نازنین نظریان جامی يكشنبه ۲۱ دی ۱۳۹۳ - ۰۱:۳۰

شایع ترین نوع ریزش مو، ریزش موی وراثتی است که به آن ریزش موی آندروژنتیک گفته می شود. در افراد مبتلا به ریزش موی ژنتیکی، موها بی وقفه می ریزند و این ریزش مو با گذشت زمان و افزایش سن بیشتر و بیشتر می شود و بعد از مراجعه به پزشک، پزشک بیماری فرد را طاسی با الگوی مردانه و یا طاسی زنانه معرفی می کند.

 

این ژنتیک برای مردها قوی تر است!

در مردانی که ریزش موی شدید و یا نازک شدن یکباره موها را تجربه می کنند، در حالی که هیچ علت بالینی خاصی برای آن پیدا نشده، به احتمال زیاد پای ژنتیک و وراثت در میان است. در حقیقت می توان گفت بیشتر ریزش موها در مردان وراثتی است. یک مرد می تواند این ژن را از پدر یا مادر خود و یا از هر دو به ارث ببرد و معمولا شروع این ریزش مو در آقایان دوران بلوغ است، چرا که هورمون های جنسی خاصی شروع کننده این ریزش مو هستند.

 

اگر بخواهیم علمی تر نگاه کنیم، مجرم اصلی در ریزش موی وراثتی آقایان به آنزیم 5 آلفا ردوکتاز برمی گردد که وظیفه تبدیل هورمون تستوسترون به دی هیدروتستوسترون (DHT) را بر عهده دارد.

 

دی هیدروتستوسترون، اندازه و تعداد فولیکول های مو در مردان دارای استعداد ژنتیکی را کاهش می دهد و مشکل آنجاست که فولیکول های کوچکتر، موهای کوتاه تر و نازک تری را تولید می کنند.

 

اما در برخی موارد، علت های دیگری برای ریزش مو وجود دارد، مخصوصا در مواردی که موهای شما بعد از یک دوره زندگی معمولی و سلامت به یکباره شروع به ریختن می کند، به احتمال زیاد پای عوامل غیر وراثتی و غیر ژنتیکی در میان خواهد بود.

 

عوامل هورمونی

همانطور که هورمون های جنسی مهم ترین نقش را در ابتلا به طاسی مردانه و زنانه بر عهده دارند، برخی تغییرات هورمونی می تواند شروع کننده ریزش مو باشد؛ برای مثال دوران هایی مانند بارداری، زایمان و شیردهی، قطع مصرف قرص های ضد بارداری و شروع دوران یائسگی همگی دوران هایی با تغییرات جدی در هورمون های زنانه اند که می توانند تغییرات قابل توجهی در وضعیت موها را به دنبال داشته باشند.

 

بیماری ها

ریزش در خیلی از موارد می تواند علامتی از یک بیماری زمینه ای باشد. برای مثال:

 

مشکلات تیروئیدی

بیماری های تیروئید یکی از شایع ترین علت های ریزش مو هستند. پرکاری و کم کاری تیروئید می توانند به ریزش بیش از حد موها منجر شوند. اما خوشبختانه ریزش موی ناشی از بیماری های تیروئیدی با پیگری درمان های مربوطه پایان خواهد پذیرفت.

 

تریکوتیلومانیا (Trichotillomania)

تریکوتیلومانیا نوعی ناهنجاری عصبی است که از اختلال در کنترل پیام های عصبی ناشی می شود. این بیماران بی اختیار موهای خود را می کنند و تداوم این وضعیت به کاهش موهای فرد منجر خواهد شد. افراد مبتلا به این اختلال، علاقه شدیدی به کندن موهای سر، موهای بینی، مژه ها، ابرو ها و سایر قسمت های بدن خود دارند.

 

آلوپسی آره آتا

در بیماری آلوپسی آره آتا، سیستم ایمنی بدن به فولیکول های مو حمله کرده و با از بین بردن فولیکول ها به ریزش موی تکه ای در پوست سر منجر خواهد شد.

 

عفونت های پوست سر

عفونت هایی مانند عفونت های قارچی می توانند با درگیری پوست و مخصوصا پوست سر به ریزش مو منجر شوند. زمانی که این عفونت درمان شود، رشد موها به حالت اولیه و طبیعی بر خواهد گشت.

 

سایر بیماری های پوستی

بیماری هایی که به زخم های پوستی منجر می شوند، مانند بیماری لیکن پلان و برخی انواع لوپوس می توانند به ریزش موی دائمی در برخی نقاط زخمی منجر شوند.

 

کم خونی

کم خونی فقر آهن را همه می شناسند. لازم است بدانید هر عارضه ای از این بیماری برمی آید. در خیلی از موارد، ریزش موی بسیار شدید هم علتی جز کم خونی فقر آهن نخواهد داشت.

 

درمان های دارویی

ریزش مو می تواند یکی از عوارض مصرف داروها باشد، مانند داروهای رقیق کننده خون، مکمل ویتامین A، برخی داروهای آرتریت، ضد افسردگی ها، داروهای نقرس، برخی داروهای قلبی، داروهای فشار خون و نیز قرص های ضد بارداری.

در صورتی که ریزش موی شما به دلیل مصرف دارویی خاص است، تنها پزشک است که می تواند با جایگزین کردن این دارو با داروی دیگر به ریزش موی شما پایان دهد. پس هرگز خودسرانه مصرف دارو را قطع و یا عوض نکنید.

 

بیهوشی عمومی و عمل جراحی

اگر شما طی ماه های گذشته، جراحی مهمی داشته و طی چند ماه پس از آن افزایش ریزش موها را تجربه کرده اید، لازم است بدانید بیهوشی همراه با عمل جراحی علت اصلی است.

 

علت آن است که بیهوشی عمومی و جراحی، بدن شما را تحت استرس جسمی شدیدی می گذارد که قادر است چرخه زندگی موها را برای دوره ای مختل کند. اما خوشبختانه این ریزش مو موقتی است و بعد از مدتی پایان می پذیرد.

 

اما چه چیزهایی سلامت موهای ما را تهدید می کند؟

 

سابقه خانوادگی

همانطور که گفتیم خطر ریزش مو با داشتن سابقه خانوادگی در ریزش مو و طاسی بیشتر خواهد شد. وارثت شما تعیین خواهد کرد که موهای شما در چه سنی، با چه شدتی و با چه الگویی بریزد.

 

به بازی گرفتن موها

استفاده بیش از حد از مواد آرایشی و بهداشتی، رنگ موهای مصنوعی و حتی طبیعی، استفاده از لوسیون ها، براق کننده ها، فر کردن و صاف کردن موها و خلاصه تمام کارهایی که شما برای زیبایی بیشتر موهایتان انجام می دهید سلامت آنها را تحت تاثیر قرار می دهد و خطر ریزش مو را در پی خواهد داشت.

 

استرس

نقش استرس در ریزش مو به قدری مهم و قابل توجه است که آن را می توان یکی از علل اصلی ریزش مو در نظر گرفت. اگر شما برای مدتی، تحت فشارهای روحی و عصبی شدیدی قرار داشته اید و بعد از آن ریزش موی شدید را تجربه کرده اید، ما در همین جا علت اصلی آن را استرس بیان می کنیم. اما خوشبختانه ریزش موی ناشی از استرس موقتی است و معمولا طی چند ماه وضعیت به حالت اولیه برخواهد گشت.

 

برنامه غذایی فقیر

برنامه غذایی، تاثیرات مهمی بر حجم موها، رشد موها و نیز شفافیت موها دارد. این امری کاملا واضح و مشهود است. مصرف مواد غذایی غنی از آهن و پروتئین مانند گوشت قرمز، محصولات لبنی کم چرب که غنی از کلسیم اند، مصرف روزانه میوه و سبزی تازه، مهم ترین توصیه ما برای پیشگیری از ریزش مو هستند.

 


شارژ سریع موبایل