جواب: خانه مسكونی مورد نیاز جزء موونه است و خمس ندارد. در صورتی كه از منفعت بین سال تهیه شده باشد ولی اگر با پول غیر خمسی پس انداز شده, كه سال بر آن گذشته تهیه شده, خمس دارد. (استفتائات امام(ره) ج1، ص363، س60).
جواب: برای آنكه محاسبه خمس ساده باشد فرمودهاند كسانی كه درآمد تدریجی دارند روزی كه اولین درآمد را پیدا كردهاند اول سال خمسی خود قرار دهند و تا سال آینده در همین روز آنچه از مخارج سال خود زیاد داشتند خمس آن را بپردازند این سال را سال خمسی مینامند. (توضیح المسائل دوازده مرجع، ج2 ، ص20، م1766).
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سوال، چنین است:
تا یقین به وجود خمس در عین اموال مورد ابتلا نداشته باشید استفاده شما مانعى ندارد و چیزى به عهده شما نمى باشد. در هر حال در فرض سوال اثرات آن ان شاء الله از بین می رود.
جواب: اگر وسائل اضافی باشد خمس دارد اما آنچه به عنوان جهیزیه همراه زن بوده و زائد بر شأن نبوده است اگر بیش از یك سال هم مورد استفاده قرار نگرفته باشد خمس ندارد. (ترجمه اجوبة الاستفتائات مقام معظم رهبری، چاپ وزیری، س906).
جواب: ارث خمس ندارد مگر آنكه یقین داشته باشید كه به مال مورث خمس تعلق گرفته و نپرداخته است كه ابتدا باید خمس مال جدا گردد و سپس تقسیم شود. (ر.ک توضیح المسائل دوازده مرجع، م1754 و 1755).
جواب: بلی ـ بنا به نظر مشهور فقها به وجه مذكور خمس تعلق میگیرد. (استفتائات امام(ره) ج1، ص350، س18 و س21 ـ و توضیح المسائل مراجع، ج1، ص92 استفتائات مقام معظم رهبری).
چند استفتاء از آیة الله سیستانی دام ظله:
پاسخ: به پول بیمه و حقوق بازنشستگی خمس تعلق می گیرد اگر تا سر سال صرف در موونه نشود خمس آن واجب است و به دیه تعلق نمی گیرد.
پاسخ: افزایش قیمت آن خمس ندارد مگر هنگام فروش که جزو درآمد همان سال حساب می شود.
پاسخ: در این صورت نماز صحیح است.
پاسخ: اشکال ندارد.
چند استفتاء از آیة الله مکارم شیرازی دام ظله:
اشکالی ندارد.
اگر از پول مخمّس و یا پولی که در بین سال جمع شده ثبت نام کرده خمس ندارد.
هرگاه یقین داشته باشد که مال خمس در آن خانه یا غذا وجود دارد تصرّف در آن جایز نیست مگر این که از حاکم شرع اجازه بگیرد.
دو استفتاء از مقام معظم رهبری دام ظله:
جواب: به مقدارى كه در برابر آن از درآمد بین سال پرداخت نمودهاید، مشمول خمس است.
جواب: اگر کسى بدهى خمسى خود را بخواهد از درآمد سال آینده بدهد، باید اول خمس آن درآمد را بدهد و سپس از باقیمانده آن بدهى مربوط به خمس را ادا نماید.