آنتی ویروسهای مختلفی وجود دارند که میتوانید از بین آنها یکی را برای حفاظت از رایانه خود انتخاب کنید، اما چگونه میتوان بهترین آنتی ویروس را از بین خیل برنامههای امنیتی انتخاب کرد؟ آیا شما از آنتی ویروسی که به طور پیش فرض بر روی رایانه شما موجود بوده استفاده میکنید یا به پیشنهادات دوستانتان یکی ازبین آنها انتخاب میکنید؟ چگونه متوجه عملکرد آنتی ویروس خود میشوید؟ سایت آنتی ویروس تست، آنتی ویروسها را هرچندماه یکبار مورد آزمایش قرار داده و آنها را بر اساس معیارهای مختلف، درجه بندی می کند. این معیارها عبارتند از میزان تاثیرگذاری، کارایی، پایداری و دیگر معیارهای مهم برای کاربران. مطمئنا بهتر است با دید باز به انتخاب یک نرم افزار امنیتی مبادرت ورزید. در انتخاب برنامههای امنیتی، موارد متعددی تاثیرگذارند که باهم به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
محصولات رایگان و محصولات پولی
یکی از اصلیترین مواردی که در هنگام انتخاب یک آنتی ویروس و یا نرم افزار امنیتی باید مدنظر قرار دهید، صرف هزینه برای خرید آنتی ویروس و یا استفاده از نرم افزارهای امنیتی رایگان است. اکثر نرمافزارهای آنتی ویروس رایگان نیستند اما محصولات آنتی ویروس رایگان خوبی نیز در بازار یافت میشوند که با فراغ بال میتوانید از آنها استفاده کنید. مدنظر داشته باشید که حتما نیاز نیست پول خود را صرف خرید برنامههای امنیتی کنید. آنتی ویروسهای رایگان معمولا همان قابلیتهای موجود در نرمافزارهای امنیتی را دارند و به خوبی سدّ بدافزارها میشوند. نرم افزارهای امنیتی قابل خریدن، معمولا قابلیتهای بیشتری مانند ارائه بستههای امنیتی را به کاربر ارائه میدهند. با خرید این بستههای امنیتی شما قابلیتهایی نظیر دیواره آتش و یا برنامههای ضدسرقت و ضدهرزنامه را نیز بر روی رایانه خود خواهید داشت. البته این قابلیتها همیشه لازم و ضروری نیستند و شما همیشه به نسخه کاملی از یک بسته امنیتی نیاز ندارید.
برخی از آنتیویروسهای رایگان بعد از مدتی استفاده به شما پیغامی مبنی بر به روز رسانی به نسخه کامل و پولی برنامه نمایش میدهند. به واقع این برنامهها از این طریق به کسب درآمد میپردازند.
از آنتی ویروسهای شناخته شده استفاده کنید
پیشنهاد میکنیم همیشه از برنامههای امنیتی و آنتی ویروسهای شناخته شده ساخت شرکتهای معتبر استفاده کنید. این آنتی ویروسهای معروف در تستهای امنیتی مختلف شرکت داده میشوند و نتیجه کارایی آنها مبرهن است. اگر از آنتی ویروسهای ناشناخته استفاده کنید نمیتوانید دید کافی از عملکرد آنها داشته باشید. از این خطرناکتر ممکن است برخی از بدافزارها خود را به عنوان یک برنامه آنتی ویروس جا بزنند. آنتی ویروسهای تقلبی ممکن است از نامهایی مانند Antivirus Live، Advanced Virus Remover، Internet Security 2014 استفاده کنند تا شما را فریب دهند. این بدافزارها درواقع وانمود میکنند که یک برنامه آنتی ویروس قانونی هستند اما در پس زمینه رایانه شما به تخریب و سواستفاده از فایلهای شما میپردازند.
آزمایشات مختلف را کنترل کنید
وبسایتهای مختلفی وجود دارند که در آنها میتوانید نتایج آزمایشات مختلف بر روی آنتیویروسها را مشاهده کنید. یکی از معروفترین آنها AV-TEST نام دارد. AV-TEST آزمایشات مختلف را بر روی آنتیویروسهای متفاوت انجام می دهد و بسته به کارایی، میزان حفاظت و پایداری، آنها را رتبه بندی میکند. این سایت نتیجتا بیان میکند که هر آنتیویروس چه عملکردی را در برابر بدافزارها داشته و رابط کاربری آن به چه میزان کارایی داشته است. اگر به دنبال نصب یک آنتی ویروس جدید هستید، بدنیست ابتدا نتیجه تستها را ببینید و سپس یکی از بهترینها را انتخاب کنید. مدنظر داشته باشید که هیچ گزینهای به عنوان بهترین آنتی ویروس برتر وجود ندارد و حتی اگر بهترین آنتی ویروس ماه جاری را انتخاب کنید، این نتیجه ممکن است در ماه آینده تغییر یابد.
ویندوز دیفندر به همراه نرم افزار امنیتی مایکروسافت
اگر شما سایت AV-TEST را برای مشاهده عملکرد نرم افزار امنیتی مایکروسافت ( شامل ویندوز دیفندر در ویندوز۸ و Microsoft Security Essentials برای نسخههای قدیمیتر ویندوز) مشاهده کنید، متوجه یک نتیجه شگفت انگیز خواهید شد. ویندوز دیفندر یا برنامه امنیتی یادشده ساخت مایکروسافت، ظاهرا در قعر لیست برنامههای امنیتی با میزان تشخیص صفر قرار دارد. مدنظر داشته باشید که این برنامه به عنوان یک مبنا در نظر گرفته شده بنابراین برنامههای دیگر با این برنامه مقایسه شدهاند و کیفیت برتر آنها در مقایسه با این برنامه به بررسی گذاشته شده است. درواقع این روشی دیگر برای مشخص کردن عملکرد ضعیف برنامه امنیتی مایکروسافت، طبق نتایج AV-TEST است. پیش از اینکه این برنامه به عنوان یک مبنا در نظر گرفته شود نیز قعر جدول، جایگاه آن بود.
اما مشکل چیست؟ به نظر میرسد برنامه امنیتی مایکروسافت در عمل عملکرد خوبی از خود نشان داده و طرفداران برنامههای امنیتی از آن بسیار راضی و خشنود بودهاند اما در اینجا این برنامه در قعر لیست ما قرار دارد. اظهار نظرهای متفاوت و بعضا متناقضی نیز از سوی مقامات و مسئولین مایکروسافت پیرامون این برنامه اعلام شده است. یکی از کارمندان مایکروسافت پیشنهاد داده از یک برنامه آنتی ویروس دیگر در کنار این برنامه استفاده کنید و البته سخنگوی مایکروسافت اعلام کرده که این شرکت همچنان استفاده از این برنامه را به همگان توصیه میکند.
حقیقت آنستکه اگر شما یک کاربر زبده در امور امنیتی هستید و یا واقعا از آنچه در پس زمینه سیستم عامل شما میگذرد اطلاع دارید، این نرم افزار امنیتی گزینه مناسبی برای شماست. اما اگر میخواهید دفاع همه جانبهای از سیستم شما صورت گیرد، بهتر است از یک نرم افزار امنیتی دیگر بر روی رایانه خود استفاده کنید. مسئله مهم این است که اگر از ویندوز ۷ یا ویندوز ویستا استفاده میکنید مدنظر داشته باشید که ویندوز دیفندر موجود بر روی این نسخههای سیستم عامل ویندوز تنها یک برنامه برای جلوگیری از ورود بدافزارهای جاسوسی است و نه یک آنتی ویروس. ویندوز دیفندر تنها بر روی ویندوز ۸ به عنوان یک آنتی ویروس کاربرد دارد.
به کارگیری رویههای امنیتی اصلی بر روی رایانه را فراموش نکنید.
انتخاب یک آنتی ویروس نمیتواند به تنهایی تضمین کننده امنیت رایانه شما باشد. استفاده از آنتی ویروس تنها آغازی برای این کار است. هیچ آنتی ویروسی کامل نیست و این به برند آنتی ویروس شما هیچ ارتباطی ندارد. با به کارگیری آموزشهای ساده و پرهیز از محتویات و لینکهای مشکوک، میتوانید عدم آلودگی به ویروسهای مختلف را تضمین کنید. این اطلاعات داده شده تنها برای سیستم عامل ویندوز صادق است. هیچ نیازی به استفاده از آنتی ویروس بر روی سیستم عامل مک و یا لینوکس ندارید و استفاده از برنامههای ضد بدافزار نیز برای سیستم عامل اندروید ضروری نیست. البته این مسائل با فرض عدم دانلود برنامهها از منابع ناشناخته بر روی این سیستم عاملهاست، در غیر این صورت، احتمال آلودگی رایانه و یا دستگاه الکترونیکی شما در همه حال و حتی با وجود استفاده از برنامههای آنتی ویروس وجود دارد.