سوئیس (Switzerland) با نام رسمی کنفدراسیون سوئیس (Confoederatio Helvetica)، کشوری است در اروپای غربی که از شمال با آلمان، از شرق با اتریش و لیختنشتاین، از جنوب با ایتالیا و از غرب با فرانسه همسایه است.
این کشور ۷٫۵ میلیون نفر جمعیت و مساحتی بالغ بر ۴۱٬۲۹۰ کیلومتر مربع دارد. سوئیس کشوری است به صورت جمهوری فدرال و از ۲۶ ایالت تشکیل شدهاست که «کانتون» خوانده میشوند.پایتخت سوئیس شهر برن است و قطبهای اقتصادی این کشور دو شهر جهانی ژنو و زوریخ هستند. سوئیس یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان است و درآمد سرانه در این کشور با ۳۹٬۰۰۰ دلار برای هر نفر از بالاترینها در جهان است.
سوئیس کشوری چندزبانه است و در آن چهار زبان آلمانی، فرانسوی، ایتالیایی و رومانش به رسمیت شناخته میشوند.
سوئیس دارای سابقهٔ طولانی بیطرفی در مناسبات جهانی است، بهطوری که این کشور از سال ۱۸۱۵ تاکنون وارد هیچ جنگی نشده است. این کشور مقر بسیاری از سازمانهای بینالمللی چون صلیب سرخ و سازمان تجارت جهانی است. یکی از دو دفتر اروپای سازمان ملل نیز در این کشور و در شهر ژنو قرار دارد.تاسیس کشور سوئیس در تاریخ ۱ اوت ۱۲۹۱ ذکر میشود و این روز در سوئیس تعطیل ملی است.
تاریخ سوئیس
سلتها اولین ساکنان سوئیس بودند. تیره ای از این قوم که هلوتیا (Helvetia) نام دارند پیش از تسلط رومیان بر سوئیس، در کوهستانهای ژورا و آلپ ساکن شدند و آنجا را هلوتیا نامیدند.
هلوتیا در سال ۵۸ پیش از میلاد به تصرف ژولیوس سزار امپراتور روم درآمد. در قرن پنجم میلادی ژرمنها به این سرزمین وارد و در ساحل غربی رود آر ساکن شدند. ژرمنها و اقوام بورگون (Burgun) و فرانک جامعهای مستقل تشکیل دادند. آنها در سال ۶۳۹ میلادی دولتی را بنیان گذاشتند که بعدها فرانسه نامیده شد. در سدهٔ نهم بین سوابیا (Swabia) و بورگوندی ها (Burgundians) تقسیم و در سال ۱۰۳۳ تحت نظارت امپراتوری مقدس روم وحدت پیدا کردند. حکومت منطقه در قرن سیزدهم بین کنتها و خاندان هابسبورگ و حکمرانان محلی تقسیم شد. در سال ۱۲۹۱ سه منطقهٔ اوری (سرزمین فعلی سوئیس) و شوایتس (Schweiz) و اولتروالدن (Ulterwalden) اتحادیهای تشکیل دادند که اساس کنفدراسیون سوئیس قرار گرفت.
جغرافیای سوئیس
سوئیس با مساحت ۴۱٬۲۸۵ کیلومتر مربع کشور نسبتاً کوچکی است و با جمعیت ۷٫۵ میلیونی دارای تراکم جمعیت متوسطی به اندازه ۱۸۲ نفر در هر کیلومتر مربع است. این تراکم در مناطق جنوبی سوئیس که کوهستانی است کمتر از میانگین است، درحالی که قسمتهای شمالی پرتراکمترند.
سوئیس بهطور کلی به سه منطقه جغرافیایی تقسیم میشود: کوههای آلپ(Alp) سوئیس، ناحیه میتلاند(Mittelland) یا فلات سوئیس و کوههای ژورا (Jura) در ناحیه شمالغربی و حوالی مرز فرانسه.
کوههای آلپ سوئیس
ناحیه میتلاند (mittelland) سوئیس
کوههای ژورا
شهرهای مهم سوئیس
زوریخ (Zurich)
برن (Bern)
بازل (Basel)
ژنو (Geneva)
لوزان (Lausanne)
گردشگری در سوئیس
این کشور اروپایی بخاطر شهرهای زیبا، تفریح اسکی و مناظر چشم نواز کوهستان هایش معروف است. زیباترین مکانهای گردشگری سوئیس عبارتند از:
لوسرن و دریاچه لوسرن (Lucerne and Lake Lucerne)
لوسرن شهری در سوئیس است که پر از میادین سنتی، بناهای تاریخی، نماهای رنگ شده و خیابانهای باریک و پر از فروشگاههای کالاهای سنتی است. این شهر بخاطر پلهای قرون وسطایی که به خوبی محافظت شده اند نیز معروف است که یکی از آنها قدمتی تا سال 1333 دارد. دریاچه لوسران، دریاچهای بزرگ و با شکلی عجیب است که در میان کوههای سر به فلک کشیده قرار گرفته است و اغلب آن را به آبدرههای مشهور نروژ تشبیه میکنند.
پارک ملی سوئیس (Swiss National Park)
سوئیس فقط یک پارک ملی دارد، ولی این پارک بسیار منحصر بفرد است. پارک ملی سوئیس بخشی از ذخیره زیست کره یونسکو است و پر از چشماندازهای زیبا، حیات وحش و 80 کیلومتر مسیری است که بازدیدکنندگان میتوانند از طریق این مسیر محیط زیست آلپی محافظت شده را مشاهده کنند. رودهای فیروزهای وحشی و خروشان، قلههای پرشکوه و جنگلهای انبوه آلپ مکانهایی هستند که باید انتظار دیدنشان را داشته باشید.
قصر شیلون (Chateau de Chillon)
دریاچه ژنو یکی از زیباترین و معروف ترین دریاچههای دنیا است و اگر میخواهید مانند قصههای پریان، یکی از زیباترین مناظر قصرهای کنار آب را مشاهده کنید، به قصر شیلون بروید. این قصر که در واقع قلعهای قرون وسطایی است، کنار دریاچه ژنو و روی جزیرهای صخرهای قرار گرفته است و چشم اندازهای شگفتانگیزی هم بیرون و هم در درون قلعه دارد. بیش از هزار سال تاریخ را بصورت دست نخوردهای میتوان در این قلعه مشاهده کرد و ساختمان آن به نقاشیهای هنرمندان و آثار نویسندگان متعددی همچون زان ژاک روسو و لرد بایرون الهام بخشیده است.
زرمات و ماترهورن (Zermatt and the Matterhorn)
زرمات یک دهکده آلپی بدون خودرو است که هم بخاطر زیبایی کارت پستالیاش معروف است و هم بخاطر نزدیک بودنش به ماترهورن محبوب است. شیبهای تند این کوه معروف زمانی کوهنوردان را میترساند. پس از اولین تلاش موفق در سال 1865 و فتح آن، کوهنوردان شجاع و جسور زیادی توانستند به این قله برسند.
این ناحیه یکی از زیباترین جاذبههای سوئیس محسوب میشود و البته این چشمانداز زیبا قیمتی هم دارد: اقامت در زرمات یکی از گرانترین اقامتها در این کشور محسوب میشود.
اپنزل (Appenzell)
این ناحیه زیبا در سوئیس، مکانی است که فرهنگ سنتی سوئیس هنوز زنده است. فقط 66 مایل مربع مساحت دارد، ولی پر از فرهنگ غنی است که در کشورهای دیگر آن را نمییابید. این ناحیه در میان کوهستانهای اطراف محصور شده و دهکدههای خوش منظره روی تپهها مانند نقطههایی دیده میشوند و موسیقی بومی و رقص سنتی هنوز هم در این منطقه رواج دارد. حتماً پنیر اپنزلر که یکی از خوشمزهترین پنیرهای دنیاست را باید بچشید!
شهر قدیمی برن (Bern Old Town)
شهرهای زیبای زیادی در سوئیس وجود دارد، ولی خیابانها و کوچههای قرون وسطایی شهر قدیم برن، عنوان میراث جهانی یونسکو را بدست آوردهاند. در این شهر قدیمی زمان به آهستگی سپری میشود و بومیها اصلاً عجلهای برای انجام کارهایشان ندارند. در این شهر شما شاهد راهروهای سرپوشیده، آبنماهای جادویی، کوچههای سنگفرش شده و معماری سنتی خواهید بود که همه اینها در میان تپهها و یخرود Aare قرار گرفتهاند.
ونگن (Wengen)
ونگن نمونهای کامل از یک دهکده آلپی است که کلبههای چوبی سنتی در شیبهای دره لوتربرونن قرار گرفتهاند. در این دهکده هیچ خودرویی وجود ندارد و با انواع و اقسام هتلهایی که در آن وجود دارد، تقریباً یک گردشگاه محسوب میشود. در زمستان ارتفاعات بالا و مناظر دلانگیز آن، جمعیت اسکی بازان را به خود جذب میکند و در این وقت سال آنقدر اسکیباز به این دهکده میآید که جمعیتش ده برابر میشود.
دریاچه اوسکینِن (Lake Oeschinen)
این دریاچه بکر از یخهای آب شده کوههای اطراف آب میخورد. منطقهای زیبا و آرام که طبیعت دوستان میتوانند در آن شنا کنند، کوهنوردی کنند و قایقرانی کنند. محیط اطراف این دریاچه هم بخاطر گیاهان و حیوانات – ارکیده، کوشاد، گل یخ و گوسفندان و گاوهای در حال چرا، معروف است.
اینترلاکن (Interlaken)
اینترلاکن شهری بین دو دریاچه آلپی است. خود این شهر جایی در لیست ما ندارد، ولی محیط پیرامون آن بسیار زیباست و ارزش بازدید را دارد. اینترلاکن در کوهپایههای زیباترین کوههای رشته کوه آلپ در کل سوئیس واقع شده است. مناظر آن نفسگیر است و کوههای اطراف پر از آبشار، دریاچههای یخی و مراتع سرسبز و انبوه آلپی است.
برینز (Brienz)
برینز یک دهکده سنتی واقع در وسط کوههای سر به فلک کشیده و درست در ساحل دریاچه نیلگون برینز است. به اینترلاکن نزدیک است و برای بازدید جای خوبی است. برای تجربه کمی رمانس به برونگاس (Brunngasse) سری بزنید که زمانی عنوان زیباترین خیابان اروپا را از آن خود کرده بود. در این منطقه اکثر خانهها چوبی هستند و قدمت آنها به قرن هجدهم میرسد.
اقتصاد سوئیس
واحد پول سوئیس فرانک میباشد. سوئیس یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان است. سوئیس عضو اتحادیه اروپا نیست ولی عضو انجمن تجارت آزاد اروپا (EFTA) است. در سال ۱۹۹۹ میلادی سوئیس با اتحادیه اروپا قرارداد بست و عضو EFTA گردید. به موجب این قرارداد، داد و ستد بین کشورهای عضو اتحادیه با سوئیس آسانتر گشت. بانکداری در سوئیس یکی از مهمترین بخشهای این کشور محسوب میشود. شرکتهای بیمه نیز سهم زیادی در اقتصاد سوئیس دارند.
دیگر بخش مهم اقتصادی صنعت توریسم است. ژنو و زوریخ جزو شهرهای گردشگرپذیرند. همچنین کوهستانهای این کشور میزبان گردشگرانی هستند که برای ورزشهای برفی به این کشور سفر میکنند.سوئیس را با شکلات، پنیر، سیستم بانکداری، ساعتسازی و کوهستانهایش میشناسند.
مردم سوئیس
جمعیت کشور سوئیس بالغ بر هفت و نیم میلیون نفر است. ۶۴٪ از این جمعیت زبان آلمانی زبان اولشان محسوب میگردد که این زبان در قسمتهای شمالی و مرکزی زبان اول است. ۱۹٪ زبان فرانسوی زبان اولشان است که اکثراً در غرب این کشور زندگی میکنند. ۸٪ به زبان ایتالیایی سخن میگویند که غالباً در جنوب سوئیس ساکن هستند و تنها حدود یک درصد از آنها به زبان رومانش صحبت میکنند که در قسمت جنوب شرقی این کشور هستند.در حدود ۲۲٪ جمعیت سوئیس را مهاجران تشکیل میدهند. اکثراً مهاجران به خاطر شغل راهی این کشور میشوند.
فرهنگ مردم سوئیس
در گذشته فرهنگ سوئیس تحت تاثیر همسایگانش بوده است. اما در سالهای اخیر باوجوه تمایز در آن رشد یافته است. به طور کلی سوئیس را از مراکز فرهنگی اروپا نمیدانند. خانوادهها در سوئیس عموماً کوچکاند و والدین اغلب یک یا دو فرزند دارند. حریم خانواده در این کشور بسیار مهم است. بیشتر مردم سوئیس هنگام احوال پرسی باهم دست میدهند و آداب سنتی را رعایت میکنند. کشور سوئیس به خاطر ماهیت بشردوستانهاش شناخته شده است.
غذای مردم سوئیس
آشپزی سوئیس دارای چند چهره است. در حالی که ظرفهای فوندو (ظرفی برای درست کردن پنیر و روغن) از روستی(Rosti) (غذایی عمدتاً از سیب زمینی و پنیر) و مانند دیگر غذاهای سوئیسی در کل کشور مصرف میشود، اما هر منطقه توسعه یافته برای خود نسبت به اقلیم و زبان آن منطقه خوراکی متفاوت دارد. طبخ سنتی سوئیس بسیار شبیه خوراک و موادی است که در دیگر کشورهای اروپایی نیز موجود است، همچنین محصولات لبنی ممتاز مثل پنیر گرویره و امنتال که در درههایی به همین نام ساخته میشوند در گروه خوراک سوئیسی قرار دارند. شکلاتسازی در سوئیس از قرن ۱۸ میلادی شروع شد، اما در اواخر قرن ۱۹ به شهرت جهانی رسید که دلیل آن دستیابی به صنعت و اختراعاتی در زمینه معتدلسازی و شکلدهی شکلات بود که منجر به بالا رفتن کیفیت آن شد. همچنین ابتکار ساخت شکلات شیری توسط دانیال پیتر از این اقدامات بود.
مذهب مردم سوئیس
اکثر مردم سوئیس مسیحی هستند و اسلام دومین دین در این کشور است. ادیان دیگر در حدود ۴.۳٪ در بین مردم این کشور طرفدار دارند و در حدود ۱۱.۱٪ مردم سوئیس دارای هیچ دینی نیستند.
اکثریت مردم سوئیس پیرو آیین مسیحی هستند. در بین انواع شاخههای مسیحیت کاتولیک بیشترین طرفدار را با حدود ۴۱.۸٪ در بین مردم این کشور دارد. بعد از کاتولیک، پروتستان با حدود ۳۵.۳٪ و ارتودوکس با ۱.۸٪ قرار دارند. سایر شاخههای مسیحیت هم ۰.۴ مردم سوئیس را تشکیل می دهند.با در برگرفتن ۴.۳٪ جمعیت سوییس؛ پس از مسیحیت اسلام دومین دین غالب کشور سوییس به شمار میرود. مسلمانان در تمامی شهرهای سوییس پراکندهاند. مراکز مراسم مذهبی مسلمانان به حدود ۹۰ مرکز میرسد.
سیاست در سوئیس
قانون اساسی سوئیس در ۲۹ مه ۱۸۷۴ تصویب شد و پس از آن اصلاحات زیادی در آن صورت گرفته است. سیستم سیاسی سوئیس مرکب از دموکراسی مستقیم و غیرمستقیم بر مبنای حق حاکمیت مردم و جدایی از قدرتها است. در انتخابات فدرال همهٔ شهروندان بالای ۱۸ سال واجد شرایط رای دادن هستند. مردم سوئیس با فرهنگ سیاسی غنی و پیشرفته و به پشتوانهٔ قانون اساسی و تجربیات گرانبهای تاریخی این کشور، در فرایندهای قانونگذاری و اجرایی، به شیوهای بدیع و فعال مشارکت دارند. بدینگونه که برای تصویب شدن یا نشدن قانونهای خاص در کشور همهپرسی صورت میگیرد. برطبق قانون اساسی اگر دادخواستی حداکثر آرا را کسب کند تصویب خواهد شد.