در اینجا ۱۰ مورد از چیزهایی را فهرست میکنیم که احتمالا اگر جابز زنده بود و آنها را میدید باعث خشم و دشنامگوییاش میشد!
دیگر زمان نسبتا قابل توجهی از فوت استیو جابز گذشته است، دنیا فناوری بدون او گاه کسلکننده به نظر میرسد، شوهای اپل به مانند قبل هیجانانگیز نیستند، دیگر خبری از پرخاشهای او با کارکنان اپل یا پاسخهای او شبانگاهی به او ایمیلهای دریافتی نیست.
اما آیا روح جابز با دیدن تغییر و تحولات اپل بعد از مرگش، آسوده است؟!
در اینجا ۱۰ مورد از چیزهایی را فهرست میکنیم که احتمالا اگر جابز زنده بود و آنها را میدید باعث خشم و دشنامگوییاش میشد!
1- سیری: اپل چنان سیری را تبلیغ میکند که گویی سیری یکی از ویژگیهای کلیدی آیفون ۴S است و یکی از مشوقهای ما برای خرید آن است. در آگهیها، از جمله آگهی تازهای که در آن «جان مالکوویچ» شرکت کرده است، این طور وانمود میشود که سیری، آدم فرزانهای است که حتی میتواند به سؤالاتی مثل مفهوم زندگی هم پاسخ بدهد، در صورتی که عملا این طور نیست.
من مثل خیلیهای دیگر یادم رفته که آخرین بار چه زمانی از سیری استفاده کردهام. سیری یک محصول بتا است و تا تکامل فاصله زیادی دارد.
جابز در زمان حیاتش اندکی با سیری بازی کرده بود و اصلا این محصول مورد توجهاش قرار نگرفت.
تصور میشود که اگر جابز زنده بود، اجازه نمیداد نسخه تکاملنیافته سیری وارد آیفون شود.
۲- آیفونی با صفحه نمایش با نسبت طول به عرض ۱۶ به ۹: در این مورد در یکی از پستهای یک پزشک به صورت مفصل برایتان نوشتهام. خیلیها معتقدند آیفون ۵، صفحه نمایش ۴ اینچی با نسبت طول به عرض ۱۶ به ۹ خواهد داشت.
اما جابز واقعا از نسبت ۱۶ به ۹ متنفر بود، چه برای آیفون و چه در مورد آیپد. او هم به صورت عمومی و هم در کتاب زندگینامهاش به این مسئله اشاره کرده بود.
او اعتقاد داشت که فرمت مناسب برای نسبت طول به عرض صفحه نمایش، همان چیزی است که اپل قبلا پیدا کرده است. به گفته او، این شرکت برای پیدا کردن این نسبت طلایی، سالها وقت صرف کرده است. او باور داشت که گوشی ۳٫۵ اینچی، مناسبترین و راحتترین اندازهای است که یک گوشی میتواند داشته باشد. او حتی به شوخی گفته بود که گوشیهای اندرویدی ۴ اینچی شبیه اسکیتبورد هستند!
۳- راه دادن مدیران پروژه و تأمینکنندگان مواد خام و قطعات به جلسات داخلی اپل: با ریاست «کوک»، امکان ورود این افراد به نشستهای اپل فراهم شده است، اما تا وقتی جابز زنده بود، روی خوش به آنها نشان نمیداد و اعتقاد داشت این مدیران خارجی نباید در کار مهندسان و طراحان نابغه اپل، دخالتی کنند. او نمیخواست که هیچ چیزی خدشهای به روند خلق محصولات اپل وارد آورد.
۴- مذاکره با گوگل و عروسک خیمهشببازیاش، یعنی سامسونگ: جابز اعتقاد داشت که اندروید یک محصول دزدی است، او فکر میکرد که اریک اشمیت به او و اپل خیانت کرده است، از میخواست هر کاری را برای متوقف کردن اندروید انجام دهد. از نظر او مذاکره با گوگل هیچ معنیای نداشت و هیچ پولی جبران این اهانت را نمیکرد. به باور او مذاکره به دزدها، کار درستی نبود!
5- طراحی رابط کاربری تلویزیون اپل: جابز از رابط کاربری اپل تیوی متنفر بود. بر اساس اظهارات یک طراح، او پنج سال پیش این رابط کاربری را رد کرده بود. اما حالا که جابز رفته، دیگر کسی نیست جلوی آن رابط کاربری را بگیرد.
6- ساختن گجتهای تازهای که در بعضی از جنبهها نسبت به مدل قبلی، ضعیفتر باشند: آیپد جدید، کمی نسبت به آیپد ۲ ضخیمتر است و وزن بیشتری دارد، از لحاظ شارژ هم گفته میشود، یک ساعت کمتر شارژ نگه میدارد، از زمان ۶ ساعته برای شارژ کامل آیپد تازه هم که مطلع هستید.
اینها عقبنشینیهای خیلی جزئیای هستند و صفحه ریتنای چشمنواز آیپد تازه شاید ما مصرفکنندگان را قانع کند که این عقبنشینیها جزئی را به حساب نیاوریم.
اما اگر جابز زنده بود، بعید بود این موارد را قبول کند و آنقدر به مهندسان و طراحان فشار میآورد که این عیوب هم برطرف شوند.
۷- حمایت از خیریهها: متأسفانه جابز علاقهای برای حمایت از برنامههای خیریه نداشت، او فقط در یک مورد با یک سازمان غیرانتفاعی مبارزه با ایدز که خواننده گروه U2 -بونو- حمایتش میکرد، مشارکت کرد. تازه، جابز در این مورد هم متقاعد به همکاری نشده بود، اما وقتی فهمید که با این همکاری میتواند، باعث همکاری U2 برای تبلیغ آیپاد و بازاریابی موفقتر شود، موافقت کرد.
اما برنامه جدید اپل، حمایت از خیریهها بدون هیچگونه چشمداشتی است. تا به حال اپل ۵۰ میلیون دلار کمک به خیریهها انجام داده است. تیم کوک حتی موافقت کرده است که در صفحه خانگی وبسایت اپل، نشان سازمان RED که کارش مبارزه با ایدز است، قرار بگیرد. اپل سابق بر این تنها در دو فاجعه بسیار بزرگ انسانی یعنی سونامی ژاپن و زلزله هاییتی- دست به کار مشابه زده بود.
۸- تقسیم کردن سود سهام اپل: جابز بعد از بازگشت به اپل شرایط بحرانی را تحمل کرد، این شرکت در آن زمان حتی تا مرز سقوط هم پیش رفته بود. این مسئله تأثیر بدی روی جابز گذاشت، طوری که او از دادن حتی یک سنت سود هم به سهامداران اپل متنفر بود.
او دوست داشت سرمایه شرکتش صرف سرمایهگذاریهای کلیدی آتی و یا خریدهای راهبردی شود.
۹- درز کردن اطلاعات از اپل: اگر جابز زنده بود، هیچ کس جرأت حرف زدن در مورد محصولات آینده اپل را نداشت، حتی اگر آن شخص، رئیس شرکت فاکسکان باشد. گرچه حرفهای رئیس شرکت فاکسکان که حاوی اطلاعاتی ناچیز در مورد اپل تیوی بود، تکذیب شده است، اما اگر جابز زنده بود، احتمالا نینجاهایی به سراغش میفرستاد!
۱۰- اشکالات جزئی که در رابط کاربری محصولت اپل وارد شده است: جابز در زمان حیات، با دقت همه زوایای رابط کاربری را بررسی میکرد، او رابط کاربری دوست داشت که از سوی کاربر قابل فهم باشد و از نظر زیبایشناسی بدون عیب باشد. اما در فاصله چند ماه از فوت جابز، مواردی از تسامح به چشم میخورد.
مثلا به اپلیکیشن تقویم نگاه کنید. در نگاه اول ممکن است بیعیب باشد، اما وسطچین نبودن عدد ۱ و روزهای هفته، چیزی بود که جابز قطعا متوجهاش میشد.
در پایان یک مورد دیگر را هم اضافه کنم، تصور کنید که روح جابز مطلع شود قرار است اشتون کوچر در فیلمی در نقش او بازی کند!