“روستای فردو” در 15 کیلومتری جنوب شرقی “کهک” و 47 کیلومتری جنوب “شهر قم” قرار دارد. این روستا از جنوب غربی به “کوه چال” از جنوب شرقی به “کوه عبدالوهاب” و از شرق به “کوه سلطان سعید شاه” محدود میشود. نام “روستای فردو” برگرفته از كلمه “فردوس” به معنای بهشت است.
روستای فردو در محدوده کوهستانی جنوب شرقی کهک استقرار یافته و ارتفاع آن از سطح دریا در حدود 2070 متر است و اقلیمی معتدل و کوهستانی دارد. آب و هوای این روستا در بهار و تابستان خنک و مطبوع و در زمستان سرد و خشک است. رودخانه فصلی فردو در شرق روستا جریان دارد.
روستای فردو دارای جاذبههای طبیعت گردی بسیاری است که از جمله آنها میتوان به آبشار زیبایی که در دامنههای کوه “برف انبار” قرار دارد و از جلوههای زیبای طبیعت ناشناخته استان قم است، اشاره کرد.
اما این روستای ناشناخته در سال 2009 به شهرتی جهانی دست یافت.
شهرت جهانی فردو به دلیل جاذبه گردشگری و جلوههای طبیعت ناشناخته آن نیست، بلکه نامگذاری یکی از پیچیدهترین تاسیسات هستهای دنیا به نام این روستا، فردو را به یک مکان جهانی تبدیل کرده است.
“تاسیسات هستهای فردو”
مرکز هستهای فردو با نام رسمی”مرکز هستهای شهید علیمحمدیِ فردو”، بخشی از تاسیسات هستهای ایران است که به منظور غنیسازی اورانیوم در عمق 80 تا 90 متری صخرههای سنگی در کیلومتر ۲۵ “مسیر قم به تهران” در شرق آزادراه ساخته شده است. این تاسیسات هستهای در سپتامبر سال 2009، بهطور رسمی رونمایی شد.
نام این مرکز در تاریخ بهمن 1390 به پاس خدمات شهید “مسعود علیمحمدی”، به نام این دانشمند هستهای نامگذاری شد.
فردو در فردو نیست
طبق اعلام منابع خبری، سایت جدید هستهای ایران بین تهران و قم در یکصد کیلومتری پایتخت واقع شده است. این بدان معناست که سایت هستهای جدید ایران باید در فاصله 30 کیلومتری شمال قم قرار داشته باشد. این در حالی است که روستای فردو در 47 کیلومتری جنوب قم و در فاصله 177 کیلومتری تهران واقع شده است.
“سایت فردو” در عمق زمین است
بر اساس گزارش منتشر شده از سوی محققان کنگره آمریکا، کارگاههای تولید سانتریفیوژهای هستهای و اجزای تشکیل دهنده دستگاههای مرتبط با فعالیتهای هستهای در ایران به طور گستردهای پراکنده و مخفی هستند که این امر به دشواریهای اقدام نظامی احتمالی علیه تاسیسات هستهای ایران میافزاید.
تحلیلگران در مرکز خدمات تحقیقاتی کنگره آمریکا در گزارشی اعلام کردند که نه اسرائیل و نه آمریکا درباره مکانهای تاسیسات هستهای ایران یقین ندارند؛ در ادامه این گزارش آمده است که پراکنده بودن تاسیسات هستهای ایران هرگونه ارزیابی از موفقیت مربوط به حمله احتمالی به این کشور را پیچیده میکند و پراکنده بودن این تاسیسات تعیین تاثیر نهایی حمله به ایران در زمینه دستیابی احتمالی ایران به تسلیحات هستهای را در پردهای از ابهام قرار میدهد.
محققان کنگره آمریکا به سرپرستی “جیم زانوتی” از کارشناسان امور خاورمیانه در ادامه این گزارش با اشاره به اینکه “مایکل هیدن” مدیر سابق “آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا” (“سیا”) نیز در ژانویه سال گذشته میلادی اعلام کرده است که نه آمریکا و نه اسرائیل از مکان تاسیسات مهم هستهای ایران اطلاعی ندارند، آوردهاند:
“حمله به ایران که تاسیسات تولید و تبدیل سانتریفیوژهای این کشور را دست نخورده باقی بگذارد به طور قابل توجهی زمانی را که ایران برای از سرگیری فعالیت هستهای خود به آن نیاز دارد را کاهش میدهد”.