اگر چیز پاک به چیز نجس برسد و هر دو یا یکی از آنها به طوری تر باشد که تری یکی به دیگری برسد، چیز پاک نجس می شود و اگر تری به قدری کم باشد که به دیگری نرسد، چیزی که پاک بوده نجس نمی شود.
همه مراجع (حفظهم الله تعالی) می فرمایند: اگر چیز پاک به چیز نجس برسد و هر دو یا یکی از آنها به طوری تر باشد که تری یکی به دیگری برسد، چیز پاک نجس می شود. و اگر تری به قدری کم باشد که به دیگری نرسد، چیزی که پاک بوده نجس نمی شود.
همچنین اگر چیز پاکی به چیز نجس برسد و انسان شک کند که هر دو یا یکی از آنها تر بوده یا نه، آن چیز پاک نجس نمی شود.
پاسخ های دریافتی از دفاتر مراجع در خصوص سوال مذکور به شرح ذیل می باشد:
دفتر حضرت آیة الله العظمی خامنه ای(مدظله العالی):
"انتقال نجاست از طریق کرم، پماد و مایعات به جز آب امکان دارد."
دفتر حضرت آیة الله العظمی سیستانی(مدظله العالی):
"بله کرم نجس و یا مایع نجس ملاقى خود را نجس می کند. والله العالم"
دفتر حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی(مدظله العالی):
"آری، و مایعات نیز نجاست را انتقال می دهند."
به هر حال رطوبتی موجب نجاست می شود که سرایت کند. به همین جهت اگر مقدار کرم و پماد به مقدار زیاد باشد و هوا هم گرم باشد که باعث مایع شدن کرم و پماد شود نجاست را انتقال خواهد داد.
دفتر حضرت آیة الله العظمی صافی گلپایگانی(مدظله العالی):
باید رطوبت به قدری باشد که سرایت کند و اگر خیلی کم است و روی شنی که با آن برخورد می کند اثر نمی گذارد موجب انتقال نجاست نمی شود و فرقی بین رطوبت مایعات نیست. والله العالم.
پاسخ: نجس نیست ولی بنابر احتیاط مستحب پرهیز نمایید.
پاسخ: در صورتی که نجاست روی قرآن ریخته شده باشد آب کشیدن آن واجب فوری است و اگر سال ها قبل چنین اتفاقی افتاده به نجاست باقی مانده است.
پاسخ: اگر در بین نماز متوجه شد و وقت وسعت داشته باشد باید نماز را بشکند و لباس پاک بپوشد و نماز را بخواند. و اگر وقت تنگ باشد بدون شکستن نماز باید لباس نجس را از تن خارج کند و اگر پس از نماز متوجه شد نماز باطل است و باید با لباس پاک نماز را اعاده کند.
پاسخ: اگر نجس بودن ظاهر زمین و سطح سرامیک معلوم نیست آن مکان محکوم به پاکی است و آب کشیدن و طهارت آن لازم نیت و نجس بودن ملات های زیر سرامیک هم ضرری به سطح سرامیک وارد نمی کند و تحقیق از سرامیک کار لازم نیست
پاسخ: 1) باید در آب کر یا جاری قرار گیرد که آب به تمام آن فرو رود و اگر قبل از قرار دادن در آب کر یا جاری رطوبت داشته باشد باید خشک نمود و سپس در آب کر یا جاری قرار گیرد. 2) اگر ظاهر زمین نجس باشد در صورتی با آب قلیل پاک می گردد که آب از جایی مثل فاضلاب یا سوراخی که در زمین قرار دارد خارج شود وگرنه به نجاست خود باقی می ماند مگر اینکه به وسیله شلنگ آب کشید که در این صورت ظاهر زمین و ساختمان پاک است. هر چند داخل آن به نجاست خود باقی است.
جواب: ده چیز، نجاست را پاك میكند و آنها را مطهرات میگویند:
1.آب. 2.زمین. 3.آفتاب. 4.استحاله. 5.انتقال. 6.اسلام. 7.تبعیت 8..برطرف شدن عین نجاست 9.استبراء حیوان نجاست خوار 10. غائب شدن مسلمان (توضیح المسائل امام خمینی(ره), م 148)
جواب: كافی در تطهیر نیست. (استفتائات امام خمینی(ره), ج1, س319)A