پاسخ: استمناء یا خود ارضایی یعنی بازی کردن با خود به قصد بیرون آمدن منی! خود ارضایی حرام و گناه کبیره است و عملی انحرافی است و باید با عمل و رفتار با آن مقابله کرد و راه درمان آن جز با رعایت دقیق دستورالعمل ها محقق نمی شود، ولی چون هر عملی نیاز به دانش و اطلاعات خاصّ خود دارد، بنابراین راه کنترل و درمان این بیماری و عادت زشت نیز بدون کسب آگاهی میسر نیست.
توجّه به سه نکته در باره استمناء الزامی است:
1- آگاهی از حرمت شرعی و اخلاقی آن؛ (و اینكه این کار و عمل یکی از رذائل اخلاق جنسی و انجام آن طبق روایات، موجب دور شدن از رحمت خدا و اهل بیت (علیهم السلام) و زایل شدن عقل می شود و از لحاظ شرعی حرام و گناه کبیره محسوب می شود و هر گناهی نور ایمان را تضعیف می كند و باعث تاریكی و آلودگی روح انسان می شود. نوری كه انسان بدان نیاز فراوان دارد و در اثر فقدان آن، در دنیا دچار خسران و در آخرت دچار عذاب و حسرت خواهد شد).
2- آگاهی از عواقب سوء استمناء.
3- آگاهی از روش پیشگیری و درمان.
اگر یقین به جنابت دارد، تمام اعمالی که بعد آن در عمره انجام داده است، چون مشروط به طهارت است، اشکال پیدا میکند ولی در صورتی که شک داشته باشد از این جهت، مشکلی متوجه او نیست. از طرفی مجرد سر برگرداندن در طواف موجب بطلان طواف نمیشود. سعی دادن با ویلچر نیز در فرض سوال که می توانسته شخصاً انجام دهد باطل است، بنابراین توصیه شده است قبل از ازدواج مجددا به عمره رفته و اعمال آن را به جا آورد و در امکان نداشتن چنین سفری؛ به شخصی نیابت دهد تا به جای او این اعمال را به جا آورد.
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سوال، چنین است:
حضرت آیة الله العظمی خامنهای(مد ظله العالی):
ج 1) اگر یقین به خروج منی ندارد، تکلیفی نسبت به غسل جنابت نداشته است. و اگر یقین به خروج منی دارد و قبل از اعمال هم غسل جنابت انجام نداده طواف ها و نماز طواف ها باطل است و تا موقعی که شخصاً و در صورت عدم تشرف نائب به جا نیاورد حق ازدواج ندارد.
ج 2) مجرد سر برگرداندن در طواف موجب بطلان طواف نمیشود.
ج 3) سعی دادن با ویلچر نیز در فرض سوال که می توانسته شخصاً انجام دهد باطل است و باید شخصا و در صورت عدم تشرف بالنیابه انجام شود.
حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی):
1- دختران معمولاً جنب نمیشوند اما هرگاه به اوج لذت جنسی برسند و همزمان رطوبتی از آنها خارج گردد (که غالباً همراه با سستی بدن است) رطوبت مذکور حکم منی دارد و باید غسل جنابت کنند. و در صورت شک وظیفهای ندارند.
2- در مورد حج باید طواف و نماز طواف و احتیاطا سعی و تقصیر را اعاده نموده و اگر خودش قادر به انجام آن نمیباشد، نائب بگیرد و در ضمن اگر قبل از حج یکی از غسل های مستحب یا واجب را انجام داده، کفایت میکند و نیازی به اعاده حج نمیباشد.
3- واجب نیست صورت طوافکننده در حال طواف رو به جلو باشد؛ بلکه میتواند به سمت چپ و راست خود نگاه کند، و حتى صورت را برگرداند و به عقب نگاه کند.
4- سعى را مىتوان پیاده یا سواره انجام داد، خواه سالم و توانا باشد، یا بیمار و ناتوان؛ امّا اشخاصى که توانایى دارند بهتر است پیاده بروند.
حضرت آیة الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی):
اگر غسل احرام کرده کافى است ولى سعى او صحیح نیست و او بر احرام خود باقى است باید خودش برود و اعمال را انجام دهد و بدون آن نه تنها ازدواج جایز نیست بلکه از همه محرمات احرام باید اجتناب کند و اگر رفتن براى او میسور نیست مى تواند نایب بگیرد ولى نایب بعد از طواف عمره با تلفن به او اطلاع دهد و او در شهر خود نماز بخواند و هم چنین طواف نساء و باید بعد از سعى هم به او اطلاع دهد تا هر جا هست تقصیر کند.
حضرت آیة الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه علم به جنابت در حین اجرای مناسک داشته باید طواف ها و نمازهای طواف را مجددا انجام دهد و در صورت عدم تمکن باید نائب بگیرد.
حضرت آیة الله بهجت ره:
جواب: تمام این كارها به مراتب حرام است و واجب است ازدواج دایم یا موقت كند.
حضرت آیة الله سیستانی دام ظله:
جواب: حرام و گناه کبیره است، ولى كفاره ندارد و حكم آن این است كه باید براى نماز و مانند آن غسل نماید و واجب است كه توبه نماید و از این كار دست بردارد.
جواب: با توبه بخشیده مى شود و با اراده و همت مى توان از آن جلوگیرى کرد.
جواب: استمناء حرام و گناه است. و تنها راه مشروع براى ارضاى غریزه ازدواج است.
حضرت آیة الله وحید خراسانی دام ظله:
جواب: در حرمت استمناء فرقی بین زن و مرد نمی باشد.