جلفا، یکی از معروفترین محلههای تاریخی اصفهان است. بافتی ثبت شده که از بیش از 400 سال قبل تا کنون ارامنه در آن ساکن بودند.بنای این میدان از زمان شاه عباس بوده (1606 میلادی) و در جنوب شهر واقع شده است.
از نخستین روزهای تكوین این شهرك ارمنینشین، پنج محله به نام های میدان بزرگ، میدان كوچك، هاكوپجان یا یعقوبجان و یا محله حصیرباف ها، چهارسوق قارا كل تشكیل دهنده این شهرك نوبنیاد عصر شاه عباس بوده است و ساكنین آنها را جلفاییان آذربایجان تشكیل میدادند.در دوران سلطنت شاه عباس دوم بر وسعت آن اضافه شد و او دستور داد كه ارامنه داخل شهر كه در شمسآباد و عباسآباد هم سكونت داشتند به جلفا منتقل شوند (1655 میلادی). محله زرتشتیان كه در نزدیك جلفا و بدان پیوسته بود، به ارامنه تحویل داده شد و چون شغل اغلب مهاجرین جدید حجاری بود و به همین دلیل این محله به نام سنگتراشان نامیده شد كه هنوز هم به همین نام است.
به دنبال این توسعه شهری، دو محله دیگر یعنی كوی ایروانیها (ایروان) و محله تبریزی ها كه ساكنین آنها از این دو شهر آمده بودند به وجود آمد. محلات جدید در جنوب و جنوب غربی جلفای قدیم شكل گرفت و آنجا را جلفای نو گفتند و بعدها این اسم به همه جلفا اطلاق گردید.میدان تاریخی این بافت که مشرف بر سه کلیسای مهم است، این روزها حال و روز خوبی ندارد. یکماه قبل ترکهای عجیبی به جان این میدان افتاده؛ ترکهایی که منشاء آن هنوز ناشناخته ماندهاست.