زندگی مشترک در ابتدا، با تمام سختیهایی که برای انتخاب همسر دارد، بسیار آسان است اما اگر از یک زندگی مراقبت نشود، قطعا آسیب خواهد دید.
این مراقبت باید به صورت دوطرفه باشد؛ هر دو طرف باید مراقب رفتار خودشان و احساس طرف مقابل باشند و بدانند هر دو مسئول حفاظت از زندگی مشترکشان هستند.
- عیبهای خود را ببینید.
فقط بهدنبال عیبجویی از همسرتان نباشید، عیوب خود را نیز رفع کنید.
- بیریا و صادق باشید.
اگر با اطرافیان خود صادقانه برخورد کنید، علاوهبر راحتی خودتان، آنان هم شما را آسانتر میپذیرند.
- بپذیرید که دیگر مجرد نیستید.
ممکن است بعد از ازدواج دیگر نتوانید هر زمان و هر جور که می خواهید رابطه هایتان را مدیریت کنید و این ممکن است برای شما راحت نباشد. شما بعد از ازدواج مسئولیت هایی نسبت به همسرتان دارید، هر چه زودتر این موضوع را قبول کنید، بحث و جدل های کمتری را تجربه خواهید کرد. اگر شما طوری رفتار کنید که گویا آزاد هستید و هر کاری که می خواهید انجام بدهید و ادعا کنید نباید به کسی حساب پس دهید به زودی به دوران مجردی بازخواهید گشت. به جای آن می توانید به خودتان عشقی را که نسبت به همسرتان داریدو محبتی که او نسبت به شما دارد را یادآوری کنید و به پیمانی که با هم بسته اید اهمیت بدهید.
مثلا اگر با همسرتان در مورد موضوعی به توافق رسیده اید نباید آن را تغییر بدهید. اگر قرار است تغییری ایجاد کنید باید درباره آن با همسرتان حرف بزنید و او را در جریان موضوع قرار دهید. نباید خودسرانه کاری بکنید و همسرتان ناراحت و یا نگران کنید.
- خوش اخلاق باشید.
- زوجهای موفق صبورند و قادرند تعارضات بین خود را حل کنند
همیشه بین دو نفری که زیر یک سقف زندگی میکنند، تفاوت عقیده و سلیقه پیش میآید و گاهی اوقات این تفاوتها باعث دردسر و تنش هم میشوند. در این حالت زوجها دو رفتار را در پیش میگیرند: یا تحمل کرده سعی میکنند تعارض به وجود آمده را حل کنند و یا تحمل نمیکنند و فورا به آخرین راه فکر میکنند و با فکر کردن به جدایی، دست از تلاش میکشند و امید به بهبود اوضاع و حل مشکل را از دست میدهند.
البته اشتباه نکنید تحمل اعتیاد، خشونت و همسرآزاری درست نیست و نباید تحمل این شرایط ظالمانه را با صبر و بردباری اشتباه کرد؛ ولی اگر همسر شما فقط کاری را انجام میدهد که مطابق میل شما نیست یا عقیدهای مخالف عقیده شما دارد، باید تلاش کنید تا به تفاهم برسید.
- زمان بیشتری در کنار هم باشید.
باید مانند یک گل از زندگی مشترک خود مراقبت کنید. گل، بدون آب، نور خورشید و مراقبت هرگز رشد نخواهد کرد. بنابراین، باید برنامه ریزی کنید تا مدت زمان بیشتری را در کنار همسر خود باشید.
- قدرشناس باشید.
قدر محبتهای پدر، مادر، همسر و دوستانتان را بدانید و سپاسگزار الطاف خداوند باشید تا به تقدیرهای او راضی شوید. آنچه مورد رضایت خداوند نیست را انجام ندهید تا اطمینان و عزتنفس بیشتری بیابید.
- صمیمیت بیشتری در رابطه ایجاد کنید.
شما می توانید در رابطه زناشویی صمیمیت بیشتری داشته باشید.به آن به عنوان یک وظیفه و یا رفع نیاز نگاه نکنید. اگر شما و یا همسرتان در این مورد مشکلی دارید درباره این مشکل باهم صحبت کنید.
- زوجهای موفق به روابط جنسی اهمیت میدهند
زوجهایی که زندگی پایدار و موفق دارند، همیشه روابط جنسی با همسرشان را حفظ میکنند و آن را زنده نگه میدارند؛ چون این میل پس از گذشت چند سال از ازدواج کمرنگ خواهد شد و همین کیفیت زندگی مشترک را پایین میآورد، ولی همسرانی که با شادی و موفقیت کنار هم زندگی میکنند، از اهمیت این رابطه باخبرند.
- اهل عمل و مسؤولیتپذیر باشید.
بهجای توقعداشتن از دیگران، به فکر انجام مسؤولیتها و وظایف خود باشید.
- خانوادهگرا باشید.
همیشه برای خانوادهتان اعتبار قائل شوید و به رشد و پیشرفت هم کمک کنید.
- عذرخواه باشید
عذرخواه باشید و خود نیز عذر دیگران را بپذیرید.
- با هم صحبت کنید.
ممکن است شما یا همسرتان تصور کنید که اولویت زندگی نیستید و یا کنار گذاشته شده اید. در مورد این موضوعات با همسرتان صحبت کنید. بسیاری از مشکلات زناشویی به دلیل سکوت های طولانی در این موضوعات است و همین مساله ساده جرقه ای است برای اینکه یکی از شما به سوی فرد دیگری کشیده شودو با او در مورد احساساتش صحبت می کند.
- همسران موفق در کنار هم با تغییرات کنار میآیند.
پس از گذشت چندین سال از ازدواج، همسر شما همانی نیست که در گذشته به دست او حلقه ازدواج کردهاید؛ بلکه به خاطر حوادث گوناگونی دارای شخصیتی متفاوت از پیش است. در واقع خود شما هم چنین شدهاید. زوجهای موفق میدانند که اکنون شرایط فرق کرده است و همسرشان دیگر همان آدم قبلی نیست و قواعدی که با هم برای زندگی خانوادگیشان وضع کرده بودند باید تغییر کند. برای اینکه زندگی همچنان پایدار بماند و به خوشبختی خانواده آسیبی نرسد، باید هر دو انعطافپذیر بوده خودشان را با شرایط جدید وفق دهند و قوانین جدیدی برای زندگی مشترکشان وضع کنند.
- مثبت بیندیشید و اضطراب را از خود دور سازید.
اگر بپذیرید هرکاری از جانب خداوند خیر است، در زندگی اضطراب نخواهید داشت.
- هرگز دشنام ندهید و جدال نکنید.
بحث و جدل، آتش کینه را در دل شعلهور ساخته و حرمت میان زن و شوهر را خدشهدار میکند.
- بهعهد خود وفا کنید.
اگر قولی به همسرتان میدهید، تمام تلاش خود را برای عملکردن به آن، بهکار گیرید.
- یک رابطه سالم زناشویی نیاز به تلاش و از خود گذشتگی دارد.
اگردر شروع زندگیتان از صمیم قلب به همسرتان قول داده اید که کنارش باشید و در همه جنبه های زندگیتان شریک زندگیش باشید، در طول زندگی باید به آن پایبند باشید. اختلافات جزیی رفتاری، فرهنگی و خانوادگی می تواند شما را کلافه کند اما باید این اختلافات را مدیریت کنید. بنابراین باید در مورد اختلاف نظری که ممکن است شما و همسرتان در مورد مفهوم وفاداری دارید نیز با هم صحبت کنید و سعی کنید به یک جمع بندی برسید و تلاش کنید نسبت به هم وفادار باشید. برای یک زوج مسن هیچ چیز زیبا تر از این احساس نیست که مدت طولانی را با هم و با وفاداری و عشق سپری کرده اند.
- زن و شوهرهای موفق، مراقب زندگی مشترکشان هستند.
گاهی اوقات ممکن است شمایی که سالهاست زندگی خوبی با همسرتان دارید، فکر کنید که زندگی خوشبخت شما تا ابد دوام خواهد داشت و هیچ چیز نمیتواند رابطه پایدار شما را خدشهدار کند. ولی این را بدانید که تغییرات آهسته و پیوسته شرایط و صدمههای جزئی وارد آمده به زندگی که طی سالها روی هم انباشته میشوند، میتوانند پایدارترین عشقها را هم نابود کنند.
برای پیشگیری از چنین اتفاق دردناکی باید هر چند وقت یکبار با همسرتان بنشینید و زندگی و شرایط کنونی را مرور کنید و ببینید که کجای زندگی مشترکتان هستید با این گفتوگوها از احساسات یکدیگر باخبر شده و مطمئن خواهید شد که هر دو از زندگیتان راضی هستید.
هرگاه یکی از شما ناراضی باشد یا به مشکلی در رابطهتان برخورده باشید، باید برای برطرف کردن آن تلاش کنید. به این ترتیب مشکلات روی هم انباشته نمیشوند و رابطه شما از گزند آسیبها در امان خواهد بود. اگر دیدید که نمیتوانید از پس حل مشکل برآیید، حتما از یک فرد حرفهای کمک بخواهید و برای درخواست کمک خجالت نکشید. یادتان باشد که اگر این کار را پشت گوش بیندازد ممکن است بی آنکه خود بفهمید، جلوی میز دادگاه و برگههای طلاق قرار گیرید. اگر ازدواج کردن مشکلاتی داشته باشد، حفظ زندگی مشترک بسیار دشوارتر است.
مهارت زندگی در کنار یک فرد دیگر که خصوصیات منحصر به فرد خود را دارد، نیازمند داشتن مجموعه مهارتهایی است که مهمترین جزء این مجموعه هنر ارتباط برقرار کردن با دیگران است. اینکه چطور بتوانیم گوش دهیم، بفهمیم و بفهمانیم، نتیجه بگیریم و شرایط نامناسب را به بهترین وجه به نفع خود و همسران تغییر دهیم، تنها چند مورد از هنرهایی است که برای دوام یک زندگی مشترک لازماند.
بخشی از این مهارتها میتوانند پیش از ازدواج به دست آیند و بخشی دیگر تنها در حین زندگی مشترک کسب خواهند شد. کسب این مهارتها خود هنر دیگری است که نبودش شرایط را برای زوجها سخت خواهد کرد.
- دلی آرام و نیکخواه داشته باشید.
دلآرامی، یکی از راههای برقراری صلح و صفا بین شما و همسرتان است. برای رسیدن به آرامش، باید به خداوند نزدیک شد. از ویژگیهای همسر دلآرام، مثبتاندیشی، ایمان، جاذبهی فکری و امیدواریست.
- همسر خود را با دیگران مقایسه نکنید.
اگرچه افراد نقایصی دارند اما خوبیهایی هم دارند. سعیکنید به نکات مثبت همسر خود فکر کنید.
- رازدار باشید.
هم اسرار همسرتان را نزد دیگران و هم اسرار دیگران را نزد همسرتان فاش نکنید.