در این مقاله «مدل واسطه گری» که اولین مدل کسب درآمد از اینترنت است را بررسی می کنیم. در مدل واسطه گری ابزار اینترنتی (وب سایت یا نرم افزار موبایل) به عنوان یک واسطه عمل می کند و خریدار و فروشنده را به هم متصل می کند.
کسب درآمد سایت در این حالت براساس دریافت کارمزد به ازای هر معامله یا براساس دریافت حق آبونمان از مشترکین سایت است. نحوه دریافت کارمزد در برخی مواقع به این صورت خواهد بود که خریدار مبلغ را به حساب سایت واریز می کند و سایت به فروشنده اعلام می کند که کالا را ارسال کند، سپس در صورتی که خریدار، دریافت کالا با کیفیت مورد نظر را تایید کرد، سایت مبلغ معامله را با کسر کارمزد به حساب فروشنده واریز می کند.
وجود چنین مدلی باعث می شود که حس اعتماد بیشتری در خریدار ایجاد شود و به همین دلیل در ایران و کشورهای خارجی استقبال خوبی از این مدل شده است.
انواع مدل های تجارت الکترونیک در سیستم واسطه گری عبارتند از:
مدل B2B
مدل تجارت الکترونیک B2B براساس ارتباط میان فروشنده با فروشنده بنا شده است. در این مدل فروشنده، تولیدکننده و توزیع کننده با هم در ارتباط هستند و کالاهای مورد نظر خود را معرفی می کنند و به فروش می رسانند.
معروف ترین سایت B2B در دنیای وب سایت alibaba.com است که محل اصلی آن در کشور چین است و درصد قابل توجهی از صادرات کشور چین براساس سفارشات انجام شده در این سایت صورت می پذیرد و بیش از 5 درصد از خرده فروشی های کشور چین از طریق این وب سایت انجام می شود.
مدل B2B موفق ترین و پولسازترین مدل واسطه گری محسوب می شود. مجله اکونومیست در مقاله ای که سال گذشته منتشر کرد پیش بینی کرد که وب سایت alibaba اقتصاد چین را به بزرگترین اقتصاد جهان تبدیل خواهد کرد.
مدل B2C
در مدل B2C وب سایت نقشه واسطه میان خریدار و فروشنده را ایفا می کند. در داخل ایران وب سایت های مناسبی وجود دارند که با موفقیت توانسته اند این مدل را پیاده سازی کنند. عمدتا نحوه درآمدزایی یک سایت B2C براساس مبلغ آبونمانی است که از فروشنده به صورت ماهیانه دریافت می کند.
برخی از سایت های B2C علاوه بر نقش واسطه گری که ایفا می کنند، رقابتی میان فروشندگان براساس قیمت به وجود می آورند تا نهایتا خریدار بتواند کالای مورد نظر خود را با بهترین کیفیت و قیمت دریافت کند و همین موضوع جذابیت استفاده از چنین سایتی هایی را افزایش می دهد.
وب سایت های نیازمندی که در ایران تعداد زیادی از آنها نیز وجود دارد در این مدل قرار می گیرند. در حال حاضر تعداد بسیار زیادی وب سایت نیازمندی در اینترنت وجود دارند که به شما اجازه می دهند از طریق این سایت ها، کالاها و خدمات خود را تبلیغ کنید و در آنها به صورت رایگان آگهی ثبت کنید.
مدل C2C
معروف ترین سایت C2C در دنیا وب سایت ebay.com است که توسط پیر امیدیار ایرانی الاصل مقیم کشور آمریکا تاسیس شده است. مدل درآمدزایی وب سایت های C2C براساس فروش کالاهای دست دوم میان مصرف کنندگان و ایجاد بخش حراجی در بخش های مختلف سایت استوار است.
افراد زیادی در دنیا وجود دارند که با استفاده از سیستم های واسطه گری درآمدزایی مناسبی ایجاد کرده اند. در واقع شما نیز می توانید با شناسایی وب سایت های مناسب واسطه گری در زمینه معرفی و فروش کالاهای مورد نظر خود اقدام کنید. به عنوان مثال در صورتی که تولیدکننده محصول خاصی هستید، می توانید با شناسایی وب سایت های مناسب B2B در داخل و خارج از ایران، کالای خود را در این سایت ها معرفی کنید و به صورت عمده به فروش برسانید.
همچنین در صورتی که تمایل دارید به صورت مستقیم محصولات خود را به دست مصرف کننده برسانید، می توانید از وب سایت های B2C استفاده کنید و در صورتی که تمایل به فعالیت در بازار کالاهای دست دوم دارید، می توانید از سایت های C2C استفادته کنید.
با استفاده از مدل های مختلف واسطه گری، بدون اینکه هزینه ای بابت راه اندازی سیستم فروش انجام دهید، می توانید کالاها و خدمات مورد نظر خود را از طریق اینترنت به فروش برسانید. با فعالیت در وب سایت های واسطه گری در واقع شما با یک تیر، دو هدف را نشانه گرفته اید: اول اینکه به صورت مستقیم از طریق یک سیستم واسطه می توانید به فروش کالا و خدمات خود بپردازید و دوم اینکه با معرفی وبلاگ یا وب سایت خود می توانید بازدید هدفمند برای آن ایجاد کنید و ارتباط خود را با مخاطب بهبود ببخشید.
شما می توانید با معرفی کالاها و خدمات خود در وبلاگی (یا وب سایتی) که ایجاد کرده اید ارتباط نزدیکتری با مخاطبان خود برقرار کنید. برقراری ارتباط نزدیک با مخاطب یکی از اصول بازاریابی اینترنتی است که هرگز نباید فراموش شود و وجود وبلاگ می تواند کمک بسیار مناسبی به برقراری ارتباط نزدیکتر میان مخاطب و شما کند.