بندر لافت در شمال غربی جزیره قشم و در پیشآمدگی خشکیهای جزیره واقع شده است. بارزترین خصیصه معماری این روستا، بادگیر های فراوان آن در اندازههای مختلف است. این بندر در سال 85 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. چهره طبیعی روستای لافت در میان درختان سبز گرمسیری و نخلستانهای بلند، همراه با زیبایی خیرهکننده دریا و جنگل شناور حرا برای هر تازه واردی جذاب و قابل توجهاست. سبک معماری خانههای روستا نیز بسیار جالب و دیدنی است بارزترین خصیصه معماری این روستا، بادگیرهای فراوان آن در اندازههای مختلف است.
بناهای روستا خیلی نزدیک به هم ساخته شده و کوچه های آن نیز بسیار تنگ و باریک هستند. بادگیرهای کوچک و بزرگ خانههای روستایی که در میان باغها و نخلستانها قرار گرفتهاند، شکوه و زیبایی خاصی به این روستای ساحلی بخشیدهاند.
لافت از لحاظ تقسیمات اقلیمی تابستانی ایران، در منطقه خیلی گرم و مرطوب و از نظر تقسیمات زمستانی، در منطقه گرم و مرطوب قرار گرفته است.هوای پر رطوبت و شرجی جزیره قشم، ماههای اندکی از سال را برای غیربومی ها تحمل پذیر کرده است. بیشینه دمای مطلق 46 و کمینه آن 0 صفر درجه سانتیگراد.تمام خانه ها حیاط مرکزی و بادگیر دارند. خانهها هر چند سال یک بار به روش های سنتی مرمت شده و بنابراین به شکل اولیه خود باقیماندهاند و به همین علت، حدس زدن سن آنها دشوار است.
اهداف اصلی معماری لافت مقابله با شرایط طاقت فرسای اقلیمی، و نیز حفظ ارزشهای مذهبی خانواده است. ترکیب اتاق ها و راهروها و ارتباط آن ها با حیاط، تحت تاثیر معماری نواحی مرکزی و حاشیه کویری ایران است. مراکز محلهها، حول مساجد شکل گرفتهاند و از میدان به مفهوم رایج آن در معماری ایرانی خبری نیست.
سیمای عمومی روستا در بافت قدیم و جدید مقاومت است. در بافت قدیم، سیمای عمومی لافت، منظره ای اخرایی رنگ با بافتی فشرده و کوچه های کم عرض دارد که عناصر شاخص عمودی – بادگیرها – در آن جلب توجه می کنند. در این بافت مساجد سفید رنگ که بیشتر آن مناره دارند، خودنمایی می کنند. اما در این بافت جدید، همان سیمای رایج شهری دیده می شود. در این بافت، تراکم ساختمانی کمتر، معابر گشوده تر و اطراف مساجد خالی تر شده است، لذا مرکز محله مفهوم خود را تا حدی از دست داده است.