دانش آموزان عزیز اگر شما از جمله دانش پژوهانی هستید که به تحقیق و بررسی در زمینه تاریخچه فرهنگ و هنر کشور عزیزمان ایران علاقمندید، اگر از انجام پروژه های معماری در فضای سبز لذت می برید، از باغ موزه مینیاتور تهران بازدید نمایید.
شهرداری تهران با همت سازمان پارکها و فضای سبز شهر تهران در سال 1391 با هدف حفظ و شناساندن میراث گذشتگان به نسل امروز و فردا، اقدام به طراحی و ساخت باغ موزه مینیاتوری نمود. این باغ موزه با مساحتی بالغ بر سه هکتار یکی از باغ های ایرانی با 12 ماکت اثر ثبت شده در فهرست یونسکو است که در محدوده شهرداری منطقه 8 تهران واقع شده است.
ساخت ماکتهای مینیاتوری فضای باز برای اولین بار در کشورمان و با همت هنرمندان ایرانی به انجام رسیده است. در ساخت این ماکت ها از آخرین روش های جهانی نقشه برداری سه بعدی استفاده شده که با تلفیق روش های ماشینی و دستی به اجرا درآمده است. پیش از این، تکنولوژی ساخت این گونه ماکت ها در انحصار چند کشور غربی بود و آخرین پارک مینیاتور در شهر استانبول کشور ترکیه با مشارکت مهندسین غربی احداث گردیده است.
بوستان مینیاتوری تهران متناسب با ابعاد اصلی باغ های ایرانی و با استانداردهای پارک مینیاتوری طراحی شده و ماکت ها با توجه به جهات جغرافیایی بناها در محیط اصلی خود استقرار یافته اند. 12 اثر از آثار تاریخی ایران که در فهرست آثار جهانی یونسکو ثبت شده اند با مقیاس یک بیست و پنجم اندازه واقعی در بوستان استقرار یافته اند.
در حال حاضر ماکت های طراحی شده و استقرار یافته در باغ موزه مینیاتوری شامل تخت جمشید، چغازنبیل، میدان امام ره (نقش جهان) اصفهان، پاسارگاد، تخت سلیمان، گنبد سلطانیه، ارگ بم، کلیساهای ارامنه، کوه و کتیبه بیستون، مجموعه شیخ صفی الدین اردبیلی، بازار تبریز، آبشارهای شوشتر می باشد. در فاز دوم طرح توسعه این باغ، ماکت های مینیاتوری گنبد قابوس، مسجد جامع اصفهان، کاخ گلستان و بوستان دستکند میمند کرمان و دیگر باغ های 9 گانه ایرانی اجرا خواهند گردید.
یکی از عوامل منحصر به فرد بودن این باغ موزه تلفیق نمادهای تاریخی کشور با فضای سبز به سبک باغ ایرانی است. گفتنی است فضای سبز این مجموعه شامل 70 درصد گیاهان همیشه سبز و 30 درصد خزان پذیر می باشند. که از انواع آن ها می توان به چنار، ماگنولیای سبز، بلوط خزان شونده، میخک هندی ابلق، افرای چینی، مورد پیوندی، گوجه گل، سنجد همیشه سبز، یاس هلندی، ژینکگو، سدروس و کاج اشاره کرد.
بوستان مینیاتور مصداق توجه به محیط زیست و در عین حال مسایل فرهنگی و تاریخی است. تأسیسات الکتریکی و روشنایی بوستان تلفیقی از پایه چراغهای خورشیدی و پایه چراغهای متصل به برق شهری است و از لامپهای کم مصرف استفاده شده است.
در این بوستان ساختمانی به مساحت 750 متر مربع جهت نمایشگاه دایمی میراث فرهنگی ایجاد شده است. هم چنین جهت رفاه حال بازدید کنندگان امکاناتی چون پارکینگ، کتابخانه، فروشگاه محصولات فرهنگی و چایخانه نیز در نظر گرفته شده است.
باغ موزه مینیاتور فرصتی مناسب برای آشنایی پژوهشگران، شهروندان و جهانگردان با میراث فرهنگی و تاریخی کشورمان است.شما می توانید جهت بازدید از این مجموعه، همه روزه از ساعت 8 صبح تا 6 عصر به آدرس: خیابان جانبازان غربی، نبش اتوبان امام علی (ع) مراجعه نموده و جهت هماهنگی با شماره: 26142141-021 تماس حاصل نمایید.