سوال: 1- انجام عمل جراحى براى زیبایى چه حکمى دارد؟ 2-در صورتى که عمل جراحى زیبایى براى زنان توسط پزشک مرد مستلزم نگاهکردن و لمس باشد آیا انجام آن جایز است؟
پاسخ: 1- این کار فىنفسه اشکال ندارد. 2-عمل جراحى زیبایى، درمان بیمارى محسوب نمىشود و نگاهکردن و لمسِ حرام به خاطر آن جایز نیست مگر در مواردى که براى درمان سوختگى و مانند آن باشد و پزشک مجبور به لمس و نگاهکردن باشد. (آیة الله خامنه ای دام ظله)
سوال: اینجانب بینیام بزرگ است، می خواستم ببینم آیا جراحی بینی جایز است؟
جواب: اگر جراح زن باشد و موجب ضرر هم نشود مانع ندارد. (استفتائات حضرت امام (ره), ج3, س628)
سوال: آیا فروختن خون بدن بخصوص اگر از نوع گروهی كمیاب باشد جایز است؟
جواب: انتفاع بردن به خون در غیر خوردن و فروختن آن برای انتفاع حلال, جایز است پس آنچه اكنون متعارف است كه خون را می فروشند برای استفاده مریضها و مجروحین مانع ندارد. و بهتر آن است كه مصالحه كنند یا آنكه پول را در مقابل حق اختصاص یا در ازای اجازه خون گرفتن بگیرند كه خالی از اشكال و احوط است بلكه این احتیاط حتی الامكان ترك نشود. (توضیح المسائل حضرت امام (ره), س2885)
سوال: جراحی پلاستیک برای زیبایی چه حکمی دارد؟
امام خمینی(ره):
اگر جراح زن باشد و موجب ضرر هم نشود مانع ندارد.
آیة الله خامنه ای(دام ظلّه):
این کار فی نفسه اشکال ندارد (ولی در صورتی که پزشک مرد باشد چون) عمل جراحی زیبایی، درمان بیماری محسوب نمی شود، نگاه کردن و لمس حرام به خاطر آن جایز نیست مگر در مواردی که برای درمان سوختگی و مانند آن باشد و پزشک مجبور به لمس و نگاه کردن باشد.
آیة الله سیستانی(دام ظلّه):
با پرهیز از لمس و نظر حرام، جایز است.
آیة الله صافی گلپایگانی(دام ظلّه):
اگر غرض عقلانی در بین باشد اشکال ندارد.
آیة الله فاضل لنکرانی(ره):
فی نفسه مانعی ندارد و اما اگر مستلزم فعل حرامی شود، مثل این که پزشک نامحرم جراحی کند جایز نیست.
آیة الله مکارم شیرازی(دام ظلّه):
در صورتی که آمیخته با حرام دیگری نباشد در هیچ صورت اشکال ندارد و در صورتی که مستلزم حرامی باشد (مثل نظر و لمس نامحرم) تنها در صورت ضرورت، جایز است.
آیة الله بهجت(ره):
برای صرف زیبایی باشد جایز نیست بنابر احتیاط (واجب)
آیة الله تبریزی(ره):
اگر توسط پزشکان زن و با استفاده از اجزاء بدن خود بوده باشد یا عمل جراحی در باطن انجام گیرد و به طوری که پوست بدن خود آن را بپوشاند. مانعی ندارد و در غیر این صورت جایز نیست.
آیة الله نوری همدانی(دام ظلّه):
اگر در جراحی مذکور غرض عقلانی وجود داشته باشد و اسراف نباشد جایز است.
سه سـوال از آیةالله العظمی مکارم شیرازی (مدّظلّه) راجع به جراحی برای زیبائی:
سوال 1: من می خواهم بر روی صورت عمل لیزیک انجام دهم برای زیبایی و نه درمان اما تا دو یا سه هفته نباید آب به آن بزنم. آیا با علم به این موضوع که مانع وضو و غسل است می توانم این عمل را انجام بدهم؟ در این مدت چگونه باید وضو و غسل را انجام دهم؟
پاسـخ: در مورد عمل جراحی، در صورتى که آمیخته با حرام یا ضرر مهمّ دیگرى نباشد ذاتاً اشکالى ندارد، ولى چنانچه مستلزم حرامى باشد (مانند لمس و نظر حرام) تنها در صورت ضرورت جایز است.
در مورد وضو و غسل نیز در صورت جواز غسل و وضوی جبیره ای می کنید.
سوال 2: نظر شما در مورد عمل جرّاحى زیبا سازى که بعضى انجام مى دهند چیست؟ قابل توجّه این که این عملیّات گاهى براى از بین بردن زشتى مادرزادى است و گاهى براى از بین بردن زشتى است که مادرزادى نیست مثل زخمها و جراحاتى که بعداً عارض مى شود و گاهى اصلا براى از بین بردن زشتى نیست، بلکه براى زیباتر شدن است؟
پاسـخ: در صورتى که آمیخته با حرام دیگرى نباشد در هیچ صورت اشکال ندارد و در صورتى که مستلزم حرامى باشد (مانند نظر و لمس نامحرم) تنها در صورت ضرورت، جایز است.
سوال ٣ :عمل های جراحی که برای زیبایی است مانند عمل بینی چه حکمی دارد؟
اشکالی ندارد ولی باید از طریق هم جنس بوده باشد مگر این که لمس صورت نگیرد.
آیة الله سید محمد حسینی شاهرودی دام ظله:
سوال: حکم استفاده از عمل جراحی پلاستیک برای زیبایی چیست؟
فی نفسه جایز است لکن باید از تماس با نامحرم و نگاه اجنبی و محرمات دیگری که ممکن است همراه آن صورت گیرد اجتناب نمود.