نام علمی : coleus
نام فارسی : حسن یوسف
حُسن یوسف یکی از گیاهان آپارتمانی است. نام گیاه شناسی این گیاه Solenostemon scutellarioides میباشد. اسم علمی حسن یوسف Coleus blumei، خانوده Labiataeو نام آلمانی آن Buntnessel میباشد.
این گیاه به شكل های مختلفی وجود دارد كه ممكن است از نگاه اول گیاهان متفاوتی به نظر آیند ولی تمامی آنها دارای نام واحد ونیازمند شرایط یكسانی هستند با این تفاوت كه دارای پسوندهایی نیزمی باشند مانند:
مراقبت
نور: این گیاه آفتابدوست است و تابش خورشید باعث تغییر رنگ برگها و زیبایی گیاه میشود.
گرما: دمای بین ۲۵ الی ۳۵ درجه سانتیگراد مناسب است.
آبیاری: با توجه به موقعیت هر ۴ تا ۶ روز آبدهی شود.
رطوبت: رطوبت هوای ۵۰ تا ۷۰ درصد را میپسندد.
خاک: مخلوطی از خاک باغچه، خاکبرگ و ماسه، خاک مناسب رشد این گیاه است. خاک قلیایی احتیاج دارد.
هرس: برای این که فرم گیاه، بوتهای و زیبا شود، باید سرشاخهها و گلها را هنگام ظهور، پنسمان یا قطع کرد.
کود: کود مورد نیاز حسن یوسف را میتوان به میزان ۳ گرم در لیتر، هر دو هفته یکبار، از فروردین تا مهرماه، مورد استفاده قرار داد.
حسن یوسف معمولی و حسن یوسف رنیلت
حسن یوسف ها به خاطر زیبایی رنگ برگ هایشان هم درون آپارتمان و هم در بیرون در ردیف گیاهان پرارزش و دوست داشتنی می باشند.انواعی ازآنها بارنگهای صورتی و قرمز و رنگ ارغوانی ، قرمز وسبز تحت عنوان ملكه دنباله قرمز وجود دارند. تمام انواع حسن یوسف به راحتی در آب ریشه دار می شوند و می توانند در آب خالص هم به خوبی رشد كنند.
حسن یوسف به نور زیاد، گرمای زیاد، آبیاری فراوان، رطوبت هوای 50 تا 70 درصد و خاک قلیایی احتیاج دارد.« آبیاری حسن یوسف به دلیل این که در معرض تابش نور خورشید است معمولا یک روز در میان صورت گرفته ولی اگر حسن یوسف در محلی که نور کم دارد و یا زیاد گرم نیست،باشد هفته ای دو بارآبیاری کافی است».
کود مورد نیاز حسن یوسف را می توان به میزان، 3 گرم در لیتر، هر دو هفته یکبار، از فروردین تا مهر ماه، مورد استفاده قرار داد و مخلوطی از خاک باغچه، خاکبرگ و ماسه، خاک مناسب رشد این گیاه است.
گیاه حسن یوسف با دو روش قلمه زدن مستقیم و ریشه دهی در آب ، تکثیر می شود. از اواسط تابستان تا اواخر پاییز ، قلمه های انتهایی ساقه را به اندازه 5 تا 8 سانتیمتر ، به آرامی جدا نموده وسعی کنید ساقه های نازک و گوشتی قلمه را فشار ندهید.
می توان برای تسریع در امر ریشه زایی از پودر هورمون ریشه زایی استفاده کرد، اگرچه خیلی هم لازم نیست. سپس قلمه ها را در گلدانی با قطر دهانه 9 سانتیمتر، حاوی کمپوست گلدانی قرار دهید که دمای 18 تا 20 درجه سانتیگراد و نور مناسب داشته باشد.مراقب باشید که هرگز خاک گلدان خشک نشود.
قلمه ها را بعد از 10 تا 14 روز در معرض تابش مستقیم خورشید قرار دهید. زمانی که قلمه ها ریشه داد آنها را بیرون آورده و در گلدانی با قطر دهانه 9 سانتیمتر حاوی کمپوست با پایه پیت قرا دهید. باید دقت کنید که ریشه ها شکسته یا کنده نشود.
این گیاه گرچه دائمی است ولی هنگام فصول سرد اگر خارج از گلخانه یا آپارتمان نگه داری شوند از بین خواهند رفت.