی را نمایان کرد.


کدام شبکه اجتماعی؟

در سال 2015 میلادی مرکز تحقیقاتی Pew Research یک مطالعه جهانی انجام داد تا میزان محبوبیت شبکه های اجتماعی را به ترتیب اولویت مشخص کند. در پایان این بررسی محبوب ترین شبکه های اجتماعی جهان از نگاه مردم به قرار زیر انتخاب شد:
 

 کدام مطالب بیشتر لایک می گیرند؟


1. فیس بوک

2. اینستاگرام

3. توییتر

4. لینکدین

5. پینترست

البته میزان محبوبیت شبکه های اجتماعی هرگز یک عامل مهم و اثرگذار نبوده است و محتوای به اشتراک گذاشته شده را می توان از این مسئله متمایز کرد. به هر حال از میان 2.6 میلیارد مطلب به اشتراک گذاشته شده در بررسی مرکز BazxSumo، حدود 79 میلیون مطلب به لینکدین اختصاص یافت تا این پلتفرم عنوان چهارمین شبکه اجتماعی محبوب را از آن خود کند. پینترست نیز با 59 میلیون مطلب در رتبه پنجم این فهرست قرار گرفت و البته گوگل پلاس با 115 میلیون مطلب به اشتراک گذاشته شده در این بررسی حضور نداشت.

توییتر توانست 231 میلیون مطلب را به خود اختصاص دهد. 250 میلیون مطلب به اینستاگرام اختصاص یافت و بقیه هم به فیس بوک مربوط می شد. در مجموع گفته شد حدود 81 درصد تمام اطلاعات در فیس بوک به اشتراک گذاشته شده است و مردم این پلتفرم را بسیار پسندیده اند. کاربران فیس بوک نسبت به دیگر شبکه های اجتماعی تعداد بیشتری داشتند و البته با فرآیند اشتراک مطالب ارتباط گسترده تری برقرار کردند. در مقابل گفته شد برای لینکدین و پینترست، کاربران کمترین تمایل برای اشتراک مطالب را داشتند.


اشتراک گذاری مطالب

بزرگی شبکه اجتماعی، جنسیت، سن و ... از جمله مواردی است که در نوع مطالب به اشتراک گذاشته شده تاثیر می گذارد. این موارد موجب می شوند چشم انداز احساسی و عاطفی در جریان انتخاب مطالب و اشتراک آنها تغییر کند. به منظور تشخیص نوع مطالبی که بیشترین اشتراک را در هر یک از کانال های اجتماعی شامل می شوند.

مرکز Alchemy API مطالعه ای را روی 500 مطلب برتر منتشر شده در پلتفرم های اجتماعی مختلف انجام داد. این مرکز ترکیبی از ساختارهای زبانشناسی و تحلیل های آماری را در اختیار گرفت تا بتواند محتوای به اشتراک گذاشته شده را بررسی کند. گزینه ها و نگرش های مربوطه را مورد سنجش قرار دهد و یک فهرست جامع از معیارها را به دست آورد تا آنها را از صفر تا 10 امتیازبندی کند. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه مشخص شد پینترست و لیکندین در مجموع بیشترین محتوای مثبت به اشتراک گذاشته شده را در میان همه شبکه های اجتماعی شامل می شوند.

توییتر بیشتر از دیگر شبکه های اجتماعی برای بیان احساسات و عواطف کاربران مورد استفاده قرار گرفته است و البته گوگل پلاس هم در این زمینه شرایط مشابهی داشته است تا برای انتشار مطالب مثبت به کار گرفته شود. با این وجود، فیس بوک ابزاری برای به اشتراک گذاری محتوای عادی بوده است و البته در این زمینه مطالب منفی هم در آن زیاد منتشر شده است.

در پایان این بررسی مشخص شد 47 درصد کل مطالبی که روی شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شدند، منفی، 17 درصد معمولی و 26 درصد مثبت بوده اند. بر این اساس شاید بتوان تعبیر کرد که فیس بوک بزرگترین بستر به اشتراک گذاری مطالب منفی محسوب می شود و در مقابل پینترست مثبت ترین شبکه اجتماعی جهان است اما به هر حال نمی توان چنین نظر قطعی را بیان کرد. حجم مطالب به اشتراک گذاشته شده در هر یک از این شبکه های اجتماعی با یکدیگر متفاوت است و این مسئله می تواند روی نتیجه نهایی تاثیر قابل ملاحظه بر جا بگذارد.
 

 کدام مطالب بیشتر لایک می گیرند؟


سلیقه کاربران

در زمینه به اشتراک گذاری مطالب و میزان محبوبیت پلتفرم ها، فیس بوک بالاترین رتبه را به خود اختصاص داده است. مرکز BuzzFeed در مطالعه خود به این مطلب اشاره کرد و توضیح داد که در همه زمینه ها هیچ شبکه اجتماعی نمی تواند با فیس بوک رقابت کند و هر مطلب در فیس بوک به طور میانگین چهار برابر بیشتر از نزدیکترین رقیب آن به اشتراک گذاشته می شود.

این مسئله نشان می دهد سلیقه کاربران با این پلتفرم آبی رنگ بیشتر از دیگر سایت ها است و به همین دلیل مراکز تبلیغاتی و بازاریابی نیز فیس بوک را بیشتر مورد توجه قرار می دهند. در دیگر شبکه های اجتماعی از جمله اینستاگرام، پینترست یا لینکدین رفتار کاربران و مراکز بازاریابی متفاوت بوده است.

مراکزی که قصد انتشار آگهی استخدام را داشتند بیشتر از همه لینکدین را ترجیح دادند و آن دسته از مراکزی که قصد آموزش داشتند، پینترست را انتخاب کردند. کار برانی سراغ اینستاگرام رفتند که محتوای تصویری مورد توجه آنها بود و توییتر هم برای انتشار اخبار کوتاه مورد استفاده قرار گرفت. به طور کلی این بررسی در مورد مراکز بازاریابی نتایج زیر را نمایان کرد:

- تنها پنج درصد مراکز بازاریابی بیش از یک پلتفرم اجتماعی را به کار بردند.

- تنها سه درصد مراکز بازاریابی بیش از دو پلتفرم اجتماعی را به کار بردند.

- هیچ مرکز بازاریابی به صورت همزمان روی سه پلتفرم اجتماعی تمرکز نداشت.

کارشناسان در جریان بررسی های خود متوجه شدند منبع اخبار و اطلاعاتی که روی شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته می شود هم اهمیت زیادی دارد. بر این اساس اگر مطالبی از سوی منابع موثق منتشر شدند، بیشتر از دیگر مطالب به اشتراک گذاشته شدند و در مقابل هر چه منبع مطالب اهمیت کمتری داشت، کمتر مورد توجه کاربران قرار گرفت. کارشناسان با انجام بررسی های خود به نتایج زیر هم دسترسی پیدا کردند.

- اگر شما عضو فیس بوک هستید، 94 درصد مراکز بازاریابی کمتر از 50 میلیون مطلب به اشتراک گذاشته شده توسط کاربران را تحلیل می کنند و 88 درصد آنها هم روی 25 میلیون مطلب منتشر شده تاکید دارند.

- اگر عضو فیس بوک نباشید و در دیگر شبکه های اجتماعی فعالیت کنید، 89 درصد مراکز بازاریابی کمتر از پنج میلیون مطلب به اشتراک گذاشته شده توسط کاربران را تحلیل می کنند و 60 درصد هم کمتر از یک درصد آن را مورد توجه قرار می دهند.

بخش اعظم مراکز بازاریابی و تبلیغاتی فعال در شبکه های اجتماعی از مطالبی که شما به اشتراک می گذارید کسب درآمد کرده و با تمرکز روی آنها، مطالب مورد نظر خود را منتشر می کنند.
 

 کدام مطالب بیشتر لایک می گیرند؟


کدام کلمات

برای آنکه بتوانیم مطالب محبوب تری با لایک و کامنت بیشتری را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاریم باید روی تک تک کلمات آن توجه داشته باشیم. کارشناسان برای آنکه بتوانند تحلیل دقیقی در این زمینه داشته باشند، 10 خبری که طی یک سال گذشته در شبکه های اجتماعی بیشترین اشتراک و لایک را داشتند، مورد تحلیل قرار دادند. تیتر این مطالب به قرار زیر اعلام شده است:

1. عجیب ترین پرسش هایی که شرکت های فناوری در جریان مصاحبه استخدامی پرسیده اند.

2. چه سابقه کاری باید داشته باشید؟

3. به چه شهری تعلق دارید؟

4. چه نژادی از سگ را نگه می دارید؟

5. به اعضای خانواده، فرزندان و دوستان خود چگونه محبت می کنید؟

6. تحلیل دو نفر از یک هنرمند و آنچه در مورد این فرد اتفاق می افتد.

7. بهتر است در کدام شهر زندگی کنید؟

8. به کدام دهه تاریخی تعلق دارید؟

9. کدام گروه موسیقی کلاسیک را می پسندید؟

10. شبیه کدام یک از زنان تاریخی هستید؟

کارشناسان در این زمینه تحلیل دقیقی انجام دادند و متوجه شدند تک تک کلمات در عبارات مذکور توانسته اند با مخاطب ارتباط نزدیک برقرار کنند و همین مسئله موجب شده تا این مطالب بیشتر از بقیه به اشتراک گذاشته شوند و لایک بگیرند.

اگر مطلبی که در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته می شود به صورت مستقیم فرد مقابل را مورد خطاب قرار دهد، این مسئله موجب خواهد شد تا او عکس العمل بهتری نشان دهد. به هر حال کارشناسان با این تحلیل متوجه شده اند چگونه می توان مطلبی را در شبکه های اجتماعی مورد توجه قرار داد که بیشتر لایک جمع کند و مورد توجه قرار گیرد.



شارژ سریع موبایل