باید مواظب باشیم که از چه کسی دختر میگیریم. باید مواظب باشیم که این پسر کیست و چیست و بالاخره در ازدواج باید مواظب دو چیز باشیم. اخلاق و دین. مابقی را بگذاریم کنار و چیزی که این روزها برای جوانان ما دیگر اهمیتی ندارد.
در حالی که پیغمبر اکرم روی منبر بارها و بارها میگفتند این غلط است و آنچه مهم است:
«إِذَا جَاءَكُمْ مَنْ تَرْضَوْنَ خُلُقَهُ وَ دِینَهُ فَزَوِّجُوهُ إِلَّا تَفْعَلُوهُ تَكُنْ فِتْنَةٌ فِی الْأَرْضِ وَ فَسادٌ كَبِیرٌ»[الکافی، ج 5، ص 347]
پیغمبر«صلّی الله علیه و آله و سلّم» خبر داده است و الان خبر پیغمبر جامه عمل پوشیده است.
میفرمود ای امت من! در ازدواجها به فکر دین و اخلاق باشید. ببینید که دختر عفیف هست یا نه و پسر غیرت دارد یا نه. ببینید این پسر نمازخوان هست یا نه و ببینید این خانم چادری هست یا نه و بی بند و بار در حجاب هست یا نه و بالاخره ببینید اخلاق این پسر و اخلاق این دختر چیست و دین این دختر و پسر چیست و مابقی را توکل به خدا کنید، آنگاه درست میشود.
و اما الان ما هیچ به فکر دین و اخلاق نیستیم و به دنبال تجمّلها رفتیم و این تجمّلها یک بدبختی بسیار بزرگی در ازدواجها شده است. الان قضیه ازدواج خیلی مشکل شده است.
ما دنبال دین و اخلاق نرفتیم و خود ما به دنبال تجمّلگرایی رفتیم و الان دودش، دود جهنم است و انشاء الله جهنم را نمیبینیم که دود جهنم در چشممان رود و اما در این دنیا دود تجمّلگرایی در چشم همه رفته است. وای به رفیق بد! که ازدواجهای ما یکی از مصائبش مصداق همین رفیق بد شده است.
چون به دنبال دین نرفتیم، مرد بیدین معلوم است که نمیتواند زنداری کند و زن بیعفت معلوم است که نمیتواند شوهرداری کند. این خیلی علم هم نمیخواهد که به دنبال روان شناسی و روانکاوی برویم، زیرا در این بارهها خیلی کتاب نوشتند؛ اما آنچه مهم است، اینست که یک زن بیعفت نمیتواند زن شوهردار باشد و نمیتواند بچههای مقدس تحویل جامعه دهد.
یک مرد لا ابالی در شهوت و یک مردی که به فکر شهوتش باشد و نه به فکر دین و اخلاق و خانواده، نمیتواند یک شوهر خوبی باشد. به جای اینکه زنداری کند و به جای اینکه بچههای مقدس تحویل جامعه دهد، به فکر العیاذبالله زنهای مردم است.
آقا در حالی که مثلاً زن و بچه دارد و خانه دارد، اما میبینیم به فکر زن مردم است و به فکر بیغیرتی و به فکر بیعفتی و بالاخره زنش که یک زن به تمام معنا خوب است، رها کرده به این معنا که به دنبال دیگران رفته است.
مرد شایسته و زن شایسته آنست که زنا نمیدهد و دوست نامحرم هم ندارد. قرآن دوست نامحرم را با زنا دادن و زنا کردن پیش هم گذاشته است. العیاذبالله آیا زن زانیه میتواند بچه صالح تحویل جامعه دهد! یک مردی که به فکر زن های دیگر است، آیا میتواند نسل مقدس تحویل جامعه دهد؟
الان این فتنهای که راجع به ازدواج ها هست و این فساد کبیر و مفسده بزرگ که در اجتماع ما هست، از کجا پیدا شده است؟! اینکه حرف پیغمبر اکرم«صلّی الله علیه و آله و سلّم» را نشنیدیم و معلوم است هرکس حرف طبیب را نشنود، باید از مرض بمیرد. به قول امیرالمومنین«سلام الله علیه» که میفرمایند: «طَبِیبٌ دَوَّارٌ بِطِبِّه»[نهج البلاغه، خطبه 108 ]
پیغمبر اکرم«صلّی الله علیه و آله و سلّم» طبیب برای همه است و شفا میدهد. ما اگر شفا بخواهیم، ما اگر بخواهیم این گونه بلاها رفع شود، باید رفیق بد نداشته باشیم. باید در ازدواج ها مراعات رفیق خوب را کنیم. و الاّ اگر مراعات رفیق خوب نکردیم و به دنبال تجملات و دنیا رفتیم، پیغمبر میفرماید مفسده ایجاد میشود و آن هم مفسده بزرگ و فتنه ایجاد میشود، فتنه بزرگ.
عن النبی صلى الله علیه و آله و سلّم: «لا یُختارُ حُسنُ وَجهِ المَرأةِ على حسُنِف طبیب را نشنود، باید از مرض بمیرد. به قول امیرالمومنین«سلام الله علیه» که میفرمایند: «طَبِیبٌ دَوَّارٌ بِطِبِّه»[نهج البلاغه، خطبه 108 ]دِینِها؛ نباید حُسن صورت زن را بر حُسن دیندارى او برگزید.» (کنز العمّال: 44590 منتخب میزان الحكمة: 252)
بهترین همسر کیست؟
الإمامُ الحسنُ علیهالسلام: لرجل جاءَ إلَیهِ یَستَشِیرُهُ فی تَزویجِ ابنَتِهِ: زَوِّجْها مِن رَجُلٍ تَقِیٍّ، فإنّهُ إن أحَبَّها أكرَمَها وإن أبغَضَها لَم یَظلِمْها؛
امام حسن علیه السلام خطاب به مردى كه با ایشان در باره ازدواج دختر خود مشورت كرد- : او را به مردى باتقوا شوهر ده؛ زیرا اگر دختر تو را دوست داشته باشد گرامیش مىدارد و اگر دوستش نداشته باشد به وى ستم نمىكند.(مكارم الأخلاق: 1 / 446 / 1534 منتخب میزان الحكمة: 254)