سارا قاسمی دوشنبه ۳ آذر ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۰

راهبرد عمده اپل در دوران استیو جابز این بود: ما بهتر از خودتان می‌توانیم تشخیص بدهیم که نیاز واقعی شما چیست. این مفهوم در واقع فلسفه پایه استیو جابز در توسعه محصولاتش بود.

خب باید اعتراف کنیم که این راهبرد با توجه به شم خاص جابز  در موارد زیادی پاسخ داد. زمانی که آی‌پد معرفی شد، خیلی‌ها آن را یک آی‌فون بزرگ می‌دانستند که نسبت به موفقیت‌اش شک و تردیدهای زیادی داشتند، اما خیلی زود، ورق‌ها برگشت و همه متوجه شدند که «نیازسنجی» جابز تا چه حد درست بوده است.

بله! جابز هیچ اهمیتی نمی‌داد که مثلا یک گروه از کاربران دوست دارند آهنگ‌های موبایل شخصی‌شده و مطابق میل‌شان داشته باشند، روی خوشی هم به فلش نشان نمی‌داد و اعتقاد داشت فرمت فلش اصلا برای محیط وب مناسب نیست.

اما در تازه‌ترین همایش اپل که همین چند روز پیش انجام شد، ما شاهد یک رویکرد جدید بودیم: شنوا شدن شرکت اپل.

اگر شما یک دارنده محصولات شرکت اپل هستید، این اخبار حتما شادتان کرده است.

ما این تغییر رویکرد اپل را حتی در نحوه اجرای همایش هم دیدیم: تیم کوک تا حالا شومن خوبی بوده است، او گرچه اقتدار جابز را در اجرای روی صحنه ندارد، اما از نظر مهارت‌های سخنرانی در حد قابل قبولی است. در این همایش تیم کوک، قسمت عمده معرفی نرم‌افزارهای جدید اپل را به کریگ فدریگی سپرد و او هم به خوبی از عهده کار برآمد.

ما در ضمن سخنرانی او، لحظه مفرحی را دیدیم که در آن موهای بیشتر خاکستری کریگ روی سر همیشه تراشیده جانی آیو قرار داده شده بود. شوخی‌هایی از این جنس را تا به حال کمتر از اپل دیده بودیم، آن هم در مورد جانی آیو که تا به حال همیشه قیافه جدی‌اش را دیده بودیم و صدایش با آن لهجه بریتانیایی به شور سخنرانی‌هایش می‌افزود!

اپل دیگر از پوسته همیشگی همایش‌هایش پیروی نمی‌کرد و به جز خوشی و دست انداختن مایکروسافت و اندروید گوگل، دوست داشت، سر به سر خودش هم بگذارد.

همایش جدید WWDC 2014 نشان داد که اپل دوست دارد از زیر سایه جابز به درآید.

iOS با چاشنی اندروید

ما تصور نمی‌کردیم که iOS 8 بعد از آن تغییر و تحولات ریشه‌ای در iOS 7، یک رونمایی بزرگ باشد، اما اپل این بار در اقداماتی باورنکردنی چیزهایی به iOS افزود که پیشتر از این تنها در اندروید تجربه کرده بودیم.

و این هم تغییر راهبردی عمده دیگر است، دیگر اپل با اپل دوران جایز که در آن به اندروید به منزله یک محصول دزدی نگرییسته می‌شد که باید با شدت عمل و قاطعیت به مانند یک جنگ هسته‌ای نابود شود، فرق کرده است.

یکی از کلیدی‌ترین تغییرات در دیدگاه اپل، اجازه دادن اپل برای افزوده شدن کیبوردهای مجازی به جز کیبورد اوریجینال اپل است. این در حالی است که اپل از سال ۲۰۰۷، یعنی زمانی که آی‌فون نسخه یک را معرفی کرد، اصرار داشت که که کیبوردش تنها کیبوردی که لیاقت حضور در محصولاتش دارد و به کیبوردهای دیگر به چشم تحقیر نگاه می‌کرد. اپل اعتقاد نداشت که ویژگی Swype کیبوردهای Nuance و SwiftKey اصلا به درد کاربران بخورد.

 

دیگر اپل به حرف مردم گوش می‌کند

 

همین مسئله باعث شده بود که خیلی از کاربران از iOS رویگردان شوند. اما حالا اپل، بعضی از ویژگی‌های کیبوردهای اندروید مثل قابلیت پیشبینی متن QuickType را هم به iOS 8 آورده است.

حتی فعال شدن صوتی سیری هم در واقع تقلیدی است از قابلیت فعال شدن دستیار شخصی اندروید در گوشی‌های متو ایکس و نکسوس ۵ با گفتن عبارت «اوکی گوگل».

بای به فهرست تقلیدهای اپل ادامه دهیم، آی‌کلاد جدید بسیار ما را به یاد گوگل درایو می‌اندازد، قابلیت مرور ویدئویی اپلیکیشن‌ها، از خیلی وقت پیش در گوگل پلی مهیا بودن و توسعه‌دهنده‌ها می‌توانستند، با قرار دادن یک ویدئوی یوتیوب، به صورت ویدئویی عملکرد اپلیکیشن خود را تمای بدهند.

اوه! شما می‌توانید حالا در iMessage پیام صوتی بفرستید. یاد WhatsApp و دار و دوسته اپلیکیشن‌ها چت نمی‌افتید؟

قابلیت سینک کردن مستقیم عکس‌های آی‌فون با آی‌کلاد هم ویژگی‌ای است که کاربران اندروید، پیش از این داشتند و می‌توانستند عکس‌هایشان را در فضای ذخیره‌سازی گوگل پلاس ببینند.

به صورت خلاصه بسیاری از ویژگی‌های نرم‌افزاری جدید در iOS 8 را پیش از این در پلتفرم‌ها دیگر و نیز در اپلیکیشن‌های دیگر دیده بودیم.

مسلما اپل زیر بار تأیید تقلید نخواهد رفت اما مسلم است که توسعه‌دهندگان اپل، حالا به شکایات و نیازهای کاربرانشان اهمیت می‌دهند و به جای آن پروسه دلیل‌تراشی و یا عذرخواهی برای زیر بار نرفتن و توجه نکردن به نیازهای کاربران، مسیر دیگری را در پی گرفته‌اند.

بعضی‌ها ممکن است بگویند که این کار، اعتراف به ضعف اپل است و همین امر می‌رساند که اپل در سرازیری سقوط و بحران عدم خلاقیت افتاده است، خب، این یک نوع دیدگاه و زاویه دید برای نگاه کردن به قضیه است.

از سوی دیگر باید توجه کنیم که این فرایند گلچین کردن چیزهای خوب از شاخه‌های مختلف صنعت و نرم‌افزارها، اصلا چیز تازه‌ای در اپل نیست، مهم این است که این گلچین کردن و تطابق و هماهنگی چیزهای ذاتی اپل با چیزهای برگرفته شده، چطور انجام شود.

چیز مهم دیگر این است که از دید یک مصرف‌کننده و نه یک فن آرمانگرای محصولات، راهکار جدید اپل چیز بدی به نظر نمی‌رسد. آیا کسی واقعا بدش می‌آید که یک محصول سخت‌افزاری را بخرد و از خوبی‌های دو پلتفرم نرم‌افزاری استفاده کند؟



شارژ سریع موبایل