با این همه، برخی علائم نیاز به توجه بیشتری در ماه های اولیه بارداری دارند، به عنوان مثال حالت تهوع و خونریزی کم و ترشحات واژن عادی است، اما این علائم می توانند نشان دهنده وجود یک مشکل نیز باشند و شاید نیاز باشد برای درمان آنها، نزد پزشک خود بروید.هر موقع در مورد هر یک از علائم بارداری خود نگران شدید، به پزشک خود مراجعه کنید.در ایجا هفت مشکل هشداردهنده در سه ماهه اول بارداری را برایتان می گوییم.
1- خونریزی واژن
کمی لکه بینی در بارداری طبیعی است، اما خونریزی شدید می تواند علامت سقط جنین یا حاملگی خارج از رحم باشد و هر چه رنگ خون روشن تر باشد، مهم تر است.اگر شما دچار خونریزی و دردی مشابه درد قاعدگی هستید، می تواند علامت سقط جنین باشد.اگر خونریزی با درد تند و تیز پایین شکم همراه باشد، می تواند علامت حاملگی خارج از رحم باشد.در بارداری خارج از رحم ، تخم بارور شده به جای قرار گرفتن در داخل رحم، در خارج رحم و معمولا در لوله های فالوپ جای می گیرد که خطرناک است.
چه باید کرد؟
چنین مواقعی باید نزد پزشک خود بروید تا از شما سونوگرافی کند.اگرچه بیشتر این لکه بینی ها یا خونریزی های کم، نشان دهنده مشکل خاصی نیستند و جای نگرانی ندارند، ولی اگر دچار دل درد، خونریزی شدید و یا گرفتگی عضلات شکم گشتید، بایستی به پزشک خود مراجعه کنید.
2- حالت تهوع و استفراغ شدید
داشتن کمی حالت تهوع و استفراغ در سه ماهه اول بارداری طبیعی است و بیشتر زنان باردار دچار آن می شوند.اما اگر تهوع و استفراغ شدید باشد و یا باعث کم آبی بدن شما شود، نیاز به توجه و بررسی بیشتری دارد.اگر نتوانید برای مدت حداقل 12 ساعت آب و مایعی را در بدن خود نگه دارید و آن را بالا بیاورید، نزد پزشک خود بروید.استفراغ شدید که مانع از انجام کارهای روزمره می شود، باعث کاهش وزن شدید، سرگیجه، کم آبی بدن و عدم تعادل الکترولیت های بدن می شود.
چه باید کرد؟
ممکن است نیاز باشد برای درمان کم آبی بدن خود در بیمارستان بستری شوید و برای کنترل تهوع خود، دارو مصرف کنید.
نکته: داشتن حالت تهوع و استفراغ در بارداری طبیعی است، اما زیادی آن می تواند باعث بروز مشکلاتی شود.اکثر زنانی که طی سه ماهه اول بارداری خود دچار تهوع و استفراغ می شوند، بارداری سالم و طبیعی دارند.
3- تب بالا
تب بالاتر از 38 درجه سانتیگراد در طی بارداری، خطرناک است.این تب بالا می تواند نشانه ای از وجود عفونت در بدن مادر باشد که روی جنین هم تاثیر می گذارد. تب بالا در دوران بارداری که همراه با بثورات پوستی و درد مفاصل باشد، می تواند علامتی از یک عفونت مانند سیتومگالوویروس یا توکسوپلاسما باشد.سیتومگالوویروس شایع ترین علت ناشنوایی مادرزادی کودک است. توکسوپلاسما نیز معمولا از گربه آلوده به مادر باردار منتقل می شود.
چه باید کرد؟
در صورت بروز هر گونه تب همراه با علائم بیماری دستگاه تنفسی فوقانی، درد بدن، علائم مشابه آنفلوآنزا یا بثورات پوستی و درد مفاصل هر چه سریع تر نزد پزشک خود بروید و هر سال واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنید.
4- ترشحات و خارش واژن
گاهی اوقات ترشحات واژن طبیعی است، ولی در برخی موارد علامتی از عفونت و یا بیماری های منتقله از راه تماس جنسی می باشد که می تواند عوارض مهمی برای بارداری داشته باشد.اگر ترشحات و خارش واژن در اثر عفونت زنانگی باشد، برای جنین مضر است.
چه باید کرد؟
نترسید. مشکل خود را پزشکتان بگویید تا راه درمان را به شما بگوید و بتوانید سلامت جنین خود را حفظ کنید.
5- احساس درد یا سوزش موقع ادرار کردن
درد و سوزش موقع ادرار کردن می تواند علامت عفونت مثانه یا عفونت مجاری ادراری باشد که اگر این عفونت ها درمان نشوند، باعث بروز بیماری خطرناک تر، زایمان زودرس و تولد نوزاد نارس می شود.
چه باید کرد؟
اگر دچار عفونت مثانه یا عفونت مجاری ادراری باشید، درمان آن باعث کاهش درد موقع ادرار کردن و داشتن بارداری سالم می شود.
6- درد یا ورم ساق پا- سردرد شدید
این مشکلات در بیشتر بارداری ها اتفاق نمی افتند، اما بارداری احتمال لخته شدن خون را زیاد می کند.لخته شدن در ساق پا منجر به بروز درد و ورم پا می شود و این لخته خونی می تواند به سمت ریه ها برود (آمبولی ریه) که وضعیتی کشنده است.لخته شدن خون در مغز می تواند باعث سردرد شدید شود. البته سردرد بارداری می تواند علل دیگری نیز داشته باشد.
چه باید کرد؟
اگر شما سابقه ابتلا به لخته شدن خون را دارید و یا دچار سردرد شدید گشتید، به پزشک خود بگویید.
7- بدتر شدن بیماری های مزمن
زنانی که قبل از بارداری دچار بیماری خاصی مانند بیماری غده تیروئید، دیابت، فشار خون بالا، آسم و یا لوپوس هستند، بایستی در دوران بارداری خود مراقب هر نوع تغییری در وضعیت بیماری خود باشند.اگر بیماری شما در طی بارداری بدتر شود و یا نتوانید به خوبی آن را کنترل کنید، می تواند عوارض بدی برای شما و نوزادتان داشته باشد.به عنوان مثال اگر هورمون تیروئیدی شما در طی بارداری خیلی بالا و یا خیلی پایین باشد، در معرض خطر سقط جنین قرار خواهید داشت.و یا اگر میزان قند خون شما به خوبی کنترل نشود و بالا برود، در معرض خطر سقط جنین و یا ناهنجاری های جنینی خواهید بود.
نکته: هر نوع وخامت بیماری شما در بارداری می تواند یک چراغ قرمز برای شما باشد و بایستی به خوبی و با دقت تحت نظر پزشک خود باشید.با این همه بیشتر زنان، بارداری سالمی دارند. لذا سعی کنید از دوران بارداری خود لذت ببرید.« استرس در هر حالی برای شما مضر است و هر چقدر وضعیت مادر بهتر باشد، نتایج بهتری برای مادر و نوزاد خواهد داشت. بنابراین به خوبی از خودتان و جنین تان در دوران بارداری مراقبت کنید، برنامه غذایی سالم و متعادلی داشته باشید، به میزان کافی استراحت کنید و قرص ویتامین و املاح لازم را تحت نظر پزشک خود مصرف کنید، مانند قرص اسید فولیک یا قرص آهن.»