سامان جنگل دوست سه شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۱:۳۰

لاغری ناگهانی بی‌اهمیت نیست. اگر فردی ظرف چند ماه چندین کیلو وزن کم کند یعنی حداقل 5 درصد وزن بدن خود را بدون هیچ‌گونه رژیم و دلیل مشخصی از دست بدهید باید به پزشک مراجعه کند تا وضعیتش مورد بررسی قرار گیرد.توجه داشته باشید همان طور که چاقی به سلامتی آسیب می‌رساند لاغری زیاد نیز خیری برای سلامتی ندارد.

لاغری زمانی رخ می‌دهد که بدن توده‌ی عضلانی، مایعات یا چربی‌های خود را از دست می‌دهد. در این مطلب عواملی که باعث لاغری بی‌دلیل و ناگهانی می‌شود را ارائه می‌دهیم. لطفاً با ما باشید.

اختلالات غذایی جدی

تصور همه‌ی ما این است که وزن بدنمان ارتباط مستقیمی با غذاهایی دارد که مصرف می‌کنیم. زمانی که تغذیه‌ی متعادل و مناسبی داریم مشخص است که وزن متناسبی نیز خواهیم داشت. بدون شک پرخوری نیز باعث چاقی و اضافه‌وزن می‌شود. متأسفانه برخی از اختلالات غذایی نیز روی وزن تأثیر می‌گذارند.

آنورکسی (بی‌اشتهایی روانی) و بولیمی (پرخوری روانی) دو نمونه از اختلالات تغذیه‌ای است که به طور جدی سلامتی افراد را به خطر می‌اندازد. آنورکسی یک اختلال روانی است که فرد از چاقی و اضافه‌وزن بی‌نهایت وحشت دارد و در نتیجه مصرف مواد غذایی را کاهش می‌دهند و لاغر و لاغرتر می‌شوند. در اختلال بولیمی نیز فرد قبل از سرزنش خود و ورزش زیاد و همچنین مجبور کردن خود به بالا آوردن، به خودش اجازه می‌دهد که بی‌وقفه غذا بخورد. این دو مشکل از عوامل اصلی کاهش وزن ناگهانی است که باید خیلی زود مورد درمان قرار بگیرد به خاطر اینکه هر دو و به خصوص آنورکسی روی عملکرد بدن تأثیر منفی می‌گذارد. این مشکلات بیشتر در بین نوجوانانی که می‌خواهند خوش‌اندام باشند رایج‌تر است.

دغدغه‌های فکری و مشکلات روحی

لاغری غیرمنتظره می‌تواند همچنین نشان‌دهنده‌ی مشکلات روحی مانند استرس و اضطراب زیاد باشد. در جوامع مدرن، استرس از عوامل متعددی مانند مشکلات کاری یا زندگی شخصی ناشی می‌شود. اگر فردی نتواند شرایط استرس‌زا را مدیریت کند با مشکلات جسمی مانند لاغری سریع و ناگهانی و همچنین تنفس نامنظم، سرگیجه، درد در ناحیه‌ی قفسه‌ی سینه و تنگی‌نفس مواجه خواهد شد.

توجه داشته باشید که لاغری ناگهانی در بین افرادی که از افسردگی رنج می‌برند نیز مشاهده می‌شود. افراد افسرده کم‌اشتها شده و از مشکلات گوارشی رنج می‌برند که می‌تواند به لاغری آن‌ها منجر شود.باید بدانید که در برخی افراد لاغری یک مسئله‌ی ژنتیکی است. اگر لاغری شما ارثی است و با وجود وزن کم احساس سلامتی و شادابی دارید جای نگرانی نیست. می‌توانید با در پیش گرفتن تغذیه‌ی مناسب و افزایش میزان کالری‌های دریافتی وزن خود را افزایش دهید

سرطان

بیماری سرطان یکی از بیماری‌هایی است که باعث بروز لاغری و کاهش وزن ناگهانی و شدید می‌شود. هر نوع سرطانی از سرطان کولورکتال گرفته تا سرطان خون و ریه و غیره بدن را در معرض لاغری شدید قرار می‌دهد.

به خاطر اینکه تومورهای سرطانی متابولیسم بدن را بالا می‌برند و به این ترتیب کاهش وزن را سرعت می‌دهند. افرادی که در تحت درمان‌هایی مانند پرتودرمانی هستند نیز در معرض کاهش وزن زیاد قرار دارند. تومورها زندگی خودشان را دارند و برای بزرگ شدن به خون و ذخایر انرژی بدن دست‌درازی می‌کنند. در واقع برای اینکه در بدن زنده بمانند از خون و مواد مغذی بدن استفاده می‌کنند و گاهی ترکیبات شیمیایی نیز آزاد می‌کنند که متابولیسم بدن را بالا می‌برد. در نتیجه کالری‌سوزی بیشتر شده و لاغری سرعت می‌گیرد.

اسهال مزمن

اسهال در نتیجه‌ی تغذیه‌ی نامناسب یا به دلیل یک بیماری ویروسی به وجود می‌آید. دلیل آن هر چه که باشد می‌توان با مصرف آنتی بیوتیک و داروهای پزشک درمانش کرد. متأسفانه افرادی که به مدت 4 هفته دچار این مشکل باشند یعنی دچار اسهال مزمن شده‌اند. این مشکل از اختلالات جدی مانند سندرم روده‌های تحریک‌پذیر، بیماری سلیاک (عدم تحمل گلوتن)، التهاب روده و غیره ناشی می‌شود. زمانی که فردی بیش از یک ماه دچار اسهال شود وزن بدن خود را نیز از دست می‌دهد.

بیماری‌های داخلی به چشم دیده نمی‌شود و به همین دلیل نادیده گرفته می‌شوند. این بیماری‌ها مانند بیماری قارچی باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شوند. این بیماری‌ها همچنین باعث بروز مشکلات گوارشی نیز می‌شوند

دیابت

دیابت و به خصوص دیابت نوع 1 نیز می‌تواند یکی از عوامل کاهش وزن غیرمنتظره و ناگهانی باشد. دیابت نوع 1 در بین کودکان، نوجوانان و افراد بزرگسال کمتر از سی سال دیده می‌شود. این بیماری زمانی بروز می‌کند که بدن نمی‌تواند به اندازه‌ی کافی انسولین تولید کند تا گلوکزهای ساخته‌شده را به سمت سلول‌ها ببرد. گلوکز اصلی‌ترین عامل انرژی‌رسان به بدن است. زمانی که سلول‌ها، گلوکز دریافت نکنند این ترکیب در خون آزاد می‌شود و فرد را به دیابت دچار می‌کند. از آنجایی که بدن به اندازه‌ی کافی انرژی دریافت نمی‌کند لاغر و لاغرتر می‌شود.

عوامل دیگر لاغری ناگهانی

عوامل و بیماری‌های دیگری در کاهش ناگهانی وزن موثرند مانند:

بیماری ایدز

اعتیاد

پرکاری تیروئید

آرتریت

بیماری زوال عقل

کلسیم بیش از اندازه‌ی بدن

اولسر یا زخم‌های گوارشی

سل

کولیت یا ورم معده

مشکلات ریوی

نارسایی کلیوی

توجه داشته باشید که افزایش سن و سالمندی نیز با کاهش وزن در ارتباط است. باید بدانید که در برخی افراد لاغری یک مسئله‌ی ژنتیکی است. اگر لاغری شما ارثی است و با وجود وزن کم احساس سلامتی و شادابی دارید جای نگرانی نیست. می‌توانید با در پیش گرفتن تغذیه‌ی مناسب و افزایش میزان کالری‌های دریافتی وزن خود را افزایش دهید.توجه داشته باشید که عوامل دیگری مانند مصرف بیش از اندازه‌ی ملین، سوءتغذیه، بیماری پارکینسون و انسداد روده نیز می‌تواند باعث کاهش وزن ناگهانی شوند.

راه‌های درمان لاغری ناگهانی

اگر در عرض 6 ماه یا یک سال 5 درصد وزن یا چهار و نیم کیلوگرم وزن از دست دادید آن هم بدون رژیم گرفتن و دلیل خاص یعنی اینکه دچار کاهش وزن ناگهانی شده‌اید. درمان این مشکل با توجه به عامل اصلی آن پیچیدگی‌های خود را دارد. اگر متوجه کاهش وزن بی‌دلیل و ناگهانی خود شده‌اید بدون فوت وقت به پزشک مراجعه کنید. پزشک می‌تواند با انجام بررسی‌های لازم و مشاهده‌ی علائم بدنتان علت را کشف و درمان کند. توصیه می‌کنیم تغذیه‌ی مناسبی در پیش بگیرید. تا جایی که می‌توانید ورزش کنید و بیشتر استراحت کنید.



شارژ سریع موبایل