نازنین نظریان جامی شنبه ۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۷:۰۰

یک محقق ایرانی دانشگاه کالیفرنیا در لس‏ آنجلس با همکاری تیم تحقیقاتی این مرکز، موفق به طراحی گردنبند هوشمندی شده‏ است که اقدام به تجزیه و تحلیل موادغذایی دریافتی کرده و به کاهش وزن و جلوگیری از پرخوری کمک می‏ کند.

دکتر «مجید صراف‏زاده» با همکاری محققان مرکز Embedded and Reconfigurable Systems Lab در دانشکده علوم رایانه دانشگاه کالیفرنیا در لس‏آنجلس (UCLA)‏ گردنبند هوشمند WearSens را ابداع کرده ‏اند که به کاهش وزن و رعایت رژیم‏ غذایی کمک می‏ کند. در این گردنبند هوشمند از حسگرهای پیزوالکتریک ورزشی استفاده شده است که نسبت به حرکات مکانیکی حساس هستند؛ گردنبند به دور گردن بسته شده و بخش حسگرها روی گلو قرار می‏گیرند.

گردنبند اقدام به رهگیری ارتعاشات روی گلو می‏کند؛ زمانی که ماده‏ غذایی یا نوشیدنی از گلو پایین می‏رود، لرزشی روی پوستِ اطراف گردن ایجاد می‏ شود که توسط حسگرها ثبت می‏ شود. هر ماده ‏غذایی یک الگوی متمایز ایجاد می‏ کند؛ به‌طور مثال خوردن یک غذای نرم و مرطوب، سپس جویدن و بلع آن یک الگوی متفاوت در مقایسه با خوردن و بلعیدن یک خوراکی ترد و خشک ایجاد می‏ کند.

به گفته «صراف‏زاده»، برای شخصی‏ سازی این گردنبند از افراد خواسته می‏ شود تا موادغذایی نرم و مرطوب یا ترد و خشک را بخورند؛ سپس داده‏ های ارتعاشی به نرم‏ افزار تلفن‏ همراه هوشمند منتقل شده و الگوهای بلع فرد ذخیره می‏ شوند.

دقت گردنبند هوشمند WearSens در تشخیص غذاهای جامد و مایع، نوشیدنی‏ های سرد و گرم حدود 90 درصد گزارش شده است؛ همچنین در سه چهارم موارد این وسیله می ‏تواند آجیل، شکلات و سایر موادغذایی نرم و سخت را به‌درستی تشخیص دهد. از این طریق، برنامه رژیم ‏غذایی روزانه فرد قابل رهگیری است.

همچنین نتایج مقدماتی حاکی از قابلیت این گردنبند هوشمند در تشخیص تعداد قرص‏های مصرف‏ شده یا تعداد نخ سیگارهای کشیده ‏شده در طول روز است که می ‏تواند به‌منظور یادآوری دوزهای فراموش شده دارو یا کمک به ترک سیگار مورد استفاده قرار گیرد.

محققان قصد دارند در ادامه تحقیقات خود با همکاری جراحان پیوند ریه در دانشگاه کالیفرنیا در لس‏ آنجلس، با استفاده از گردنبند هوشمند WearSens، الگوهای تنفس بیماران تحت عمل پیوند را کنترل کنند، چراکه تنفس غیرطبیعی می‏تواند نشانه‏ای از رد پیوند باشد و در این صورت بیمار باید سریعا به بیمارستان منتقل شود. نتایج این دستاورد در مجله IEEE Sensors منتشر شد.



شارژ سریع موبایل