سارا قاسمی جمعه ۲۸ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۶:۰۰

در کلام پیشوایان دین و قرآن، ازدواج امری پسندیده و مورد تأکید است، تا آنجا که در اسلام هیچ چیز نزد خداوند محبوب تر از خانه ای که به ازدواج آباد شود نیست (وسایل الشیعه). پیامبر اکرم (صلی الله علیه واله وسلم) ازدواج درست را سبب خوش اخلاقی، وسعت روزی و جوانمردی می داند (ابحارالانوار، ج 3) و از کسی که از سنت وی دوری گزیند بیزار است (مستدرک وسائل الشیعه) و در سخنی دیگر ازدواج را سبب عفت چشم و شهوت می داند و آن را وسیله ای برای پاکدامنی و شرافتمندی معرفی می کند.

[همسر خواستن، نیاز به همراز و هم دل، فرزند داشتن و... همه و همه نیازهای فطری و روحی انسان است، بنابراین دوری از آن و خلوت گزینی، خلاف دستورات الهی و پیشوایان معصوم است] و انسان را از دستیابی به کمال و معنویت حقیقی باز می دارد.

اما همه این مطالب منوط بر آن است که انتخاب شایسته، بررسی شده و منطقی باشد. [هرچه در امر همسر گزینی شناخت و بررسی بیشتر درگیر شود، امر انتخاب همسر و ازدواج با موفقیت و شادکامی بیشتری توأم خواهد بود] لذا مراحل شناخت قبل از ازدواج و کسب آمادگی برای ورود به آن و همچنین یادگیری و تقویت مهارت های زندگی از ضرورت های یک ازدواج موفق و حساب شده است. توجه به معیارهای انتخاب همسر و تقویت مهارت های زندگی در هر دوره ای و در هر سن و سالی و حتی برای کسانی که تجربه ازدواج مجدد را می خواهند پشت سر بگذارند، توصیه می شود. تأخیر در ازدواج، اقدام برای ازدواج مجدد، ایجاد عشق و علاقه قبل از ازدواج، ازدواج های فامیلی و... هیچ یک دلیل نمی شود تا از این مهم (یعنی توجه به انتخاب درست) غفلت کرد.

دختر خانمی 38 ساله چنین یادداشتی را برای ما ارسال کرده اند و طلب کمک نموده اند: خواستگاری 48 ساله دارم که دارای یک پسر 18 ساله است. از طریق یکی از اقوام که همکار این آقاست با ایشان آشنا شده ام. در طی چند ماهی که با ایشان صحبت کردم از اخلاق، طرز بیان، مسئولیت پذیری و آرامش بسیار خوشم آمده است. ایشان دلیل جدایی خود از همسرش را عدم مسئولیت پذیری ایشان بیان کرده است. معرف، از اخلاق و رفتار این آقا بسیار تعریف و تمجید می کند اما من هنوز بسیار نگران فرزند نوجوان ایشان هستم. نمی دانم می توانم با وی کنار بیایم؟ از طرف دیگر بسیار نگران تجرد طولانی مدت خود شده ام و تنهایی زاید، مرا خسته کرده است.

در پاسخ به این خانم باید بگوییم که توجه به چند نکته، اکیداً به شما توصیه می شود:

1- به نظر می رسد که این آقا بعد از سال ها زندگی مشترک، اقدام به طلاق کرده است لذا شناخت انگیزه اصلی طلاق بسیار مهم است. این چه عاملی بود. که ایشان بعد از این همه سال زندگی، حاضر شده در میانسالی یعنی در دورانی که همه نیاز به آرامش زیاد دارند، از همسرش جدا شود؟ در این زمینه معضل با خود این آقا صحبت کند و از ایشان دلایل روشن و واضح و حتی مثال موردی بخواهید. با همسر قبلی ایشان حتماً صحبت داشته باشید و دلایل طلاق را از دید خود این خانم هم بررسی کنید. شناخت اخلاق و روحیات این آقا بسیار مهم است و همسر سابق ایشان منبع اطلاعات بسیار خوبی است.

2- نکته مهم دیگر این است که فرزند این آقا در اوج تغییر و تحولات نوجوانی است و قطعاً با ازدواج پدرش با چالش جدی مواجه می شود. اگر برای ازدواج با ایشان به توافق رسیدید حتماً چندین جلسه صحبت با فرزند ایشان داشته باشید.
او و روحیاتش را بشناسید. احساس او از این ازدواج ارزیابی کنید. ببینید می تواند شما را بپذیرد؟ کلاً سعی کنید با اخلاق و روحیاتش (خصوصاً از طریق پدرش) آشنا شوید. در هر حال شما یک خانم جوان هستید که تجربه ازدواج نداشته و طبیعتاً مواجه شدن با یک نوجوان پسر برایتان سخت و چالش ساز خواهد بود. حتی من توصیه می کنم حتماً چند جلسه مراجعه نزد روان شناس کودک و نوجوان هم داشته باشید.

3- نکته اصلی و اساسی دیگر این است که تنها براساس نوع گفتار این آقا و تعریف و تمجید معرف دست به انتخاب نزنید توجه کنید همه ما هنگام ارتباط با اطرافیان قطعاً بخشی از شخصیت خود را سانسور می کنیم. بنابراین کاملاً طبیعی است که این آقا در ارتباط با شما و حتی در محیط کارش رفتاری مثبت داشته باشد. رفتار افراد در محیط کار نمی تواند نشان دهنده کلیت شخصیت آنها باشد لذا تأکید جدی به شما دارم که در مورد نوع رفتار، اخلاق، خلق وخور صفات و شخصیت این آقا در میان دوستان، آشنایان، اطرافیان خصوصاً دوستان صمیمی و حتی اعضای خانواده وی، تحقیق و بررسی جدی کنید.

مراجعه نزد مشاوره قبل از ازدواج به همه افرادی که در آستانه انتخاب همسر هستند اکیداً توصیه می شود. این اقدام به افرادی مثل شما که قصد ارزیابی و بررسی فردی را دارند که سابقه طلاق هم دارد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

دوست من توجه کنید که مساله ازدواج و تشکیل خانواده امر بسیار مهمی است و فواید بسیاری به همراه دارد. اما مهم ترین فایده و هدف ازدواج عبارتست از تشکیل خانواده. نفس این علقه زوجیت و تشکیل یک واحد جدید، مایه آرامش زن و مرد و مایه کمال و اتمام شخصیت آنهاست که بدون آن هم زن و هم مرد ناقص هستند اگر این کانون، سالم و پایدار باشد، هم روی آینده و هم بر روی وضعیت فعلی خود فرد و حتی جامعه تأثیر خواهد گذاشت. ازدواج در حقیقت اساس همه تربیت های اجتماعی و انسانی است. نوع پایه گذاری و میزان اندیشه و تدبر در آن پیشرفت و انحطاط شخصیت شما و طرف مقابل و حتی فرزندانی که خواهید داشت نقش بسیار جدی دارد. لذا در این امر مهم نهایت توجه و دقت را به خرج داده و بسیار نکته سنج برخورد کنید.



شارژ سریع موبایل