سمیه قاسمی دوشنبه ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۰

چند جلسه با ایشان صحبت کرده ام و به توافق نسبی رسیده ایم تا اینکه در یکی از این جلسات متوجه شدم که ایشان سی سال سن دارد یعنی هفت سال از من بزرگتر هستند. البته خود من هم از لحاظ ظاهری خیلی بیشتر از سنم نشان میدهم اما تصور میکنم این حد از اختلاف سنی هم مهم نیست. اما وقتی خانواده متوجه آن شوند به شدت واکنش منفی داده و مرا از ادامه رابطه منع میکنند در حالی که من دلبسته این خانم هستم و تصورمیکنم این حد از اختلاف سنی واقعا مساله ای نیست.

مهم این است که من با این مساله مشکلی نداشته باشم و نظر اطرافیان چندان مهم نیست....

 

انتخابی برای تمام فصول

همانگونه که میدانیم، ازدواج امری مقدس است که باید با آگاهی کامل طرفین صورت بگیرد تا زوجین بتوانند در کنار هم، زندگی موفقی داشته باشند.
انتخابی است که آثار مثبت و منفی آن نه تنها طرفین ازدواج و خانواده هایشان بلکه حتی نسل بعد را هم تحت تاثیر خود قرار میدهد.

همه دنبال ازدواجی شاد و موفق هستند و هیچ فرد منطقی ازدواج نمیکند که برای خود مشکل و دردسر ایجاد کند.

اما چه اتفاقی می افتد که این همه فکرها و رویاهای زیبا در برخی از ازدواجها بد تعبیر شده و سرانجام ازدواج تلخ میشود؟

معمولا افراد یا خودشان انتخاب میکنند یا از خانواده کمک میگیرند که در هر حال به نظر میرسد خانواده به معیارهای مهمتری مانند تناسب اجتماعی و تناسب اعتقادی و مسایل خانوادگی و فرهنگی توجه دارند ولی خود جوان به مسایل ظاهری و جذابیت ظاهری و عشق و علاقه توجه میکند و صد البته ازدواجی قرین موفقیت است که در آن منطق و تفاهم و عشق و علاقه به طور توأمان وجود داشته و مورد توجه قرار گیرد.

 

اهدافی که یک ازدواج باید دنبال کند

در انتخاب همسر، بایستی هدف، انتخاب یک «همسر» به تمام معنی کلمه باشد یعنی انتخاب یک همراه، همدم، همدل، هم قدم، هم فکر و هم دوش که بتواند مسیر رشد و تعالی را در کنار و هم گام و همراه با همسرش بپیماید. پس ضرورت دارد قبل از انجام هر گونه اقدامی در مورد ازدواج، تمامی جوانب و پیامدهای این پیوند در نظر گرفته شود و از سهل انگاری خودداری شود.

به طور قطع هر چه میزان تناسب در یک ازدواج در همه زمینه ها بیشتر باشد، امکان موفقیت در زندگی زناشویی بیشتر میگردد که مساله سن هم از این قاعده مستثنی نیست .

 

معیارهایی که باید در نظر داشت

ازدواج ابعاد گوناگونی دارد و  انتخاب همسر  نیز گزینه های متفاوتی دارد که جدای از نزدیکی فرهنگ ها ، جغرافیا، تحصیلات  و...« سن » یکی از ویژگی هایی است که مورد توجه بوده و تفاوت سنی در همه اعصار به گونه ای بوده که نشان میدهد در تفاوت سنی زوجین ، مرد چند سالی بزرگتر از زن بوده است. همچنین فرهنگ سنتی ایران میگوید بزرگتر بودن مرد در ازدواج یک ارزش است  و ضمنا جامعه شناسان دلایل گوناگونی را در این خصوص برمیشمارند. آنان معتقدند از نظر روان شناسی زن ها زودتر از مردها نسبت به مسائل زندگی عاقلتر میشوند و درکشان از مسائل درون خانواده و زندگی عمیقتر است؛ بنابراین مسئولیت پذیرند و یا بیشتر در این زمینه ها فکر میکنند. حال اگر زنی چند سالی بزرگتر باشد، به طور ناخودآگاه انتظار دارد که مرد هم همانند او فکر کند و مسائل را بسنجد، برای همین زمانی که انتظارش برآورده نمی شود، این تصور تداعی میشود که مرد نسبت به خانه و خانواده بی مسئولیت است و در نهایت تنش فضای خانواده را پر میکند.

به همه این موارد سالهای محدود فرزند آوری در زنان و نامحدود مردان را از نظر نباید دور داشت . در مواردی که زن اختلاف سنی زیادی با شوهرش دارد، ممکن است باروری اش به دلایل مختلف به تاخیر افتد و برای همیشه امکان مادر شدن را از دست بدهد، در شرایطی که شوهر امکان پدر شدن دارد و این موضوع خود عامل تنش های همیشگی این دسته از همسران خواهد شد.

 

پاسخ مشاور

توجه کنید اگر در برابراختلاف سنی معکوس واکنشهای شدیدی داده میشود علت اصلی مخالفتها به خاطر مسایل ظاهری نیست که شما معتقدید این خانم خیلی کم سن نشان میدهد یا شما ظاهرتان بزرگتر از سنتان است، بلکه مساله فراتر از اینهاست البته مساله ظاهر مهم است اما همه چیز نیست و البته به چند دلیل است:

-  بلوغ عاطفی و شناختی دختر بیشتر و بالاتر از مرد باشد و لذا باعث ایجاد یک مانع بزرگ در ارتباط این دو نفر گردد

-  تردید خود طرفین به خصوص پسر مبنی براین انتخاب و وجود این احتمال که در آینده دور یا نزدیک این سوال در ذهن پسر ایجاد شود که: وقتی میتوانستم با زنی جوان و کوچکتر از خود ازدواج کنم چرا این زن را برگزیدم؟

- مساله دیگری که جای بررسی دارد نظر خانواده های دو طرف در مورد این انتخاب است. آیا خانواده ها با این مساله مشکلی ندارند؟ مخالفتی نکرده اند؟ مخالفت والدین در امر ازدواج فرزندان عمدتا نتایج خوبی به همراه ندارد چرا که این مخالفت تا بعد از ازدواج هم ادامه یافته و حتی موجبات تنش و اختلاف دایمی را ایجاد میکند.

-  رشد و بلوغ دو طرف شرط اصلی واساسی در این نوع ازدواج است. شما هرقدر فارغ از کلیشه های رایج تصمیم گیری کنید، باید قبول کنید که به طور طبیعی بلوغ شخصیتی پسران دیرتر ازدختران اتفاق می افتد.

در هر حال خیلی مهم است که هر دوتان با آینده نگری و اتخاذ دیدگاهی منطقی به این مقوله فکر کنید.اول از موضع احساسات پایین آمده و منطقی به این مساله فکر کنید و سپس ببینید باز هم بر تصمیم اولتان راسخ هستید یا خیر؟

به اینجا واکنون نگاه نکنید بلکه 5سال یا 10 سال دیگر را هم ببینید و بررسی کنید که آیا در آن زمان هم باز می توانید همسری مناسب از همه لحاظ برای یکدیگرباشد؟

حتما با خودتان خلوت کنید و از خودتان بپرسید چرا این خانم را برگزیدید؟ ایشان نسبت به دختران کوچکتر از خود چه امتیاز خاصی دارد که وی را برگزیده اید؟

چند سال دیگر وقتی شاهد ازدواج دوستان خود با دخترانی کم سنتر باشید احساس پشیمانی نمیکنید؟

برای سوالات خود باید بتوانید پاسخهای منطقی و به دور از احساسات بدهید تا بتوانید درست تصمیم گیری کنید و بر سر تصمیم خود ثابت قدم باشید.

 

ازدواج با اختلاف سنی معکوس؛ چه زمانی؟

این سبک ازدواج چندان توصیه نمی شود خصوصا در فرهنگ سنتی ایرانی ها ازدواج با اختلاف سنی معکوس تایید نمی شود و از طرف دیگر روان شناسان و جامعه شناسان زیادی هم با این نوع ازدواج موافقت چندانی ندارند. اما با در نظر گرفتن برخی از شرایط می توان به این نوع ازدواج هم فکر کرد برای مثال:

پسری که در شرایط خاصی رشد کرده، متکی به خود و خود ساخته است، به خانواده سرسپردگی و وابستگی مالی و فکری ندارد، خوب فکر می کند و عاقلانه تصمیم می گیرد. چنین فردی حتی اگر از همسرش کوچکتر باشد، باز می تواند زندگی را کنترل کند و مرکز ثقل یک خانواده باشد.

از طرف دیگر اختلاف سنی معکوس در حد یک الی دو سال پذیرفته شده تر است و شاید باعث ایجاد تفاوت شاختی عمده میان دختر و پسر نشود اما اگر این تفاوت سنی بیشتر از این شده و به پنج سال و هفت سال و بالاتر از آن برسد قطعا این نوع ازدواج با مشکلات و چالشهای بسیار بیشتری مواجه میشود.

ضمن اینکه جهت پیش گیری از مشکلات خاص ازدواجهایی با اختلاف سنی معکوس و مشخص نمودن میزان هماهنگی و نزدیکی بین دو زوج و میزان موفقیت پیوند ازدواج آنان، مراجعه به یک مشاور با تجربه در امر مشاوره ازدواج، می تواند جلوی بسیاری از این مشکلات را بگیرد. با مشاوره، میزان هماهنگی دیدگاه های دو طرف (در زمینه های زیستی، روانی، اجتماعی، شخصیتی، رفتاری، فرهنگی، اقتصادی، اعتقادی، جغرافیایی، خانوادگی، فردی و...) روشن شده و با دیدی باز و با علم و اطلاع کافی از تمام جوانب موضوع، پیوند زناشویی خود را منعقد مینمایند. به این ترتیب، از بسیاری مشکل ها و عواقب جبران ناپذیری که در اثر عدم رعایت این نکته ها، گریبان گیرشان خواهد شد، مصون خواهند ماند.



شارژ سریع موبایل