سارا قاسمی پنجشنبه ۲۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۳:۰۰

اگر در نماز نیاز به طهارت است و اگر دلیل نماز نخواندن در ایام پریود، تخفیفی برای زنان است، پس چرا بعد از گذشت ده روز از زایمان - با وجود ادامه خونریزی و رنجوری – خواندن نماز واجب است؟

در ارتباط با پرسش مطرح شده نکاتی تذکر داده می‌شود.

1. بدون تردید در نماز پاکی و طهارت، شرط است؛ لذا اگر کسی (مرد یا زن) بدن و یا لباسش آلوده به نجاست و خون باشد بدون عذر نمی‌تواند نماز بخواند و اگر بخواند صحیح نیست، بلکه نخست باید بدن و لباسش را تطهیر کند، سپس نماز بگزارد.

2. هر خونریزی از دیدگاه شرع لزوماً ناقض طهارت نیست و به عنوان نمونه اگر از دست انسان خون آمده و این خونریزی قطع نشود، می‌توان طهارت شرعی را در همان حال به دست آورد و تنها خون حیض و نفاس است که موجب می‌شود نماز از مکّلف ساقط شود، نه خون دیگر و این تخفیف و رحمتی است از جانب خداوند منّان بر زنان؛ بنابر این نمی‌توان در تمام خونریزی‌ها انتظار تخفیف داشت.

3. رنجور و مریض بودن به تنهایی عذری برای نماز نخواندن نیست؛ از این‌رو مردان در تمام اوقات و زنان غیر از ایام حیض و نفاس - حتی اگر سخت مریض و رنجور باشند - از نماز معاف نیستند. لذا دستور داده شده در حالت ناتوانی نشسته و در صورت عدم توانایی بر نشستن به حالت درازکش نماز بخوانند،(کسى که می‌‌تواند بایستد اگر بترسد که به واسطه ایستادن مریض شود یا ضررى به او برسد، می‌تواند نشسته نماز بخواند و اگر از نشستن هم بترسد، می‌‌تواند خوابیده نماز بخواند) اما به بانوان تخفیفی داده شده که در ایام پریود و نیز مدتی بعد از زایمان نباید نماز بخوانند و این مقدار تخفیف نباید باعث این نتیجه‌گیری شود که در هر ناراحتی و رنجوری باید نماز را ترک کرد.

سوال 1. آیا منظور از روز در حیض از اذان صبح تا غروب آفتاب است؟ یعنی شخصی که باید روز دهم غسل کند در صورتی که در روز یکم اول ماه ساعت 9 صبح عادت شده باید روز یازده ماه همان ساعت غسل کند یا اینکه روز ده ماه بعد غروب آفتاب برای نماز مغرب می تواند غسل کند؟

2. دختران مجرد برای چک کردن به منظور پاک شدن چگونه است؟

3. بعد از روز دهم چناجه ترشحات زرد رنگی خارج شود که شک داشته باشیم که شاید ترشحات طبیعی باشد، وظیفه چیست؟

 

حضرت آیة الله العظمی نوری همدانی(مدظله):

1- لزوماً لازم نیست 10 روز تمام باشد بنابراین حائض هر زمان از خون پاک شد و مطمئن باشد خونی نیست و دیگر نخواهد بود باید غسل کند.

2- مقداری پنبه قرار دهد اگر خونی نشود حکم به پاکی میکند.

3- ترشحات خونی پس از دهم استحاضه محسوب می شوند و اگر در خون بودن آن شک دارید تکلیفی ندارید.

 

سوال: مشخصات خون حیض و استحاضه چیست؟

خون حیض در بیشتر اوقات، غلیظ و گرم و رنگ آن سرخ مایل به سیاهى یا سرخ است و با فشار و کمى سوزش بیرون مى‌آید. (امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی) ج‌1، ص 252) زنی را که چنین خونی از رحم او خارج می‌شود، حائض می‌گویند.

اما خون استحاضه در بیشتر اوقات زرد رنگ و سرد است و بدون فشار‌ و سوزش بیرون مى‌آید و غلیظ هم نیست، ولى ممکن است گاهى سیاه یا سرخ و گرم و غلیظ باشد و با فشار و سوزش بیرون آید و زنی را که چنین خونی از رحم او خارج می‌شود، مستحاضه می‌گویند.

 

چندسوال از آیة الله خامنه ای دام ظله:

سوال: مادرم از ذریّه پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) است. آیا من نیز از سادات محسوب می‏شوم؟ آیا می‏توانم عادت ماهیانه‏ام را تا شصت سالگی، حیض قرار دهم و در آن ایام نماز و روزه خود را انجام ندهم؟

جواب: تعیین سن یائسگى محل تأمل و احتیاط است؛ بانوان مى‌توانند در این مسأله به مجتهد جامع‌الشرایط دیگر مراجعه نمایند.

 

سوال: اگر زنی که به خاطر نذر روزه روز معیّنی روزه‏دار است، در حال روزه حیض شود، چه تکلیفی دارد؟

جواب: روزه‏اش با عادت شدن، ولو در یک جزء از روز باشد، باطل مى‏شود و قضاى آن روز بعد از پاک شدن بر او واجب است.

 

سوال: لکه‏ هایی که زن بعد از یقین به پاک شدن می‏بیند، با توجه به این که آن لکه‏ ها نه اوصاف خون را دارند و نه خون مخلوط با آب را، چه حکمی دارد؟

جواب: اگر خون نباشد حکم حیض را ندارد، و اگر خون باشد اگر چه به‌صورت لکه‏هاى زرد رنگ و از ده روز تجاوز نکند همه آن لکه‏ها محکوم به حیض است، و تشخیص این موضوع به عهده زن‏است.

 

سوال: اگر زنی در ایام بارداری به خون‌ریزی کمی مبتلا شود ولی باعث سقط حمل او نگردد، آیا غسل بر او واجب می‏شود یا خیر؟ وظیفه او چیست؟

جواب: خونى که زن در ایام باردارى مى‏بیند اگر صفات و شرایط حیض را داشته باشد، و یا در زمان عادت بوده و سه روز اگر چه در باطن استمرار داشته باشد خون حیض است و الا استحاضه خواهد بود.



شارژ سریع موبایل