هیمن زارعی چهارشنبه ۲۶ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۰

درست است که نوزادتان در ۷ روز اول  روزانه ۱۸-۱۷ ساعت می‌خوابد ولی  برای شمایی که  تجربه مادر شدن ندارید شاید دلواپس شوید که چرا نوزاد اینقدر می خوابد . در این بخش همه آنچه در باره  ۷ روز اول مراقبت از نوزاد باید بدانید را برای‌تان مشخص می‌کنیم تا در این باره اطلاعاتتان را بدانید. این کارها را آسان بگیرید! مادری در ۷ روز اول  کاملا وقت گیر است ولی برای موفق بودن در این کار، لزومی به سابقه کاری مرتبط ندارید.

 

 

دکتر‌ها را کلافه نکنید
 


قرار نیست هر روز این هفته را در مطب دکتر بگذرانید. اگر زمان ترخیص از بیمارستان پزشک کودک‌تان به شما در مورد چک کردن‌های مکرر چیزی نگفته و اگر در دو روز اول با نشانه مشکوکی روبه‌رو نشده‌اید، می‌توانید تا روز سوم پس از تولد برای چک کردن دوباره وضعیتش توسط پزشک اطفال صبر کنید. ‌
 


آغوش‌تان را باز کنید
 


بهتر است تماس ابتدایی بین مادر و فرزند در اتاق زایمان انجام پذیرد. به همین دلیل شاید بهتر این باشد که زایمان طبیعی را انتخاب کنید یا اگر چاره‌ای جز سزارین ندارید، بی‌حسی را به جای بی‌هوشی کامل انتخاب کنید تا هوشیاری در آغوش کشیدن نوزادتان به محض تولدش را داشته باشید.
 


شیردادن را به تعویق نیندازید



بروز تاخیر در ارتباط بین مادر و نوزاد ممکن است به تکامل نوزاد و توانایی مادر در مراقبت از کودک لطمه وارد کند. بهتر است در صورتی‌که شرایط مادر اجازه می‌دهد اولین شیردهی از سینه مادر در نیم‌ساعت اول پس از تولد صورت گیرد. قطعا شیر مادر بهترین شیر برای تغذیه نوزادان است پس اگر دلیلی برای قطع شیردهی وجود ندارد از شیر خشک استفاده نکنید. آغوزی که در اولین شیردهی از سینه مادر بیرون می‌آید، مایع زردرنگ غلیظی است که پروتئین زیاد و چربی کمتری در مقایسه با شیر بعدی مادر دارد و خوردنش می‌تواند نوزاد را در مقابل بسیاری از بیماری‌ها واکسینه کند.


 

 نگهداری نوزاد در هفته اول تولد

 


اگر شیر نداشتید، قطره بخورید
 


مقدار شیر شما بستگی به تقاضای کودک‌تان دارد پس تا می‌توانید با افزایش دفعات شیردهی به افزایش آن کمک کنید. با این حال اگر با رعایت تمامی این نکات باز دچار کمبود شیر بودید، می‌توانید با دستور پزشک از قرص‌ها یا قطره‌های شیرافزا و پودر‌های خاص برای افزایش شیرتان استفاده کنید.
 


با زیاد شیر دادن کلافه‌اش نکنید
 


میزان تقاضای شیر از سوی نوزاد به میل و تحمل او بستگی دارد، پس بهتر است از تغذیه ساعتی و بدون توجه به میل نوزاد خودداری کنید و اجازه دهید فرزندتان هر زمان که گرسنه شد، تغذیه شود. هنگام شیردهی نوزاد را حداقل به مدت پنج دقیقه زیر هر سینه قرار دهید و صبور باشید چراکه یک شیردهی کامل در دو وعده حدود ۱۵ دقیقه طول می‌کشد.
 


روی زخم سینه شیر بمالید



دقت کنید موقع شیردهی تمام هاله قهوه‌ای‌رنگ سینه در دهان نوزاد باشد. این امر علاوه بر افزایش مقدار شیر شما از ترک و زخم سینه‌تان هم جلوگیری می‌کند. اگر سینه شما زخم است بعد از شیردهی مقداری از شیر را روی آن بمالید یا طبق نظر پزشک از پمادهای مخصوصی که نیاز به شست‌وشو ندارد استفاده کنید.
 


خودتان را با مادرتان مقایسه نکنید
 


مقدار شیر شما هیچ ربطی به ارث‌تان ندارد پس به حرف‌های دیگران توجه نکنید و از ابتدا روی مشکلات احتمالی تمرکز نکنید. استراحت کافی داشته باشید و مصرف مایعات را فراموش نکنید. برای افزایش شیر مهم‌ترین عامل تغذیه خوب مادران و نوشیدن روزانه ۸ تا۱۲ لیوان مایعات است. در صورتی‌که نوزاد به پروتئین گاوی حساسیت نداشته باشد شیر یا دوغ می‌تواند پایه اصلی رژیم شما باشد و آبمیوه طبیعی و حتی غذاهای خورشی و مایع هم می‌تواند به شما کمک قابل توجهی کند. گذشته از این در این هفته تا می‌توانید نگران کارهای خانه نباشید و از استرس دوری کنید.
 


از چاقی‌اش خوشحال نشوید
 


وزن طبیعی نوزاد در بدو تولد به طور میانگین حدود۳۲۵۰گرم است. نوزادان معمولا مقداری از وزن خود را در هفته اول از دست می‌دهند. جای نگرانی نیست اگر فرزند شما خوب تغذیه شود در ۱۰ روز به وزن اولیه خود می‌رسد و بعد از آن وزن به‌طور مرتب بیشتر می‌شود به‌طوری‌که در ماه اول هر روز حدود ۳۰گرم وزن اضافه می‌کند.
 


انتظار افزایش زیاد قد نداشته باشید
 


قد طبیعی نوزادان هنگام تولد به طور میانگین حدود ۵۰ سانتی‌متر است و شاید در هفته اول چندان بلند شدنش برای‌تان محسوس نباشد اما در ماه اول حدود۵/۳ سانتی‌متر به قدش افزوده می‌شود.
 


بغلش کنید تا شما را ببیند
 


چشمان نوزاد نزدیک‌بین است. او اشیایی را که در فاصله ۳۰ سانتی‌متر هستند، می‌بیند و در هفته اول مستقیم به چشمان شما نگاه نمی‌کند. فرزند شما در این هفته بیشتر به ابروهای‌تان نگاه می‌کند اما می‌تواند صورت شما را هنگامی که او را در آغوش می‌گیرید ، ببیند.
 

 نگهداری نوزاد در هفته اول تولد

 


گریه نوزادان در هفته‌های اول



اغلب با صدای سشوار، اتومبیل یا امواج دریا آرام می‌شود. هنوز علت قطعی این موضوع مشخص نیست اما برخی متخصصان معتقدند کامل نبودن سیستم عصبی‌شان دلیل این اتفاق است.
 


ادویه را کنار بگذارید



اگر در هفته‌های اول از غذاهای ادویه‌دار، ماهی و پیاز فراوان یا سیر استفاده کنید ممکن است در علاقه‌ نوزادتان نسبت به شیر خوردن تاثیر بگذارد. حس بویایی با کودک متولد می‌شود و بوی شما در این هفته خوشایند‌ترین بو برای نوزادان است.



بالش را فراموش کنید


کودکان زیر دو سال نیازی به استفاده از بالش ندارند. به همین دلیل در هفته اول بهتر است فرزندتان را به پشت و بدون بالش بخوابانید تا از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد پیشگیری کنید. استفاده از تشک خیلی نرم برای نوزاد خطرناک است، پس از تشک‌های استاندارد و مخصوص تخت کمک بگیرید.



از زیاد خوابیدنش نترسید



نوزادان روزهای اول زیاد می‌خوابند و به تدریج نیاز به خواب کاهش می‌یابد. در هفته اول فرزند شما احتمالا ۱۷تا۱۸ ساعت می‌خوابد. نگران نباشید؛ خواب او به مرور کمتر می‌شود.



از خانه کوره آتش نسازید



نوزادان تغییر ناگهانی دما نسبت به رحم مادر را دوست ندارند. دمای مناسب برای اتاق بین ۲۵تا ۲۸ درجه سانتی‌گراد است اما قرار دادن نوزادان در دمایی بالاتر از این و پوشاندن لباس زیاد به آنها ممکن است باعث از بین رفتن آب بدن‌شان شود و سلامت‌شان را به خطر ‌بیندازد.



نگذارید او را ببوسند



نوزادان در هفته اول مقاومت زیادی نسبت به بیماری‌ها ندارند و هرچه ملاقاتی کمتری داشته باشند، برای‌شان بهتر است. در این هفته از بوسیدن فرزندتان توسط دیگران جلوگیری کنید و تصور نکنید بوسیدن دست به جای صورت نوزاد از انتقال بیماری‌ها به او جلوگیری می‌کند.



بی‌خیال مهتابی شوید



زردی در هفته اول عمر حدود ۰۶ درصد نوزادان سالم و حدود ۰۸ درصد نوزادان نارس دیده می‌شود. اگر زردی نوزادتان در هفته اول بین روز دوم تا پنجم آغاز شده باشد، احتمالا بعد از روز هفتم کاهش پیدا می‌کند اما برای جلوگیری از مشکلات احتمالی حتما با پزشکش مشورت کنید و به توصیه دیگران برای دادن شیر خشت، شیرخشک و درمان‌های خودسرانه از جمله قرار دادن مهتابی در منزل توجهی نکنید در مواردی که زردی با بی‌حالی و خوب شیر نخوردن همراه باشد، خطرناک است.

 

 نگهداری نوزاد در هفته اول تولد



پوشکش را مدام چک کنید



هر بار پس از مدفوع نوزاد او را بشویید و خشک کنید بهتر است قبل و بعد از دو بار تغذیه نوزاد، پوشکش را چک و در صورت دفع ادرار و مدفوع آن را تعویض کنید.



روی نافش را نپوشانید



خشک شدن بند ناف نوزاد در روز اول و دوم آغاز می‌شود. رنگ بند ناف ابتدا زرد است و بعد قهوه‌ای می‌شود. محل اتصال بند ناف را خشک نگه دارید اما به هیچ‌وجه از الکل استفاده نکرده و آن را دست کاری نکنید. گذشته از این، پوششی روی آن قرار ندهید و پوشک نوزاد را زیر بند ناف ببندید.



دفع نکردن را جدی بگیرید



مدفوع نوزاد در ۲۴ ساعت اولیه سیاه‌رنگ و چسبنده است و ممکن است تا پنج روز بعد هم چنین دفعی ادامه داشته باشد. از طرف دیگر، ممکن است نوزاد بعد از هر بار شیر خوردن دفع داشته باشد یا کمتر از این میزان پوشکش را کثیف کند اما اگر نوزاد تا ۲۴ ساعت بعد از تولد دفع نداشت حتما به پزشک مراجعه کنید.


هر روز به سرش شامپو نزنید



پیش از حمام کردن فرزندتان وسایل مورد نیاز او را از قبل آماده کنید. تغییر دما بین حمام و اتاق باعث بیماری نوزاد می‌شود پس از مناسب بودن حرارت آب مطمئن شوید. برای سنجیدن حرارت مناسب نیازی به دماسنج ندارید فقط کافی است گرم و نه داغ بودن آب را با دست چک کنید و البته او را گرسنه یا با شکم پر به حمام نبرید. هفته‌ای دو تا سه‌بار شست‌وشو برای نوزاد کافی است، پس از استحمام روزانه پرهیز کنید و در صورت نیاز به شست‌وشوی بیشتر نوزاد را تنها با آب معمولی ولرم و بدون مواد شوینده حمام کنید.



شارژ سریع موبایل