اگر زمین و فضای لازم را برای کاشت گیاهان مورد علاقه خود در اختیار ندارید، میتوانید تعداد زیادی از گیاهان را در آب پرورش بدهید. پرورش گیاه درآب این حُسن را دارد که خود شاهد رشد و نمو گیاه از پشت شیشه آب هستید. یک گیاه که در گلدان و خاک است فقط یک گلدان معمولی است.
ولی وقتی در آب میروید، شبیه یک گلدان با شاخه های گل بُریده میباشد .با این تفاوت که هم عمر گیاه در آب طولانی است و هم ریشه های گیاه دیده میشوند. حتی میتوان در یک شیشه نسبتا بزرگ چند گیاه متفاوت را قرار داد. عمل آوردن گیاه در آب بنظر مشکل میرسد ولی اینطور نیست.
گیاهان مختلفی وجود دارند که میتوانند در آب معمولی و خالص و یا آبی که محتوی مواد غذائی است رشد و نمو نمایند. پرورش گیاه در محلول مواد غذائی که " هیدروپونیک " نامیده میشود یک سیستم پیچیده تری است که ما از آن در اینجا صحبت نمی کنیم و فقط راجع به پرورش گیاه زینتی در آب " یا باغبانی بدون خاک " صحبت می کنیم که ساده ترین روش پرورش گیاهان زینتی و آپارتمانی میباشد.
ممکن است این سئوال پیش بیآید که چطور گیاهان میتوانند در آب رشد کنند، در حالیکه همیشه متخصصین و اهل فن، ما را از زیاد آب دادن گیاه برحذر داشته اند. البته این سئوال پیش خواهد آمد که چطور گیاهی بعلت زیاد آب دادن از بین میرود و اکنون گفته میشود که گیاهان میتوانند در آب پرورش یابند ؟! دلیل این گفته متناقض نقش اکسیژن است.
زیرا هوای موجود در خلل و فرج خاک در اطراف ریشه است که محیط را برای رشد باکتریهای موجود در خاک فراهم میکند و در صورت عدم وجود اکسیژن در اثر آب زیادی ایجاد خفگی در گیاه میشود. زمانیکه اکسیژن در خاک وجود داشته باشد برای گیاه محیط مساعدی وجود دارد.
در صورتیکه در کشت آبی اکسیژن در اطراف ریشه ها به حد وفور وجود داشته و محیط برای رشد باکتریها مساعد نیست. وقتی یک گیاه در آب خالص رشد نمی کند، باین معنی است که کلیه مواد غذائی مورد نیاز بعلت محروم شدن از خاک در دسترس گیاه قرار نمی گیرد.
بنابراین در کشت آبی بایستی محلولهای غذائی بآن اضافه شود .مواد غذائی اصلی و ضروری گیاه عبارتند از : ازت، فسفر، پتاس و مقداری از مواد معدنی دیگر که به عناصر قلیل موسوم می باشند.
یعنی مواد را میتوان در فروشگاههای ویژه فروش بذر و سموم و کودهای شیمیائی و ادوات کشاورزی و باغبانی برای رشد گیاه خریداری نمود .یک خاک خوب معمولا حاوی مواد غذائی لازم میباشد وگیاهی که در حاک است مواد غذائی را جذب میکند. آب مواد را حل میکند و بوسیله ریشه ها جذب گیاه میشوند. گیاه به خاک محتاج نیست بلکه به مواد غذائی و آبی که در داخل خاک است نیاز دارد.
گیاهان زینتی:
حال ببینیم چه گیاهانی امتحان خود را در کشت آبی داده اند و قابل پرورش در آب می باشند.
۱ - برگ بیدی
۲ - بنفشه آفریقایی
۳ - بگونیا رِکس
۴ - حُسن یوسف
۵ - دراسنای برگ قرمز
۶ - پنجه کلاغی
۷ - آویز
۸ - فتوس
۹ - برگ انجیری
۱۰ - گیاه آلومینیوم
۱۱ - عَشَقِه
بهتر است برای موفق شدن، نکاتی را در مورد پرورش گیاه در آب رعایت کنید. متخصصین بر این عقیده اند که اگر ظرف کشت آبی از شیشه رنگی باشد بهتر است.ولی در ظروف شیشه ای بی رنگ نیز میتوان به نتیجه رسید.
منتها برای اینکه قارچ در مقابل روشنایی تولید نشود دور شیشه را با کاغذ تیره رنگی میپوشانند. ظرف و یا شیشه را بهتر است قبل از استفاده کاملا شسته و ماهی یکبار آب شیشه را تعویض و شیشه و خود گیاه را تمیز نمایند.