فاطمه کریم آقایی دوشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۰۰:۰۰

صف طولانی است‌. این پا و آن پا می‌كند. عرق روی صورتش را پاك می‌کند و غرولندكنان می‌گوید: «از وقتی حقوق‌ها را این‌طوری پرداخت می‌كنند، بدجوری عذابمان را زیادتر كردند.» کارتش را از جیب بیرون می‌آورد.

دلش همدردی جمع را می‌خواهد. کسی كه پشت سرش ایستاده آراسته و موقر به نظر می‌رسد. دستی روی شانه‌اش می‌زند و می‌گوید: «پدر جان، چرا بچه‌ها برایت نمی‌گیرند؟» و بدون آنكه منتظر جواب بماند، سكوی كنار جوی آب را نشانش می‌دهد و از پیرمرد می‌خواهد آنجا بنشیند. خیابان خلوت‌تر شده است. نوبت به این مرد خسته می‌رسد.

كلی طول می‌كشد تا خودش را به خودپرداز برساند و... مرد جوان اجازه می‌خواهد كمكش كند و به اعتقاد پیرمرد به این «منجی» باید این اجازه را داد.

 

غریبه‌ها در كمین‌اند

پیرمرد كارتش را به مرد جوان داد. مرد كارت را وارد دستگاه كرد و از او خواست رمز را وارد كند. رمز وارد شد، اما در كمال ناباوری اشتباه بود. بار دوم هم همین اتفاق افتاد. مرد جوان رمز را پرسید و آن را وارد دستگاه كرد. دستگاه كارت را خورد. جوان از پیرمرد خواست وارد بانك شود و كارتش را از متصدی بانك بگیرد. پیرمرد وارد بانك شد و با توضیح ماجرا، كارت را از كارمند بانك خواست. داخل دستگاه یک كارت بود، اما نه كارتی كه با مشخصات پیرمرد همخوان باشد.

وقتی پیرمرد داستان را گفت، متصدی بانک متوجه شد که مرد جوان با گرفتن كارت پیرمرد، كارت دیگری را وارد دستگاه كرده و به همین دلیل، دستگاه رمز ورود را تشخیص نداده است. در بررسی‌ها مشخص شد كه کارت جامانده نیز دزدی بوده است. مرد جوان در اولین عابربانك مسیرش، از حساب پیرمرد برداشت کرد. با مشخصاتی كه صاحب کارت ارائه كرد، بعد از مدتی، سارق دستگیر شد و به چند فقره سرقت به همین روش اعتراف كرد.

 

چسب مایع، وسیله دزدی!

عابربانك‌های خلوت را شناسایی می‌كردند، داخل كارتخوان آن چسب مایع می‌ریختند و منتظر می‌شدند تا طعمه وارد عمل شود.

این بار، زنی میانسال جلو خودپرداز ایستاد. هر 3 نفر پشت سرش صف كشیدند. خوب می‌توانستند ادای منتظران عجول را درآورند. زن مبلغ مورد نظر را از حسابش برداشت، اما هر كاری كرد، كارتش از دستگاه خارج نشد. وارد بانك شد تا از كارمند بانك كمك بگیرد، وقتی بازگشت، دید 3 جوان در حال برداشت از كارت او هستند. با جیغ و داد، مردم به كمكش آمدند و هر 3 نفر را دستگیر كردند. عباس ابداع‌كننده این فكر که به قول خودش «خلاقانه» است، گفت: «ما كارتشان را می‌گرفتیم و آنها به راحتی رمزشان را در اختیار ما قرار می‌دادند.» هر 3 نفر برای طی مراحل قانونی به مقامات قضایی سپرده شدند.

پلیس از مردم می‌خواهد برای جلوگیری از سرقت‌هایی به این روش، زمان استفاده از رمز مراقب باشند تا افراد دیگر از آن مطلع نشوند و هرچند وقت یك بار، رمز خود را تغییر دهند.

 

کارت دزدی و کلی خرید

شاید مهران را بتوان یكی از جسورترین دزدان عابربانكی به حساب آورد. او بعد از سرقت كارت‌های بانكی، با روش‌هایی كه برای به دست ‌آوردن رمز آنها می‌دانست، با كارت‌های به دست آمده خرید می‌كرد. وی را زمانی دستگیر كردند كه از آخرین قربانی‌اش بیش از یك میلیون تومان سرقت کرد. 

مهران گفت: «در یك ماه، بیش از 6 میلیون و 700 هزار تومان از كارت‌هایی كه به دست آوردم خرید كردم. همه پول‌ها را خرج خرید طلا، لاستیك و لوازم خانگی كردم. كالاها را می‌خریدم و بعد از مدتی، آنها را به طور كاملا قانونی می‌فروختم».

مغازه‌ای كه مهران از آن خرید كرد، به دوربین مداربسته مجهز بود و به این ترتیب، پلیس اصفهان این كلاهبردار را شناسایی و دستگیر كرد. خوشبختانه سارق این پرونده با اقدام به‌موقع ماموران شناسایی و دستگیر شد.

 

یك راز كوچولو

به خاطر داشته باشید هنگام استفاده از عابر بانك‌ها، به افراد اجازه وارد شدن به حریم خصوصی خود را ندهید. به این ترتیب، آنها حتی اگر قصد سرقت كارت شما را هم نداشته باشند، می‌توانند به راحتی و با به دست آوردن رمزتان از حساب‌تان پول برداشت كنند. البته دیده شده است كه سارقان گاهی طعمه‌های خود را هنگام برداشت پول نیز غافلگیر می‌كنند. همچنین گاهی سارقان طعمه خود را وارد می‌كنند تا به عابر بانك برود و پول مورد نظر را از حسابش برداشت كند.

به یاد داشته باشید زمانی كه سارقان شما را وادار به وارد كردن رمز خود می‌كنند، به خواسته‌ آنها تن دهید و مقاومتی نكنید. چندی پیش این شایعه سر زبان‌ها افتاد که در این شرایط، اگر مالباخته به جای آنكه اعداد رمز را از چپ به راست وارد كند، آنها را برعكس و از راست به چپ وارد كند (به عنوان مثال، اگر رمز كارت شما 1234 است، عدد 4321 وارد كنید) دستگاه سریعا پلیس را مطلع می‌کند و آنها را در جریان سرقت قرار می‌دهد. اما باید بدانید که این اتفاق نخواهد افتاد و این فقط یک شایعه دروغین است.

 

بعد از سرقت چه کار کنیم؟

در صورت وقوع سرقت، سریعا خود را به کلانتری برسانید و شکایت کنید. سعی کنید مشخصاتی از سارق یا سارقان به خاطر بیاورید که پلیس را در پیدا کردن آنان کمک کند. بعد از آن، پرونده وارد دادسرا می‌شود و اگر در آینده نیز سارق دستگیر شود، ملزم به برگرداندن مال شما خواهد بود.
به خاطر داشته باشید که برابر قانون مجازات، تحقق جرم سرقت مستلزم انجام فعلی از قبیل ربودن، كش رفتن، برداشتن، بلند كردن، گرفتن و قاپیدن مال دیگری بدون رضایت و اطلاع مالك یا متصرف آن مال است.

باید توجه داشت به استثنای سرقت‌های مستلزم حد كه در آنها شرط كیفر ربودن پنهانی و مخفیانه مال است، در سرقت‌های مستلزم تعزیز، دادگاه‌ها عدم رضایت و بی‌اطلاعی مالك را از لوازم عمل مخفیانه در سرقت تلقی می‌کنند و برای تحقق مفهوم ربودن كافی می دانند (مثلا در كیف‌زنی‌، سرقت مخفیانه صورت نمی‌گیرد، ولی از مصادیق سرقت و ربودن است، زیرا در آن رضایت و اطلاع مالك وجود ندارد‌.)

سارق بعد ازدستگیری ملزم به رد (برگرداندن) مال است و تا زمانی که مال را به مالباخته برنگرداند، باید در زندان بماند. حال این سوال پیش می‌آید که آیا مالباخته می‌تواند از سارق بگذرد و در این صورت، وی آزاد خواهد شد؟ در رأی وحدت رویه که در روزنامه رسمی چاپ شده، به این موضوع پاسخ داده شده است. بر این اساس، در جرم سرقت با رضایت صاحب مال نیز سارق باید تعزیر شود.



شارژ سریع موبایل