در قرآن بیان شده است که وقتی مردم میخواهند وارد بهشت شوند، خواهند گفت که یک چنین چیزهایی را قبلاً دیدهاند. بفرمایید که منظور از آن مطلب چیست؟
قرآن کریم درباره قیامت و توصیف نعمتهاى بهشتی که مومنان از آن بهرهمند خواهند شد میفرماید: «وَ بَشِّرِ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا ... قالُوا هذَا الَّذِی رُزِقْنا مِنْ قَبْلُ»؛ به كسانى كه ایمان آورده، و كارهاى شایسته انجام دادهاند، بشارت ده كه باغهایى از بهشت براى آنها است كه نهرها از زیر درختانش جاری است. هر زمان كه میوهاى از آن، به آنان داده شود، میگویند: «این همان است كه قبلاً به ما روزى شده بود. (ولى اینها چقدر از آنها بهتر و عالیتر است).» و میوههایى كه براى آنها آورده میشود، همه (از نظر خوبى و زیبایى) یكسانند. و براى آنان همسرانى پاک و پاكیزه است، و جاودانه در آن خواهند بود.
در بهشت هر نعمتى هر چند هم مهم باشد اگر دوام و بقاء نداشته باشد، بىارزش است و انسان در عین برخوردارى از آن، غصه از دست دادن آن را خواهد خورد و لذت یک نعمت ناپایدار به رنج دورى آن نمیارزد. ولى در بهشت نعمتها همیشگى و جاودانه است و این خود لذتى مضاعف است.
خداوند در این آیه كسانى را كه ایمان و عمل صالح داشته باشند به چهار نعمت بهشتى مژده میدهد. البته حقیقت نعمتهاى بهشتى براى ما روشن نیست، ولى براى تفهیم نسبى و ترسیم دورنمایى از آن، در قرآن و احادیث، نعمتهاى بهشتى را با نعمتهاى این دنیا مقایسه میكند و با زبانى كه براى ما قابل فهم باشد آنها را میآورد.
آن چهار نعمتى كه خداوند در این آیه به عنوان پاداش ایمان و عمل صالح به ذكر آنها پرداخته است عبارتند از:
1. باغهایى كه از زیر درختان آن نهرها جارى است: جریان آب علاوه بر این كه درختان و گلها و گیاهان را سیراب میكند، خود یک حالت چشم نواز و با صفایى دارد كه به تنهایى براى یک تماشاگر لذت بخش است، در بهشت نیز این لذت وجود دارد.
2. میوههاى بهشتى: بهشتیان از میوههاى گوناگونى استفاده خواهند كرد. یكى از خصوصیات میوه هاى بهشتى این است كه آنها نوع نامرغوب ندارند و همه آنها در طعم و رنگ و حجم مثل هم هستند و نمیتوان یكى را بر دیگرى ترجیح داد؛ لذا هر بار كه بهشتیان از میوهاى استفاده میكنند میگویند كه این همان است كه پیش از این خوردیم و میوههاى شبیه به هم به آنها داده میشود.
3. همسران پاكیزه: در بهشت همسرانى داده خواهد شد كه از هرگونه پلیدى و زشتى پاک و پاكیزهاند و انسان از دیدن آنها و زندگى با آنها لذت زاید الوصفى میبرد.
اینها همان حوریانی هستند كه ذكر آنها در آیات دیگر آمده است.(حور العین بهشتی و ازدواج، 789؛ حور العین برای مقربان و اصحاب یمین، 36835).
4. جاودانگى: در بهشت هر نعمتى هر چند هم مهم باشد اگر دوام و بقاء نداشته باشد، بىارزش است و انسان در عین برخوردارى از آن، غصه از دست دادن آن را خواهد خورد و لذت یک نعمت ناپایدار به رنج دورى آن نمیارزد. ولى در بهشت نعمتها همیشگى و جاودانه است و این خود لذتى مضاعف است.
اما برای جمله «قالُوا هذَا الَّذِی رُزِقْنا مِنْ قَبْلُ» مفسران احتمالاتی را مطرح کردهاند:
1. چون میوههاى بهشت هر چند از درخت چیده شوند خداوند آن را دوباره سر جایش بر میگرداند، روى این اصل اهل بهشت وقتى كه میوهاى را میخورند و همان را در جایش میبینند به اشتباه میافتند و با تعجب میگویند این همان است كه قبلاً نصیب و روزى ما شده بود.
2. مراد آیه این است كه اینها قبلاً (در دنیا) روزى آنان بوده است.
3. معناى آن این است كه: این میوهها شبیه میوههایى است كه قبلاً در بهشت از آن بهرهمند بودیم، به عبارتی میدانند كه این میوههای جدید غیر میوههای گذشته است، ولی چون مانند آنها از رنگ، بو، طعم و نیكویى وصف ناشدنی برخوردارند، میوههای جدید را به میوه قدیم تشبیه میکنند.
البته هیچ مانعى ندارد كه همه این مفاهیم و تفاسیر منظور باشد؛ چرا كه الفاظ قرآن داراى بطون و معانی مختلف است .
جمله «وَ أُتُوا بِهِ مُتَشابِهاً» نیز به چند وجه تفسیر شده است.
1. میوههاى بهشت از نظر رنگ شبیه و مثل هم بوده ولى طعم و مزه آنها فرق دارد.
2. همه میوههاى بهشت از حیث خوبى مثل و شبیه هم هستند و پست و نامرغوب در آن وجود ندارد.
3. برخى از میوههاى بهشت مانند میوههاى دنیا هستند. اما میوههاى بهشتى بهتر و خوشبوتر است.
4. به علت شباهت قسمتى از میوههاى بهشت از نظر خصوصیات و لذّت به قسمت دیگر؛ لذا كلمه «مُتَشابِهاً» گفته شد.
5. به جهت سنخیّت و شباهت همه میوههاى بهشتى با هم، تعبیر به «متشابه» شده است.
میوه های بهشتی به زمین نیامدند. بلکه خداوند که در قرآن از نعمت ها و میوه های بهشتی نام می برد. چند نمونه از آنها را که در همین دنیا هست و در دسترس مردم است را نام می برد مثل انگور، انار، خرما و...
معرفی چند میوه بهشتی
در روایتی تعداد میوه های بهشتی در دنیا را پنج تا معرفی کرده است:
« عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ خَمْسَةٌ مِنْ فَاكِهَةِ الْجَنَّةِ فِی الدُّنْیَا الرُّمَّانُ الْإِمْلِیسِیُّ وَ التُّفَّاحُ وَ السَّفَرْجَلُ وَ الْعِنَبُ وَ الرُّطَبُ الْمُشَان»؛ میوه های بهشتی به زمین نیامدند. بلکه خداوند که در قرآن از نعمت ها و میوه های بهشتی نام می برد. چند نمونه از آنها را که در همین دنیا هست و در دسترس مردم است را نام می برد مثل انگور، انار، خرما و...
در روایتی تعداد میوه های بهشتی در دنیا را پنج تا معرفی کرده است:
«عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ خَمْسَةٌ مِنْ فَاكِهَةِ الْجَنَّةِ فِی الدُّنْیَا الرُّمَّانُ الْإِمْلِیسِیُّ وَ التُّفَّاحُ وَ السَّفَرْجَلُ وَ الْعِنَبُ وَ الرُّطَبُ الْمُشَان» (مجلسی، بحار الانوار، ج63، ص155)
امام صادق علیه السلام فرموده است: پنج میوه بهشتى در دنیاست: انار ترش، سیب، گلابی، انگور، و رطب مشان (مشان نوع بسیار خوبى از رطب است).
البته میوه های بهشتی منحصر به این پنج تا نیست و در برخی روایات دیگر برخی میوه ها را به عنوان میوه بهشتی نام برده اند که غیر از این پنج تا است مثل خربزه ...
در چند آیه از قرآن از میوه های بهشتی به عنوان کثیر و فراوان یاد شده است:
«وَ فاكِهَةٍ مِمَّا یَتَخَیَّرُونَ» (واقعه، آیه20) و میوههایى از هر نوع كه مایل باشند.
«وَ فاكِهَةٍ كَثِیرَةٍ لا مَقْطُوعَةٍ وَ لا مَمْنُوعَةٍ» (همان، آیه 32و 33) و میوههاى فراوانى كه هرگز قطع و ممنوع نمىشود.
«لَكُمْ فِیها فاكِهَةٌ كَثِیرَةٌ مِنْها تَأْكُلُونَ» (زخرف، آیه73 )
براى شما در آن میوههاى فراوان است كه از آن تناول مىكنید.