در این فصل سرد، آدم دلش می خواهد در وان آبگرم دراز بکشد و فارغ از برف و سوز بیرون، در آب گرم خستگی را از تنش بیرون کند. چه بهتر که این آب، معدنی و مملو از املاح مفید با خاصیت های درمانی باشد. آن وقت با یک تیر، چند نشان زده ایم. بهترین ایده برای داشتن همه امکانات با هم، چشمه های آبگرم هستند. در سراسر ایران، چشمه های آب گرم متعددی وجود دارند. به همین دلیل، ما مشخصات و نشانی برخی از آنها را برایتان گردآوری کرده ایم تا در صورت تمایل به آن شهرها سفر و از این چشمه ها استفاده کنید.
چشمههای آبگرم دارای ویژگی هایی مثل تحریک فعالیتهای مختلف بدن، درمان بیماری تنفسی، روماتیسم، بیماریهای پوستی، بیماریهای زنان و تورم موضعی، تسکین اعصاب، تنظیم فشار خون، درمان دردهای مفصلی و بهبود دردهای کلیه دارند.
چشمههای آب گرم در نقاطی از زمین وجود دارند که در آنها شرایط مورفولوژی، تکتونیکی، ماگمایی و جوی فراهم آمده باشد، در ایران به خاطر فعالیت گسترده آتشفشانی چشمههای معدنی و گرم زیادی وجود دارد.
آبگرم شهر کهنه
آدرس: قوچان- 18کیلومتری بخش غربی قوچان
قوچان یکی از شهرهای استان خراسان رضوی است، این شهر در ۱۴۸ کیلومتری شمال غرب مشهد (مرکز استان) قرار دارد.
قدمت قوچان به حدود 250 سال پیش از میلاد بر میگردد. از صدر اسلام تا اوایل تسلط قوم مغول به اسامی آساآک، آشاک، آرسکا، استوا، خوجان، خبوشان یاد شده است و سلسله اشکانی از 256 سال قبل از میلاد تا 224 میلادی بر ایران حکومت داشته اند. اولین پایتختش در حوالی قوچان امروز بوده است .
چشمه سارهای جاری معروف به آبگرم شهر کهنه در 18 کیلومتری بخش غربی قوچان و به فاصله 6 کیلومتری آرامگاه امام زاده سلطان ابراهیم (ع) قرار دارد .
این آب گرم دارای خواص درمانی و حرارت نسبتاً گرم میباشد و همین موضوع مهمترین دلیل جذب گردشگر و مسافران به این نقطه از شهرستان قوچان است
همه ساله تعداد بسیاری از مسافران از استانهای دیگر کشور برای استفاده از خواص طبیعی چشمه به این مکان میآیند.
آبگرم فلکده
آدرس: تنکابن-کیلومتر 15 جاده دو هزار-روستای لیره سر
«فلکده» به منطقه ای در دل جنگلهای دوهزار تنکابین اطلاق میشود که شهرتش بخاطر آبگرمی است که در دل جنگل و در زیر کلاهک صخره ای است که با توجه به کوچکی آن جاذبه خاص این منطقه بوده که بعلت پرت بودن از مسیر اصلی خوشبختانه افراد کمی از آن خبر دارند (عمدتا محلیهای آن منطقه ) آب گرم معدنی است که آب تنی کردن در آن آنهم در دل جنگل لذت وصف ناپذیری را به دوست داران طبیعت میبخشد.
این آب گرم از نظر توپوگرافی دارای پستی و بلندی هایی می باشد که زیبایی و تنوع خاصی را به آن میبخشد. در مسیر زیبای این آبگرم به یک جنگل بسیار زیبای کاج و سرو می رسیم و پس از طی یک سر پایینی به آبگرم معدنی میرسیم که نسبت به سایر آبگرمهای منطقه دارای تفاوت میباشد که یکی از آنها نداشتن گوگرد است که بوی بد را از آن گرفته است و خاصیت شرب نیز دارد. علاوه بر آن این آبگرم برای بیماری هایی همچون دردهای مفصلی و نظیر آن بسیار مناسب است. منطقه فلکده دارای آب و هوای خنک و کوهپایهایی می باشد که در فصول گرم سال بسیار مطبوع است.
مسیر دسترسی به این آبگرم بدین شکل است که بعد از پارک خودرو در روستای لیره سر از توابع شهرستان تنکابن میبایست مسیر جنگلی بسیار زیبایی را به مدت تقریبی 2 ساعت طی کرد (البته با خودرو نیز میتوان رفت ولی با توجه به خاکی بودن جاده و یک شیب بسیار تند پیاده رفتن توصیه می شود) چون بعد از 2ساعت جنگل نوردی غوطه ور شدن در آب گرم بسیار لذت بخشتر خواهد بود.
مسیر دسترسی را می توان از محلیهای روستا سوال کرد، بعد از طی این مسافت به پرورشگاه ماهی قزل آلا میرسید که این نشانه، آخرجاده بوده و در سمت چپ شما چند کلبه چوبی را میبینید که دقیقا در کنار آبگرم بنا شده است. (لازم به ذکر است که این کلبهها نیز جهت اقامت اجاره داده می شود). بعد از رسیدن به این محل در سمت غربی کلبهها دره کوچکی به عمق تقریبی 10 تا 15 متر وجود دارد که در پائین آن رودخانه ای در جریان است، بعد از پائین رفتن از مسیر پاکوب مشخص در سمت چپ شما سازه دستی سیمانی را میبینید که با چند متر گونی بالای آن پوشیده شده است که آن همان محل آبگرم است که محلیها جهت تعویض لباس آن پارچههای از جنس گونی را دور آن کشیده اند. از آنجائیکه کمتر کسی از این محل باخبر است عمدتا خالی بوده و حتی علاقمندان می توانند با خانوادههای خود نیز به این منطقه رفته و از آن لذت ببرند.
آبگرم قلعهکندی
آب گرم قلعه کندی در استان آذربایجان شرقی شهرستان کلیبر واقع شده است.
از تبریز برای رفتن به این آب گرم دو مسیر: تبریز – کلیبر – قلعه کندی 190 کیلومتر و مسیر تبریز – اهر – هوراند –آبش احمد – قلعه کندی حدود 180 کیلومتر، وجود دارد
از اردبیل تا این منطقه باید مسیرهای جاده اردبیل - پارس آباد- سه راهی قره آغاج – آبش احمد – قلعه کندی، را طی کرد.
از پارس آباد نیز می توان از مسیر اصلاندوز – سه راهی اسکانلو – سه راهی عبدالرزاق -به قلعه کندی رفت.
قلعه کندی داری اهالی خونگرم و مهمان نواز است و فرهنگ مردم آن زبانزد کلیه اهالی منطقه میباشد.
آبگرم قلعه کندی به دلیل قرار گرفتن در منطقه گردشگری و جنگلهای ارسباران و نزدیکی به رود مرزی ارس و سد خدافرین گردشگران زیادی را از داخل و خارج از کشور از جمله جمهوری آذربایجان، ارمنستان و نخجوان به خود جذب میکند.
این آب گرم خاصیت درمانی زیادی داردو برای درمان بیماری روماتیسم بسیار مفید و موثر میباشد. دمای آبگرم قلعه کندی در چشمه اصلی به حدود 75 الی 80 درجه و در استخرها به 65 الی 70 درجه سانتی گراد میرسد.
در بین این چشمهها آبگرمی با نام یلسوئی وجود دارد که دمایش ملایمتر از بقیه و خاصیت درمانیش نیز بیشتر از بقیه میباشد.
اکثر دکترهای ارتوپدی این آبگرم را به بیماران خود پیشنهاد میکنند.
قلعه کندی علاوه بر چشمههای آبگرم معدنی چشمههای معدنی طبیعی با املاح مفید و موثر هم دارد، مثل چشمه دیزدونو، سردونو و کفشن بولاغی، این اسامی منصوب به ارامنه موجود در زمان قدیم در منطقه است.
آبگرم کریز
آدرس: خراسان رضوی - کاشمر - 3 کیلومتری روستای کریز
آب گرم کریز در حاشیه جاده آسفالته کریز به ریوش در فاصله 15 کیلومتری شهر ریوش و به فاصله 3 کیلومتری روستای کریز کاشمر قرار دارد
این آبگرم معدنی خاصیتهای درمانی فراوانی دارد.
در حاشیهی این مکان نیز دره بسیار با رودخانه ای پرآب، چشمه سارهای آب سرد شیرین و گوارا وجود دارد.
کارشناسان معتقدند این آبگرم معدنی از نظر وجود مواد شیمیایی در رتبه بالاتری از آبگرم فردوس قرار دارد، آب این چشمه برای بیماریهای پوستی مناسب است.
روستای کریز از توابع بخش کوه سرخ شهرستان کاشمر است.
این روستا از سطح دریا ۱۴۰۰ متر ارتفاع دارد و دارای آب و هوای آن معتدل کوهستانی، با زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل است.
روستای کریز از شمال غربی به کوه باغ دشت و از جنوب شرقی به کوه پلنگوان محدود میشود.
رودخانه کال کرمگ از جنوب روستا عبور میکند. روستای کریز یکی از روستاهای قدیمی و کهن شهرستان کاشمر به شمار میآید.
بند شاهی، از آثار ملی ثبت شده، در نزدیکی روستا واقع شده و نشان دهنده قدمت روستای کریز است.
آبگرم معدنی چالدران
آذربایجان غربی با داشتن 46 چشمه آبگرم و معدنی رتبه نخست کشور را دارد و همین موضوع باعث شده گردشگران زیادی به این استان سفر کنند.
برخی از چشمههای آبگرم معدنی آذربایجان غربی در مجاورت آثار ارزشمند تاریخی قرار دارند.
چشمههای آبگرم محال باراندوز ارومیه، آبگرم احمدآباد واقع در حاشیه اثر جهانی تخت سلیمان تکاب، آبگرم ایستی سو و زنبیل در ارومیه، آب معدنی زندان سلیمان در میاندوآب، چشمه صدقیان در سلماس، چشمه قره شعبان در خوی، آبگرم باش کندی در ماکو، آبگرم گراو مهاباد از جمله آبگرمهای این استان هستند در این میان شهرستان چالدران هم با دارا بودن آبگرم معدنی چالدران گردشگران زیادی را به خود جذب کنند .
آبگرم معدنی فردوس
آبگرم معدنی فردوس در مسیر جاده اصلی و ترانزیتی استانهای مرکزی و جنوبی به مشهد و استانهای شمالی در کیلومتر 22 جاده فردوس به بجستان قرار دارد.
قدمت این آبگرم 200 سال میباشد و توجه افراد زیادی از سراسر کشور به ویژه استانهای خراسان رضوی، جنوبی را به خود جلب کرده است.
آبگرم معدنی شهرستان فردوس بر بالای کوهی که آبگرم از آن جریان دارد قرار دارد و آثار برج و بارو در آن مشاهده میشود که بیانگر قدمت تاریخی آبگرم معدنی فردوس است.
در گذشتههای دور دو باب حوضچه از سنگ و آهک توسط افراد خیر برای استفاده مسافران از آبگرم ساخته شد و سقف آن نیز به صورت گنبدی با آجر پوشش شد.
تولیت آن را از سال 1345هلال احمر فردوس عهده دار شد.
با توجه به آزمایشات انجام شده این آبگرم برای امراض جلدی و کبدی و دردهای مفصلی، اتصاع عروق، پیشگیری از رسوب سنگ درکلیه، بیماریهای رماتیسمی، دردهای مفصلی وعصبی، افزایش سوخت و سازبافتها، کاهش درد و رفع گرفتگی عضلات، افزایش دامنه حرکتی اندام ها، بهبود دردهای ناحیه ستون فقرات و دیسک کمر و پیشگیری از ایجاد انحراف در ستون فقرات مفید است.
همه ساله بر تعداد مراجعین این مجتمع افزوده میشود، به همین لحاظ آبگرم معدنی فردوس یکی از مهمترین جاذبههای طبیعی و قطب گردشگری و آبدرمانی شرق کشور محسوب میشود که همه روزه پذیرای جمع کثیری از مردم شریف ایران اسلامی است و به عنوان منطقه نمونه گردشگری مصوب شده است.
در حال حاضر این مجتمع مجهز به استخر آب درمانی، وانهای خصوصی، سوئیتهای اقامتی با تمام امکانات، اتاقهای ارزان قیمت، رستوران و فضاهای ورزشی، تفریحی میباشد.
90 تخت اقامتی، 27 کانکس، 22 واحد اقامتی با تجهیزات کامل، 10 اتاق، استخرهای آب درمانی و رستوران سنتی از جمله امکانات موجود در مجموعه آبگرم معدنی فردوس است
بر اثر زلزله سال 47 آب آبگرم فردوس قطع و پس از آن بر اثر پس لرزههای بعدی به جریان میافتد که جریان دوباره آب آبگرم سبب خوشحالی مردم و به ویژه اهالی روستاهای برون و مهرانکوشک در مجاورت آبگرم فردوس شد.