در مناطق جنوبی استان سیستان و بلوچستان حیوانی زندگی می کند که مردم آن را نماد برکت و آبادانی سرزمین خود می دانند. حیوانی که برخلاف ظاهر ترسناکش خجالتی است و مردم این مناطق زندگی خوب و خوشی را کنارشان می گذرانند.
همزیستی مهربانانه با یک حیوان درنده. این، حکایت اهالی چند روستا در سیستان و بلوچستان است که زندگی خوبی کنار تمساحهای پوزه کوتاه ایرانی دارند. همسایههای بهظاهر ترسناکی که البته با اهالی مهربانند و نماد برکت در منطقه شناخته میشوند.تمساح پوزه کوتاه که در زبان بلوچی « گاندو» نامیده می شود. باقیماندهای از راسته کروکودیلهایی است که خود خزندگانی بودند که در دوره مزوزوئیک در 225 تا 265 میلیون سال قبل می زیستهاند. این حیوان عظیم الجثه در رودخانههای باهوکلات، کاجو و سرباز و محدوده های آبی شهرهای راسک، چابهار، نیکشهر و سراوان به زندگی می کند و مجموعهای جذاب در حیات وحش ایران به وجود آورده است که هر ساله مسافران زیادی را راهی این منطقه می کند.
با اینکه این حیوان ظاهر ترسناکی دارد و مدت هاست همجوار روستاییان جنوب سیستان و بلوچستان زندگی می کند اما در طی 10 سال گذشته فقط دو حادثه از حمله و یا آسیب گاندوها به روستاییان گزارش شده است.
روستاییان، حسابی هوای گاندوها را دارند و به گفته «خسرو افسری» مدیرکل حفاظت از محیط زیست سیستان و بلوچستان مردم محلی این منطقه بهترین محیط بانان برای این حیوان هستند. به طوری که در هنگام ورود این خزنده به درون روستاها در نخستین اقدام از محیط بانان سازمان محیط زیست برای زندهگیری تمساح درخواست کمک می کنند و تاکنون اتفاق نیفتاده است که مردم محلی تصمیم به قتل این حیوان بگیرند.