آشنایی با مرورگرها میتواند به امنیت بیشتر کاربران استفاده کننده از اینترنت کمک کند. در این مطلب سعی شده است در مورد عملکرد مرورگرها توضیحاتی ارائه شود.
کاربران فضای مجازی برای دسترسی به صفحات مختلف اینترنتی نیازمند استفاده از مرورگرها هستند. این مرورگرها اولین نقطه تماس میان کاربران و اینترنت محسوب میشوند. از این روز عدم رعایت نکات امنیتی مربوط به آنها میتواند خطراتی برای اطلاعات کاربران ایجاد کند.شرکتهای مختلف، مرورگرهای متفاوتی را ارائه کردهاند. این شرکتها در دورههای زمانی نسخههای جدید از مرورگرهای خود عرضه میکنند. همچنین با شناخت نقاط ضعف این نرم افزارهای به رفع مشکلات آنها میپردازند.
مرورگر کروم محصول شرکت گوگل، مرورگر اینترنت اکسپلورر محصول شرکت مایکروسافت و مرورگر فایرفاکس از معروفترین مرورگرها هستند و بیشترین کاربران را به خود اختصاص دادهاند. اوپرا، سافاری از دیگر مرورگرهای عرضه شده هستند.
از سال ۲۰۱۰ تاکنون درصد کاربران استفاده کننده از گوگل کروم افزایش چشمگیری داشته است. از سوی دیگر اکسپلورر بخش عمدهای از سهم خود را از دست داده و فایرفاکس نیز نتوانسه رشدی داشته باشد.
سهولت در استفاده، امکانات کاربردی برای کاربران، سرعت و امنیت بالای گوگل کروم یکی از دلایل رشد درصد کاربران این نرم افزار است.
محتویات فعال؛ جاوا اسکریپت و کوکیها
در اغلب وب سایتها به منظور افزایش کارایی آنها از اسکریپتها استفاده میشود. به عنوان نمونه میتوان به پنجره خبرهای دینامیک صفحه اصلی برترین ها اشاره کرد. این نوع اسکریپتها را «محتویات فعال» مینامند که میتوانند به راهی برای سرقت اطلاعات کاربران تبدیل شوند.جاوا اسکریپت یکی از پر استفادهترین زبانهای اسکریپت نویسی است که در اکثر وب سایتها مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلیل بسیار اهمیت دارد که به پیامهایی که ویروس یاب سیستم در این باره میدهد، دقت کنید. همچنین با انجام تنظیمات مناسب در مرورگرتان خطرات این نرم افزارها را کاهش دهید.
به منظور پیشگیری از خطرات محتویات فعال، امکانات متعددی در اکثر مرورگرها پیش بینی شده که با استفاده میتوان یک سطح ایمنی مناسب ایجاد کرد.
این تنظیمات ممکن است محدودیتهایی در استفاده از وب سایتها ایجاد کند به عنوان نمونه بخشهایی از یک وب سایت مشخص که توسط این برنامهها پشتیبانی میشود برای کاربران قابل مشاهده و استفاده نباشد.
در مورد وب سایتهایی که دربارهی آنها شناخت کافی ندارید غیر فعال کردن محتویات فعال امنیت شما را افزایش میدهد گرچه ممکن است در استفاده از آن وب سایت مشکلاتی بوجود بیاید.
کوکی
کوکی یک فایل است که توسط یک وب سایت برای ضبط اطلاعات روی کامپیوتر شما قرار میگیرد. این اطلاعات میتواند شامل مواردی باشد شما در آن سایت وارد کردهاید: نام، ایمیل و سایر اطلاعات شخصی. این فایلها در مرورگرهای اکسپلورر در فولدر Temporary Internet Files و در فایر فاکس در فولدری به نام کوکی ذخیره میشوند.
برخی کوکیها صفحاتی را که به آن مراجعه کردهاید و مدت زمان حضورتان در آن صفحات را ثبت میکنند. این کوکیها در سهولت استفاده از وب سایتها موثراند. به عنوان نمونه وقتی برای وارد شدن به ایمیل خود درخواست حفظ اطلاعات خود را میکنید، کوکیها این وظیفه را انجام میدهند.
هر وب سایت تنها میتواند از اطلاعاتی که شما وارد کردهاید استفاده کند. به همین دلیل سعی کنید تنها اطلاعات ضروری را وارد کنید. همچنین اگر از امنیت وب سایتی مطمئن نیستید از وارد کردن اطلاعات خود برای استفاده از امکانات آن خودداری کنید. خصوصا وب سایتهایی که خدمات رایگان ارئه میکنند میتوانند برای امنیت شما خطر ایجاد کنند.
اشاره به این نکته هم ضروری است که وب سایتها فقط میتوانند کوکیهایی را که خود ایجاد کردهاند بخوانند و نمیتوانند به اطلاعات سایر کوکیها دسترسی داشته باشند.
به منظور افزایش سطح ایمنی خود، میبایست تنظیمات امنیتی لازم در خصوص اعمال محدودیت یا بلاک کردن کوکیها را در جهت حفظ حریم خصوصی، انجام داد. در صورتی که از یک کامپیوتر عمومی استفاده میکنید، میبایست کوکیها را غیر فعال کنید تا پیشگیری لازم در خصوص دستیابی سایرین به اطلاعات شخصی شما، صورت پذیرد.
تنظیمات مرورگر را چگونه تغییر دهیم
بسته به نوع مرورگر انجام تنظیمات آن متفاوت است. در مرورگر اکسپلورر میتوان پس از انتخاب Tools از تولزبار منو، گزینه Internet Options را انتخاب کرد. در ادامه گزینهی Security tab و پس از آن Custome Level، سطح امنیتی مورد نظر را انتخاب کرد.
در مرورگر فایرفاکس، پس از انتخاب Edit میتوان گزینه Preferences را انتخاب و با کلیک رویPrivacy & Security، سطح امنیتی مناسب را تعریف کرد.
برخی از مرورگرها دارای سطوح امنیـتی از قبل تعریف شدهای هستند که میتوان در صورت تمایل از آنان استفاده کرد.
پس از انتخاب یکی از تنظیمات امنیتی، برخی از ویژگیهای مرورگر فعال و تعدادی دیگر، غیرفعال میشوند. در برخی موارد نیز پیش از اجازهی دسترسی به وب سایت از کاربر اجازه خواسته میشود. این دسترسی میتواند موردی و یا همیشگی باشد.
کاربران میتوانند در دورههای زمانی مختلف کوکیها را از روی سیستم خود حذف کنند. برای انجام این کار تنها لازم است به بخش تنظیمات وارد شوید و گزینهی Browsing History را انتخاب و اطلاعات ذخیره شده در این بخش را پاک کنید.