سارا قاسمی چهارشنبه ۶ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۰

اگر سریال طنز «درحاشیه» را با جدیت دنبال كرده باشید حتما می دانید كه ماجرای بهروز و ماندانا برای خودش داستانی دارد. در سكانس هایی از این سریال شاهد یك نامزدی غیراصولی با همان سبك طنز مدیری هستیم كه نشانی از انتخاب های نادرست و ناآگاهانه دارد. ماندانا 5 سال برای ازدواج صبر كرده و داماد فیلیپینی هم مشكلات شخصیتی و رفتاری مختلفی را نشان می دهد.

نشانه ها می گویند این ازدواج باید متوقف شود اما ماندانا برای ازدواج با بهروز اصرار دارد و سر انجام ازدواج می کند. می دانیم كه ماندانا مرد نامناسبی را برای ازدواج انتخاب كرده و نمی داند كه معیارهای درست انتخاب شریك زندگی چیست. همین موضوع بهانه خوبی است تا برای دانستن مهارت های لازم برای ازدواج با دكتر علیرضا شیری، مدرس آسیب شناسی شخصیتی در دانشکده روانشناسی صحبت داشته باشیم.

او درباره مهارت های ارتباط، انتخاب و ازدواج برای رسیدن به یك ازدواج مطلوب توصیه های خوبی دارد و به شما می گوید چگونه یك ازدواج خوب را باید ساخت، چطور می توانید فرد مناسبی را برای ازدواج انتخاب كنید، چه مهارت هایی برای ازدواج لازم دارید و با باورهای نادرست دنبال پیدا كردن شریك زندگی مناسب نباشید.

 

رسیدن به یك ارتباط خوب شانسی نیست آموختنی است

عموم مردم خوش صحبت بودن یا جلوی جمع صحبت كردن را مهارت ارتباطی می دانند، درصورتی كه اصل مهارت ارتباطی این نیست، بنابراین شاید شما فقط مهارت خوب صحبت كردن را بلد باشید و همچنان مهارت ارتباطی بلد نباشید. مهارت ارتباطی یعنی اینكه شما یك پیام ( MESSAGE) در ذهن دارید و به مخاطب تان به شیوه ای درست منتقل کنید و مطمئن شوید که او نیز همان پیامی را دریافت کرده است که شما اراده کرده بودید به این می گویند ارتباط و بلد بودن این مهارت برای ازدواج بسیار مهم است.

هر مهارتی كه باعث شود شما منظور خودتان را بهتر بیان كنید و دیگران منظور شما را بهتر متوجه شوند در دسته مهارت های ارتباطی قرار می گیرد. سوالی كه برای خیلی از مردم پیش می آید این است كه مهارت ارتباطی آموختنی است یا ذاتی؟ مسلما آموختنی است. منكر این نیستم كه بعضی افراد بهتر این مهارت را یاد می گیرند ولی درمجموع یك مهارت آموختنی است. مهارت ارتباطی یك استعداد ذاتی نیست، بنابراین باید بدانید كه برقراری ارتباط خوب مهارت است نه یك شانس.

 

پیام را درست مخابره كنید

مهارت ارتباطی برای درون گراها و برون گرا ها متفاوت است. با اینکه 48 درصد جوامع درونگرا هستند، مهارت های ارتباطی را برونگراها به جامعه القا می کنند و به نیمی از مردم احساس ناتوانی در ارتباط القا می شود! مردم فكر می كنند در شرایطی می توانند مهارت ارتباطی خوبی را تجربه كنند كه مثل برون گرا ها پر سر و صدا باشند؛ این طرز فكر اشتباه است. درون گرا ها هم می توانند به این مهارت مجهز شوند بدون اینكه نیاز به شیطنت های برون گرا ها داشته باشند. این اشتباه را نكنید كه چون درون گرا هستید، ارتباط درست را بلد نیستید و قرار هم نیست كه یاد بگیرید.

كل مهارت ارتباطی در یك جمله خلاصه می شود: شما اگر می خواهید منظورتان را به كسی برسانید، به درستی این كار را انجام دهید. تمام! حال اگر درون گرا باشید ممكن است با آرامش بیشتری منظورتان را برسانید، برون گرا هم كه باشید ممكن است با حرف زدن بیشتری منظورتان را برسانید؛ پس مهم انتقال پیام است. دانستن این مهارت برای یك انتخاب و یك ارتباط درست بسیار لازم است. فرضا آدم ها سمعی، بصری یا لمسی هستند. اگر بدانید طرف مقابل شما كدام یك از این موارد است ارتباط به شكلی صحیح تر صورت می گیرد. مثل این است كه با یك چینی به اصرار بخواهید فارسی یا انگلیسی صحبت کنید باید با زبان خودش با او صحبت كنید. تازه اصرار به انگلیسی صحبت کردن هم شاید اشتباه باشد.

 

با خودت چند – چندی؟!

وقتی شما در رابطه ای عاطفی هستید، داشتن مهارت انتخاب بسیار به شما كمك می كند. مهارت انتخاب یعنی تبدیل کردن رابطه عاطفی به سطح بالاتر یعنی همسری و این فرایند نیاز به مدیریت دارد. در یک رابطه مسلما یك مقدار انحصارطلبی دوجانبه هم وجود دارد. بعد شناخت حاصل می شود و به نقطه ای می رسید كه ترجیح می دهید این ارتباط به شكلی پایدار تر ادامه پیدا كند؛ یعنی از فرآیند یك ارتباط دوستی ساده خارج می شوید.

در مهارت انتخاب شما قبل از اینكه كسی را انتخاب كنید باید ببینید با خودتان چند – چند هستید! یعنی خودتان در كدام ایستگاه زندگی ایستاده اید. تصمیم تان برای ادامه زندگی چیست؟ مثلا می خواهید زیر ۳۰ سالگی بچه دار شوید یا نه؟ پس باید فلسفه ازدواج داشته باشید. بعد در راستای آن فلسفه، به این فكر كنید كه چه كسی به افق ذهنی شما نزدیك تر است. خیلی ها آدم های خوبی هستند، دوست های خوبی هم هستند اما مناسب ازدواج نیستند. بله، دردناك است! برای یك انتخاب درست این موارد را در نظر بگیرید:

- یك چرایی برای خودتان تعریف كنید. اینكه چرا می خواهید ازدواج كنید؟

- ویژگی های شخصیتی خودتان را بشناسید.

- در نهایت فلسفه ازدواج خودتان را كه با فلسفه ازدواج فرد دیگری متفاوت است را بدانید.

 

ملاک های من چه باشند؟

اگر كسی انتخاب خوبی كرده و می خواهد آن را به ازدواج تبدیل كند، باید چند نكته مهم را بداند:

- لازم است از نظر شما آن فرد مطلوبیت فیزیکی و جنسی در یك حد متوسط رو به بالا برای تان داشته باشد.

- مطلوبیت دلی و هیجانی هم مهم است. البته لازم نیست الزاما عاشق همه وجناتش باشید و چه بهتر هم كه نباشید؛ چون اگر عاشق باشید شاید به شناخت درستی از ویژگی های شخصیتی او نرسید.

- شرایط مالی تان بهتر است با هم متناسب باشد. اگر هم یك طرف از نظر مالی بالا تر است، باید هر دو طرف جنبه زندگی با فردی متفاوت از نظر فرهنگ اقتصادی را داشته باشند. سبك خرج كردن تان باید با هم هماهنگ باشد.

- سبك دینداری تان باید به هم بخورد و شبیه هم به زندگی و خدا و پیغمبر بنگرید، اگر شریعت برای یکی از شما خیلی مهم است برای دیگری نیز مهم باشد یا اگر یکی اهل مطالعات دینی است، به نظر دیگری مضحک نیاید.اگر شما اهل روزه و نماز هستید، این موضوع برای همسرتان با ارزش باشد.

- احتمالا همه می دانیم که تشابه خانواده ها بسیار بسیار مهم است و عملا با انتخاب یک نفر، خانواده او را نیز برمی گزینیم.

 

ازدواج خوب خریدنی نیست، بلكه ساختنی است

چرا می گویم خانواده بسیار مهم است؟ به این خاطر كه هرقدر هم كه دو نفر همدیگر را دوست داشته باشند به هر حال قرار است وارد یك خانواده جدید شوند. ما معتقدیم و آمارهای خوبی داریم که نامزدی كوتاه مدت مناسب است، چون جایی برای بازگشت وجود دارد. البته اگر خانواده ایرانی این قضیه را بپذیرد، بنابراین خانواده مهم است، اما وسواسی هم به این موضوع نگاه نكنید. حداقل اینكه باید احترام شما در آن خانواده محفوظ باشد. اگر به عنوان عروس وارد خانواده ای می شوید، باید حواس تان به عروس های بزرگ تر باشد.

اگر هم داماد هستید حواس تان به دامادهای قبلی باشد. مثلا اگر عروس سوم یك خانواده هستید، نباید برای عروس های قبلی خانواده شاخ بازی در بیاورید. درنهایت اینكه ازدواج تمام لوازم یك قرارداد اجتماعی را دارد. یعنی اگر یك اشتباه كنید، باید تاوانش را هم پس بدهید. این قرارداد، رابطه زناشویی امن، رابطه صمیمی خوب و تعهد به همراه دارد. ازدواج خریدنی نیست، بلكه كاملا ساختنی است. هوش زیادی هم نمی خواهد؛ تنها رفتاری عاقلانه می طلبد. شباهت سبك زندگی خانواده ها معیار مناسبی برای محك زدن خانواده فردی است كه انتخاب شماست؛ هر چه شباهت ها بیشتر، بهتر.

 

نگذارید هیچ حسرتی در زندگی تان باقی بماند

به خودتان اجازه ندهید كه هیچ حسرتی در زندگی تان باقی بماند. اگر از فردی خوش تان آمده كه خیلی هم با او صمیمی نیستید، چه كار باید بكنید؟ یك موضوع مشترك پیدا كنید. در رابطه با آن موضوع مشخص با فرد به صورت مستقیم صحبت كنید. چهار مورد جالب و مثبت فرد را به او یادآوری كنید و بعد از او فاصله بگیرد. یك راه ارتباطی هم با او داشته باشید.

حالا رفتار آن فرد تعیین می كند كه شما چقدر برایش جدی هستید. مثلا در محل كار از فردی خوش تان آمده، بروید به او بگویید هیچ كس به اندازه شما نمی فهمد مدیریت استراتژیك یعنی چه، یا مثلا اینكه خیلی دوست دارم چهار چیز جدید از شما در زندگی یاد بگیرم، بعد منتظر عكس العمل از جانب او باشید. مهم این است كه دختر نشان دهد آن پسر چقدر برایش خاص است. اما اگر پسر نفهمید كلا باید آن پسر را كنار گذاشت.

 

ارزش ها را تا چه اندازه چك كنید؟

یك سری كلیات را باید در نظر بگیرید. سطح احترام، قوانین اجتماعی، خانواده، بهداشت شخصی، معاشرت و... بخش كمی از این ارزش ها را عیان می كند. در ازدواج قرار نیست دو نفر درست مثل هم فكر كنند. اگر شما متفاوت از انتخاب تان فكر می كنید این تفاوت باید برای او قابل احترام باشد، یعنی باید موضوعی باشد كه بتوانید هضم اش كنید و با هم دچار چالش های اعصاب خردكن نشوید. در نهایت اینكه با كسی باید ازدواج كرد كه بتوان با او به سازگاری رسید. شاید گفتن این جمله كمی سخت باشد، اما شما گاهی باید انتخاب كنید كه با یك آدم متوسط ازدواج كنید یا مجرد بمانید.

 

یك ارتباط خوب را چطور به ازدواج ختم كنید؟

باید ارزش های آن طرف را به خودش و ارزش های خودتان را به او یادآوری كنید. درست مثل یك مذاكره. به طرف مقابل تان ویژگی های خوب رابطه را یادآوری كنید. البته باید رابطه خیلی شفاف باشد كه بشود در مورد این مسائل صحبت كرد. بعد به این فرد بگویید كه ببین سه سال دیگر بس است، بیا كمی جدی تر فكر كنیم. اما اگر پاسخ طرف مقابل این بود كه شما و این رابطه خیلی خوب است اما من فعلا قصد ازدواج ندارم، این فرد را كنار بگذارید تا موقعیت های بعدی را از دست ندهید. خیلی وقت ها باید كسی را كه دوست دارید برای رسیدن به اهدافی بزرگ تر كنار بگذارید.



شارژ سریع موبایل