کرواسی (Croatia) با نام رسمی جمهوری کرواسی؛ زاگرب پایتخت و بزرگترین شهر آن است. جمعیت کرواسی ۴.۲۸ میلیون نفر است که اغلب آنها کروات هستند. مذهب رایج این کشور مسیحیت کاتولیک است و زبان رسمی آن زبان کرواتی نام دارد.
تاریخ کرواسی
کرواسی در سال ۱۹۱۸ پس از پایان جنگ جهانی اول از امپراتوری اتریش مجارستان جدا شده و در پادشاهی یوگسلاوی ادغام شد. بعد از جنگ جهانی دوم کرواسی یکی از واحدهای موسس جمهوری فدرال یوگسلاوی شد.
کرواسی در ۲۵ ژوئن ۱۹۹۱ از یوگسلاوی جدا شد و اعلام استقلال کرد. بعد از استقلال از سوی دولت کرواسی تبلیغات علیه صربها و انهدام و ویران کردن مغازهها و منازل صربها آغاز شد. پس از آن اتفاقات صربها تصمیم گرفتند در یوگسلاوی بمانند و از کرواسی جدا شدند. بعد از آن جنگ داخلی شروع شد. دولت کرواسی در مه-اوت ۱۹۹۵ دو حمله به منطقهای صربنشین کرد که باعث کشته شدن صربهای زیادی شد. صدها هزار صرب مجبور بودند کرواسی را ترک کنند و ارتش کرواسی آنها را با هواپیما بمباران کرد. ارتش کرواسی ۱۸ نفر از نیروهای حافظ صلح سازمان ملل را نیز در جریان این حمله کشت. وقتی ارتش وارد مناطق صربنشین شد همه چیز را سوزاند و ویران کرد. همه دامهای صربها کشته شدند و روستاهایشان با استفاده از بنزین سوزانده شد.
دادگاه بینالمللی لاهه سه ژنرال کرواسی از جمله آنته گوتووینا را به جنایات جنگی علیه صربها محکوم کرد و ۲۴ سال زندان برای او در نظر گرفت. ولی در نوامبر ۲۰۱۲ دادگاه استیناف ژنرالها را بیگناه شناخت. دادگاه فراری دادن مردم غیرنظامی را به عنوان نسل کشی تایید نکرد. دادگاه بر این باور بود که وقتی آدمها را میکشند هر کس خودش اختیار دارد چه چیز را انتخاب کند یا بماند یا از محل زندگیش برود و از گشته شدن در امان بماند. دادگاه به تیرباران و کشتار جمعیت غیرنظامی هیچ توجهی نکرد. بدین ترتیب طبق روایت نادرست دادگاه فقط صربها مقصر همه جنگهای بالکان بودند و قربانیانی در میان آنها وجود نداشت. این حکم دادگاه حتی رئیس سابق دﺍدگاه ﻻهه کارلا دل پونته را متعجب کرد. ژنرالها آزاد شدند و به کرواسی بازگشتند.
شهرهای مهم کرواسی
- زاگرب
- دوبرونیک
- پولا
- اسپلیت
- واراژدین
- رییکا
- اوسییک
- کارلوواتس
- زادار
- سیساک
جغرافیای کرواسی
کرواسی کشوری است واقع در منطقه بالکان (جنوب مرکزی اروپا) که از شمال با اسلوونی و مجارستان، از شمال شرقی با صربستان، از شرق با بوسنی و هرزگووین و از جنوب با مونتهنگرو و دریای آدریاتیک هم مرز است. این کشور ۵۶٬۵۹۴ کیلومتر مربع وسعت دارد و بیشتر مناطق آن آبوهوای مدیترانهای و قارهای دارند. در سواحل دریای آدریاتیک کرواسی نیز بیش از یک هزار جزیره قرار دارد.
اقتصاد کرواسی
واحد پول کرواسی «کونا» است. هر کونا به ۱۰۰ لیپا تقسیم میشود. هر دلار آمریکا تقریباً برابر ۵/۵ کونا است. وجود حدود ۳۰۰ بندر کوچک و بزرگ در ساحل دریای آدریاتیک باعث رونق نسبی اقتصاد کرواسی و همچنین گسترش زیاد صنعت گردشگری گردیدهاست.
کرواسی با شاخص توسعه انسانی ۰.۸۰۵ در زمره کشورهای توسعهیافته دنیا قرار دارد. درآمد سرانه این کشور بر اساس برآورد سال ۲۰۱۴ معادل ۱۳٬۹۲۰ دلار بر اساس ارزش اسمی و ۱۸٬۳۱۴ دلار بر اساس قدرت برابری خرید است. توریسم از منابع درآمد اصلی این کشور و ۲۰ درصد کل تولید اقتصادی این کشور از این صنعت به دست میآید. نظام حکومتی کرواسی جمهوری پارلمانی تکمجلسی است. این کشور در سازمانهای بینالمللی مختلفی از جمله اتحادیه اروپا عضویت دارد و در سالهای ۹-۲۰۰۸ عضو غیردائم شورای امنیت ملل متحد بود.
گردشگری کرواسی
روزی روزگاری کرواسی یکی از رازهای پنهان اروپا بود. زیبایی طبیعت آن و شهرهای جاودان آن اغلب یادآور جاذبه مدیترانهای بودند، ولی این چیزها متعلق به ۳۰ سال پیش است. حالا دیگر زخمهای تاریخ به روی این شهر جوش خوردهاند و مسافرین اروپایی دوباره در حال کشف زیبایی کرواسی هستند. از گردشگاههای باکلاس ساحلی گرفته تا پارکهای ملی و حیات وحش آن دوباره این کشور را جزو مقاصد محبوب گردشگری کردهاند.
ساحل دالماسی (Dalmatian coast)
این ساحلی، ساحلی افسانهای است و در واقع یکی از زیباترین و دراماتیکترین خطوط ساحلی اروپاست. ساحل دالماسی صدها مایل امتداد دارد و زمانی مرز امپراتوری ونیز بود است و بخاطر مجاورت با ویرانههای رومی، معماری قرون وسطایی و مناظر رمانتیکش معروف است. سفر جادهای در امتداد این ساحل، بهترین راه برای کشف بسیاری از زیباییهای کرواسی است. شما از کنار صخرههای شگفت انگیزی میگذرید و شهرهایی مانند اسپلیت و زادار را میبینید. معماری مبهوت کننده اسپلیت و مجموعه تاریخی آن در لیست میراث جهانی یونسکو قرار گرفته است و زادار سواحلی خوش منظره دارد و میتوانید عکسهای فوقالعادهای در کرانه آن بگیرید.
دوبرونیک (Dubrovnik)
دوبرونیک شهری بندری است که با عنوان "مروارید آدریاتیک” معروف شده است و زمانی حکومت قوی و ثروتمندی داشت. امروز بیشتر شبیه موزهای زنده است که کیفیت قرون وسطایی دارد و پر از کلیساهای باروک و توریستهای کنجکاو است که در پیادهروهای مرمری خیابانهای آن میگردند. هیچ سفری به کرواسی بدون بازدید از دوبرونیک کامل نیست، زیرا این شهر شیک پر از کافیشاپهای باکلاس و رستورانهای شیک است. تاریخچه فرهنگی، معماری شگفتانگیز و محله شهر قدیم از مکانهایی هستند که حتماً باید از آنها بازدید کنید. جرج برنارد شاو زمانی راجع به آن نوشت: "آنهایی که به دنبال بهشت روی زمین میگردند باید به دوبرونیک بیایند و بهشت خود را پیدا کنند”.
ساحل برلا (Brela Beach)
ساحل برلا در ماکارسکا ریویرا واقع شده است و بهعنوان یکی از زیباترین سواحل کرواسی شناخته میشود. در سال ۱۹۶۸، این ساحل عنوان "قهرمان آدریاتیک” را کسب کرد که علتش احتمالاً آبهای زلال و تمیز، شاخابههای ژرف، مناظر باشکوه و تفرجگاه بادگیر سبک ویکتورین است. در میان آبهای فیروزهای آن، صخره کامن برلا قرار دارد که نماد ساحل برلا محسوب میشود.
پارک ملی جزیره ملیت (Mljet Island National Park)
جزیره ملیت جنوبیترین و شرقیترین جزیره دریای آدریاتیک در منطقه دالماسی است. در بخش شمال غربی این جزیره ناحیه حفاظت شدهای وجود دارد که پارک ملی "Mljet نام دارد. زیبایی آن منحصربفرد است، زیرا دو دریاچه شور را بهم وصل میکند و مناظری غنی از جنگل دارد.
شهر رووینج (City of Rovinj)
این بندر کوچک و فعال ماهیگیری در راستای شبه جزیره ایستریا واقع شده است و خیلی سریع دارد تبدیل به گردشگاه توریستی محبوبی میشود که هنوز هم بسیار از بومیهای آن به زبان باستانی و رمانتیک ایستریایی صحبت میکنند. این بندر مدتها یکی از خوش منظرهترین شهرهای مدیترانه بوده است و خانههای آن گویی با پاستل نقاشی شدهاند. بعضی از نمادهای مشهور شهری آن عبارتند از باسیلیکای سنت اوفمیا و پارک جنگلی زلتنی.
جزایر ویز (Vis Islands)
این جزیره زیبا که در آن گذشت زمان فراموش میشود در شمالیترین نقطه ساحل قرار گرفته است. جمعیت آن ۴۰۰۰ نفر است و اغلب پایتخت خوش خوراکی آدریاتیک شناخته میشود. با رستورانهای عالی که زیر معماری سبک ونیزی قرار گرفتهاند، غذاهای سنتی کرواسی و آشپزی اروپایی را میتوانید به سبک مدیترانهای آن تجربه کنید. بیشتر نقاط جزیره پوشیده از زیتونزار و تاکستان است و برای استراحت و تفرج گردشگران ایدهآل هستند.
ساحل زلاتنی رات (Zlatni Rat Beach)
زلاتنی رات به معنای "شاخ طلایی” است و نماد آبتل شنی غیرعادی با سواحل ماسهای سفید و آبهای فیروزهای است که ۳۶۰ درجه نمای اقیانوس از آن پیداست. اطراف آن پر از کاجزار است و در این آبها میتوانید انواع ورزشهای آبی را انجام دهید.
هوار (Hvar)
هوار عنوان "ملکه دالماسی" را کسب کرده است و اغلب به عنوان سبزترین و پرآفتابترین جزیره از جزایر کرواسی شناخته میشود. چشماندازهای این جزیره شامل مزارع وسیع استخدوس، زیتونزارهای انبوه و تاکستانهای متعدد میشود. شهر هوار مرکز فرهنگی جزیره است و با سواحل شنی بیشمار، پر از کافیشاپها و رستورانهای شیک است.
پوولیا (Povlja)
این شهر بندری کوچک در خط ساحلی شمالی جزیره براک قرار گرفته است. این شهر پر از تاریخ است و محل قرار گرفتن ویرانههای کشتی روم باستان و یک باسیلیکا متعلق به قرن پنجم است. خانههای سنتی زیبا و لنگرگاهی باشکوه در آن قرار دارد که باعث شده این بندر جزو زیباترین مقاصد گردشگری کرواسی قرار بگیرد.
پارک ملی دریاچه پلیتوایس (Plitvice Lakes)
پارک ملی دریاچه پلیتوایس در کشور کرواسی از مشهورترین جاذبههای توریستی جهان میباشد که در سال ۱۹۷۹ در لیست میراث جهانی یونسکو جای گرفت. بازدید از این دریاچهها که تقریبا در بین شهر پایتختی Zagreb و شهر ساحلی Zadar واقع شدهاند، بشدت توصیه میشود. زیبایی و شکوه این پارک را میتوانید در ۱۶ دریاچهای ببینید که توسط یک سری آبشار به یکدیگر متصل شدهاند و در اعماق جنگلی مستقر شدهاند که محل زندگی آهوهای کوهی، خرسها، گرگها، گرازهای وحشی و گونههای نایابی از پرندگان میباشد. مساحت این پارک حدود ۳۰۰ کیلومتر میباشد و این درحالیست که زنجیرهی دریاچهها به بیش از ۸ کیلومتر میرسد.
اختلاف ارتفاع فراوانی نیز در زمین این پارک وجود دارد که در بلندترین نقطه به ۱۲۸۰ متر و در کوتاهترین نقطه به ۳۸۰ متر میرسد. اما اختلاف ارتفاع بین دریاچهها تنها ۱۳۵ متر است. بلندترین آبشار این پارک با ۷۰ متر ارتفاع، Veliki Slap نامیده میشود.
مردم کرواسی
جمعیت کرواسی بر اساس سرشماری سال ۲۰۰۱ حدود چهار میلیون و ۲۸۰ هزار نفر بودهاست. نرخ باروری کلی در این کشور ۱.۵ فرزند برای هر مادر است که یکی از کمترینها در دنیا محسوب میشود. از سال ۱۹۹۱ تاکنون کرواسی رشد جمعیت طبیعی این کشور منفی بوده است. امید به زندگی در این کشور ۷۵.۷ سال است. کرواسی در بین تمامی شش کشور یوگسلاوی ترکیب قومیتی یکدستتری دارد. ۹۰٪ مردم کشور از قوم کروات هستند. حدود ۴.۴٪ صرب و بقیه بوسنیایی، مجار،ایتالیایی،اسلوون،آلمانی،چک و کولی هستند.
فرهنگ در کرواسی
کرواسی دارای مردمی با فرهنگ است. تقریباً ۹۸٪ مردم کرواسی باسواد هستند. تحصیل در دوره ابتدایی برای همه کودکان (۶ تا ۱۵ ساله) اجباری و رایگان است. در کشور کرواسی ۶۷ دانشگاه عالی وجود دارد. دانشگاه زاگرب که قدیمیترین دانشگاه ملی کرواسی به شمار میرود در سال ۱۶۶۹ تاسیس شدهاست. یعنی قدمتی ۳۴۰ ساله دارد.
مذهب
دین ۹۳٪ مردم کرواسی مسیحی است. حدود ۲٪ از کل جمعیت کرواسی مسلمان هستند که شامل مهاجران بوسنیایی و آلبانیاییها میشود و جمعیت آنها بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار نفر برآورد میشود.
زبان و خط
زبان رسمی کرواسی، کرواتی نام دارد که با الفبای لاتین (همانند انگلیسی) نوشته میشود. همچنین الفبای سیریلیک (همانند روسی) نیز در برخی نقاط استفاده میگردد.
سیاست در کرواسی
بر اساس قانون اساس مصوب سال ۱۹۹۰، نظام سیاسی کشور کرواسی جمهوری است که از سال ۲۰۰۰ با سیستم پارلمانی اداره میشود. رئیس جمهور به عنوان رئیس کشور، با رای مستقیم مردم و برای یک دورهٔ پنج ساله انتخاب میشود که تنها برای دو دوره پیاپی امکانپذیر است. رئیس جمهور کرواسی، فرماندهی نیروهای مسلح این کشور را در کنار تعیین سیاستهای خارجی این کشور برعهده دارد. همچنین معرفی و تعیین نخست وزیر با تایید پارلمان بر عهده رئیس جمهور است.