نازنین نظریان جامی دوشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۳:۳۰

یوگا یک نوع ورزش یا بهتر است بگوییم شیوه هندی است که بیش از 5 هزار سال قدمت دارد و به شیوه‌های مختلف انجام می‌شود.

تلفن اتاقتان در حال زنگ خوردن است، رئیستان هم پیغام داده که می‌خواهد همین حالا شما را ببیند و این یعنی قرار است بابت آماده نبودن کار‌های آخر ماه مؤاخذه‌تان کند. از آن طرف نامزدتان هم پشت‌سر هم پیامک می‌فرستد و از اینکه اصلا به او توجهی ندارید، گله می‌کند... می‌بینید؟ استرس و اضطراب که روان را به هم می‌ریزد  و آرامش را به خطر می‌اندازد، همه جا هست و احتمالا شما آنقدر به ستوه آمده‌‌اید که دلتان بخواهد برای خلاصی از شرش صد و یک راه نرفته را امتحان کنید.

در این صورت تا به حال به یوگا فکر کرده‌اید؟ یوگا نوعی ورزش بدنی - ذهنی و دربرگیرنده ترکیبی از تمرین‌های کششی، تنفسی و تن‌آرامی است که نه فقط در حفظ سلامت سیستم قلب و عروق،  کاهش وزن و تناسب اندام و... دخالت دارد، بلکه به آرامش ذهنی، از بین رفتن استرس و کنترل خشم نیز کمک می‌کند اما آیا همه انواع حرکت‌های یوگا می‌‌توانند این تاثیر را داشته باشند و شما را به آرامش خیال برسانند؟

انواع یوگا و تاثیرات آن بر وضعیت سلامت

یوگا یک نوع ورزش یا بهتر است بگوییم شیوه هندی است که بیش از 5 هزار سال قدمت دارد و به شیوه‌های مختلف انجام می‌شود از‌ هاتا یوگا یا یوگای حرکتی بگیرید تا یوگای ذهن، یوگای خودداری، یوگای تشریفاتی و... که هر کدامشان راه و رسم متفاوت و تاثیرات متنوعی بر سلامت جسم و روان می‌گذارند. مثلا یوگا می‌تواند فشارخون را کاهش دهد، انعطاف‌پذیری بدنی‌تان را بالا ببرد، از شما یک آدم خوش‌اندام بدون اضافه وزن و چربی‌های اضافه بسازد، شما را در مقابل بیماری‌های مزمنی مانند بیماری‌های قلبی و عروقی واکسینه کند و ده‌ها خاصیت دیگر. به انگیزه بیشتری نیاز دارید و هنوز قانع نشده‌اید؟

پس شاید بد نباشد بدانید که بر اساس مطالعات صورت گرفته در انجمن پزشکی ورزش آمریکا، انجام حرکت‌های ‌هاتا یوگا طی 8 هفته می‌تواند انعطاف‌پذیری، قدرت عضلانی و تعادل بدنی را حدود 2-3 برابر افزایش دهد.

ماهی را هر وقت از آب بگیرید تازه است!

شاید با خودتان فکر می‌کنید در سن و سالی که هستید، دیگر بعید است بتوانید جوری خم شوید که نوک انگشت دستتان، شست پای چپتان را لمس کند؟ تصور می‌کنید که یوگا یعنی روی سر ایستادن که از عهده شما خارج است؟ شاید هم آخرین باری که دراز کشیدید و خواستید تمرین‌های ریلکسیشن یا تن‌آرامی را انجام دهید، فقط 3 دقیقه دوام آوردید و بعد ذهنتان متوجه آشغال‌های ریزی شد که روی فرش ریخته بود! شاید هم به خودتان می‌گویید که یوگا فقط به درد آدم‌هایی می‌خورد که بدنشان مثل فنر باشد، خب، پس لابد خوشحال می‌شوید اگر بدانید که برای شروع یوگا به هیچ کدام از این افکار نیازی ندارید و در هر سن و سال و وضعیت بدنی که باشید، می‌توانید این نوع ورزش جسمی - روانی را آغاز کنید. در واقع یوگا به شما کمک می‌کند تا ارتباط ذهن و جسم خود را پیدا كنید و به وضعیت احتمالا به هم ریخته‌اش سر و سامان دهید و این کار در هر سن و سالی هم ممکن است.

هاتا یوگا؛ آبی بر آتش استرس و اضطراب

هاتا یا یوگای حرکتی از متداول‌ترین شیوه‌های یوگا در آمریکا و اروپاست که روز به روز هم محبوب‌تر می‌شود. این شیوه بر دو اصل کلی حالات بدنی و انواع تنفس استوار است. حرکت‌ها و حالات بدنی از وضعیت‌های ساده‌ای مثل دراز کشیدن  روی زمین و ریلکسیشن شروع می‌شود و کم کم به وضعیت‌های دشوارتر می‌رسد تا بتوانید سدهای جسمی‌تان را بشکنید. از طرف دیگر، تنفس در یوگا یک انرژی حیاتی است و شیوه‌های تنفسی متنوعی وجود دارد که به شما کمک می‌کند تا جسم و ذهنتان را آرام کنید.

آرامش در 3 حرکت

باردار نیستید؟ تیروئیدتان پرکار نیست؟ دیسک بین مهره‌هایتان دچار فتق نشده یا پوکی استخوان شدید و پرفشاری خون کنترل‌نشده ندارید؟ در این صورت می‌توانید سه حرکت زیر را برای رسیدن به آرامش ذهنی بیشتر، کاهش استرس روزانه و خواب راحت‌تر انجام دهید.

1. وضعیت کودک: وضعیت کودک یک حالت بدنی بسیار ساده برای زمان‌هایی است که می‌خواهید استراحت کنید. کشش پشت در این حرکت، ذهن را آرام می‌کند و برای سیستم لنفاوی و عصبی نیز مفید است. برای قرار گرفتن در این وضعیت زانو بزنید جوری که انگشتان شست پا کنار هم باشند. حالا کمرتان را به سمت جلو خم کنید و دست‌هایتان را به سمت جلو بکشید. به طوری كه کف دستتان کاملا با زمین مماس شود.

2. وضعیت جسد: این وضعیت شاید از ساده‌ترین و لذت‌بخش‌ترین حرکت‌های یوگا باشد که اجرای آن معمولا در پایان حرکت‌های توصیه می‌شود چون بدن را در یک حالت آرامش کلی قرار می‌دهد و شما را کاملا آرام می‌کند. برای قرار گرفتن در این وضعیت باید کاملا آرام روی زمین دراز بکشید و تکان نخورید (کاری که برای خیلی‌ها بسیار سخت است). دست‌هایتان را کنار بدنتان و در وضعیت کشیده قرار دهید و آرام و منظم نفس بکشید.

3. وضعیت پل: شاید کمی سخت به نظر برسد؛ اما وضعیت پل به شما کمک می‌کند تا از بی‌خوابی، سردرد، کمردرد، خستگی و فشار عصبی خلاص شوید و به آرامش برسید. برای انجام این حرکت به پشت دراز بکشید و زانوهایتان را خم کنید. یادتان باشد که کف پاها باید کنار هم قرار بگیرند. حالا دست‌هایتان را به پشت بگیرید و به کمک آنها لگن را تا حد امکان بالا بیاورید.



شارژ سریع موبایل