به موجب ماده 642 قانون مجازات اسلامی، «هر كس با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمكین ندهد یا از تأدیه نفقه سایر اشخاص واجبالنفقه امتناع کند، دادگاه او را از سه ماه و یک روز تا پنج ماه حبس محكوم میکند.»
در این ماده، دو جرم ترک انفاق زوجه و ترک انفاق افراد واجبالنفقه غیر از زن، مورد جرمانگاری قرار گرفته است.
ترك انفاق زوجه
به موجب ماده 1107 قانون مدنی، «نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینههای درمانی، بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج، به واسطه نقصان یا مرض.»
بر این اساس، نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضع زن كه برای دانستن كمیت و كیفیت آن وضع زوجه در نظر گرفته میشود. در استحقاق زوجه نسبت به نفقه، فقیر بودن و احتیاج او شرط نیست و در هر حال نفقه زوجه بر مرد واجب است، گرچه زن از ثروتمندترین مردم باشد.
با توجه به اطلاق كلمه نفقه در ماده 642 كه شامل تمامی نیازهای متعارف و متناسب با شخصیت زوجه است، نپرداختن قسمتی از نفقه زوجه نیز جرم و مشمول ماده است.
مدت امتناع از تأدیه نفقه نیز مهم نیست و ترک انفاق ولو به مقدار یک روز، مشمول ماده این خواهد بود.
در مورد مطالبه نفقه در گذشته، اداره حقوقی قوه قضاییه در یك نظریه مشورتی، جنبه جزایی این جرم را موكول به پرداخت نكردن نفقه حال كرده و مطالبه نفقه ایام گذشته (ولو روز گذشته) را فاقد جنب كیفری دانسته است. این نظر قابل ایراد است؛ زیرا با عدم پرداخت نفقه، جرم محقق شده و اسقاط مجازات فقط با یكی از موارد قانونی سقوط مجازاتها امكانپذیر است.
به عبارت دیگر، ركن مادی ماده 642 قانون مجازات اسلامی، ترک انفاق زوجه است و مشروط كردن تحقق جرم به حال بودن نفقه، فاقد توجیه قانونی است.
یکی از شرایط شمول ماده 642 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، این است که زن شرعاً همسر مرد به حساب آید. كلمه «زن» با توجه به ظهور ماده و لزوم تفسیر مضیق قوانین جزایی، ناظر به زوجه دائمی است و ترک انفاق زوجه موقت در صورت شرط شدن انفاق در ضمن عقد، مشمول ماده نخواهد بود. فقها نیز وجوب انفاق به زن را منوط به دائمی بودن ازدواج دانستهاند.
ماده ۱۱۰۹ قانون مدنی میگوید: «نفقه مطلقه رجعیه در زمان عده بر عهده شوهر است؛ مگر اینکه طلاق در حال نشوز واقع شده باشد؛ اما اگر عده از جهت فسخ نکاح یا طلاق بائن باشد، زن حق نفقه ندارد؛ مگر در صورت حمل از شوهر خود که در این صورت تا زمان وضع حمل حق نفقه خواهد داشت.»
شرایط تحقق جرم ترک انفاق
شرایط تحقق جرم ترک انفاق نسبت به زوجه بدین شرح است:
استطاعت مالی مرد
استطاعت مالی مرد، از شروط وجوب نفقه زوجه نیست، اما از شروط تحقق جرم موضوع ماده 642 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی است.
به عبارت دیگر، مجازات تعزیری ترک انفاق، فقط بر كسی اعمال میشود كه با وجود استطاعت مالی، از تأدیه نفقه زن خود امتناع كند.
تشخیص استطاعت مالی مرد با دادگاه است كه باید وجود این استطاعت را در زمان ترک انفاق احراز كند.
همچنین به نظر میرسد در حالی كه زوج فقط استطاعت پرداخت قسمتی از نفقه زوجه را داشته است و از تأدیه همان قسمت امتناع كند، مشمول ماده 642 خواهد بود. قانونگذار در ماده ۱۱۹۸ میگوید: «کسی ملزم به انفاق است که متمکن از دادن نفقه باشد یعنی بتواند نفقه بدهد؛ بدون اینکه از این حیث در وضع معیشت خود دچار مضیقه شود. برای تشخیص تمکن باید تمامی تعهدات و وضع زندگانی شخصی او در جامعه در نظر گرفته شود.»
این ماده، در صورتی نفقه را واجب دانسته است كه شخص قادر به پرداخت نفقه باشد، بدون این كه از این حیث، برای گذران زندگی خود دچار مضیقه و کمبود شود.
ركن معنوی
جرم ترک انفاق، از جرایم مادی صرف است و نیازی به احراز ركن معنوی برای تحقق این جرم وجود ندارد؛ از این رو به صرف این كه شخص نفقه اشخاص واجبالنفقه خود را به هر علتی ترک كند، جرم محقق خواهد شد.
البته ترك انفاق باید نتیجه خواست فرد باشد، در غیر این صورت، اگر به عللی كه خارج از اراده او است، نتواند اقدام به انفاق كند، جرم محقق نخواهد شد.
تعدد جرم ترک انفاق
پرسشی که مطرح میشود، این است كه آیا عمل زوج از باب تعدد جرم یا جرم واحد است؟ در این مورد هیأت عمومی دیوان عالی كشور در رأی شماره 34 مورخ 30 آبان سال 1360 ترک انفاق زن و فرزند از ناحیه شوهر را كه معمولاً یكجا و بدون تفكیک سهم هر یك از آنها پرداخت میشود، ترك فعل واحد دانسته است.
این در حالی است که ترک انفاق همسران متعدد از سوی شوهر، از مصادیق تعدد مادی جرایم مشابه است كه میتواند موجب تشدید مجازات شود؛ زیرا در این حالت زوج مرتكب چند ترك فعل جداگانه شده است.
زوج باید مبادرت به انفاق برای زنان متعدد خود به صورت جداگانه میكرد كه ترک این كار ترک چند فعل است كه هر كدام منجر به تحقق جرم واحدی میشود. طبق رأی وحدت رویه فوقالذكر، چیزی كه سبب خروج ترک انفاق زن و فرزند از حالت تعدد میشود، این است كه انفاق آنها معمولاً یكجا و بدون تفكیك صورت میگیرد.
در نتیجه در حالتی كه شخص نفقه زن و فرزندان خود را كه مثلاً در دو شهر مختلف زندگی میكنند، ترك كند، مشمول عنوان تعدد مادی جرایم از نوع مشابه شده است؛ زیرا در این حالت، فرد دو ترك فعل جداگانه مرتكب شده است.