شرح پرسش: کسی که نماز استیجاری قبول میکند، چه چیزهایی از نماز را حتما باید بخواند؟ مثلا آیا لازم است برای نماز اذان بگوید، یا سه بار تسبیحات اربعه را گفته و یا باید قنوت را بخواند؟ در مجموع انجام چه مقداری از مستحبات، در نماز استیجاری واجب است، رعایت شود؟
هر گاه در نماز استیجاری کیفیت خاصى برای نماز شرط نشده و شکل خاصی که اطلاق عقد اجاره، به آن انصراف پیدا کند هم وجود نداشته باشد، بر اجیر لازم است که نماز را با مستحباتى که انجام آن متعارف است بجا آورد، ولى واجب نیست که براى هر نمازى اذان بگوید. (امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنیهاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج1، ص 839)
شخص اجیر و نائب، در مسائل نماز [و آنچه برای آن نائب شده] باید به وظیفۀ خود عمل کند، اگر چه با وظیفۀ میت مخالف باشد، مثلاً اگر از کسى تقلید مىکند که رأیش با رأى مجتهدى که میت از او تقلید مىکرده در بعضى مسائل نماز مخالف است، باید به رأى مجتهد خودش عمل کند.
البته اگر با اجیر شرط کنند که عمل را به طرز مخصوصى به جا آورد، باید همان طور به جا آورد، بلى اگر شرط کنند به صورتی به جا آورد که آن صورت در نظر اجیر یا مجتهدى که از او تقلید مىکند باطل است، احتیاط واجب آن است که براى آن اجیر نشود. (امام خمینى، سید روح اللّٰه، نجاة العباد، ص 128، م 10، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینى قدس سره)
چند استفتاء از آیة الله خامنه ای دام ظله:
جواب: شخص مکلف تا زنده است باید نمازهاى واجبش را خودش، به هر نحو که مىتواند، انجام دهد و نماز نائب چه با اجرت و چه بدون اجرت براى او مجزى نیست.
جواب: شما نسبت به آن تكلیفى ندارید.
جواب: اگر اجیر مجاز به اجاره غیر هم بوده، نمازهایى را كه خواندهاید، صحیح است و نسبت به بقیه موضوع را به اطلاع اجیر برسانید.
جواب: اگر اجاره مشروط به مباشرت پدرتان بوده است، نسبت به مقدار باقى مانده اجاره باطل مىشود و تابع رضایت و اجازهى صاحبان مبلغ مذكور مىباشد.
جواب: اگر براى شما به منظور انجام نماز و روزه وقتى معیّن كردهاند در این صورت انجام آن بعد از گذشت مدت صحیح نیست مگر با اجازه شخصى كه شما را اجیر كرده است و اگر بدون اجازه انجام دهید مستحّق اجرت نمىباشید.