بعضی ها فکر می کنند رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان صرفا منجر به بد رنگ شدن دندان ها و یا بوی بد دهان می شود. اما بهتر است بدانید که سلامت دهان می تواند روی سلامت کل بدن تاثیر جدی بگذارد و عدم رعایت بهداشت صحیح آن، خطرات جدی برای دیگر اعضا به وجود بیاورد و ما را در معرض بیماری هایی مانند بیماری های قلبی عروقی، دیابت و حتی سرطان قرار دهد. با ما همراه باشید تا با تاثیر سلامت دهان و دندان روی دیگر اعضای بدن بیشتر آشنا شوید.
سلامت دهان و سلامت قلب
نتایج پژوهش های متعدد نشان داده است که التهاب لثه ها می تواند باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و حتی سکته مغزی شود. به عقیده محققان، بیماری های مربوط به لثه می تواند باعث افزایش التهاب در بدن شده و در نهایت منجر به بیماری های قلبی عروقی شود.
به گزارش آکادمی دندانپزشکی کانادا، افرادی که از بیماری های پریودنتال (بیماری ناشی از عفونت و التهاب که در لثه و استخوان های اطراف دندان ها بروز می کند) رنج می برند، بیشتر در معرض خطر بیماری های قلبی عروقی بوده و دو برابر بیشتر از بقیه در معرض سکته قلبی قرار می گیرند.
بدون شک دندان قروچه برای سلامتی دندان ها مضر خواهد بود، چون می تواند مینای دندان را با آسیب جدی روبرو کرده و دندان ها را حساس کند
عفونت و بیماری های مربوط به لثه که در اثر مجاورت طولانی مدت با باکتری ها بروز می کند، می تواند در نهایت منجر به بیماری های قلبی عروقی شود و سطح التهاب های بدن را افزایش دهد. باید بدانید که التهاب یکی از عوامل اصلی بیماری های قلبی است.
سلامت دهان و دیابت
معمولا بیماران دیابتی بیشتر در معرض خطر بیماری های مربوط به لثه قرار می گیرند. اما نتایج پژوهش های جدید نشان داده است که بیماری های جدی مربوط به لثه ها نیز می توانند در ابتلا به دیابت موثر باشند، به خاطر اینکه روی کنترل قند خون تاثیر منفی می گذارند.
به عقیده محققان کانادایی، بیماری پریودنتال یک بیماری عفونی است و باکتریی ها باعث تولید سمومی می شوند که متابولیسم کربوهیدرات ها را تحت تاثیر قرار می دهند. از طرف دیگر این باکتری های بیماری زا می توانند باعث افزایش حالت مقاومت به انسولین سلول ها شده و در نتیجه میزان قند خون را افزایش دهند.
در نتیجه توصیه می کنیم برای پیشگیری از ابتلا به دیابت علاوه بر کنترل وزن و کاهش مصرف مواد قندی و افزایش تحرک بدنی، به سلامت و بهداشت دهان و دندان تان نیز اهمیت ویژه ای بدهید، بخصوص اگر خودتان را مستعد ابتلا به این بیماری می دانید.
سلامت دهان و سلامت مادر و نوزاد
نتایج پژوهش ها نشان می دهند که خانم های باردار مبتلا به بیماری پیشرفته لثه، بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری، زایمان زودرس و یا تولد نوزادانی کم وزن قرار می گیرند. به همین جهت مراجعه منظم به دندانپزشک در دوران بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است.
متاسفانه نوزادان نارس و یا کم وزن، بیشتر به مشکلاتی مانند مشکلات رشدی، آسم، ورم گوش، ناهنجاری های مادرزادی و اختلالات رفتاری دچار شده و بیشتر در معرض مرگ و میر قرار می گیرند. به همین دلیل رعایت بهداشت دهان و دندان، نه تنها روی سلامت مادر بلکه روی سلامت نوزادان نیز تاثیر می گذارد.
دندان قروچه و سلامت مفاصل
در بیشتر موارد، دندان قروچه که نام علمی آن «براکسیزم» است، خطر جدی ایجاد نمی کند، اما زمانی که کار تبدیل به یک عادت دائمی و جدی شود، می تواند باعث بروز التهاب در مفاصل فک پایین شود. این مشکل نیز می تواند دردناک بوده و حتی باعث گوش درد و یا سردرد شود.
بدون شک دندان قروچه برای سلامتی دندان ها مضر خواهد بود، چون می تواند مینای دندان را با آسیب جدی روبرو کرده و دندان ها را حساس کند. در نتیجه امکان ترک خوردگی و یا شکستگی دندان ها بیشتر می شود.
دهان، سیگار و سرطان
سیگار کشیدن به سلامت دهان و دندان آسیب زده و خطر ابتلا به بیماری های مرگبار مانند سرطان را افزایش می دهد.
اگر اخیرا و یا به مدت دو تا ده سال است که سیگار می کشید، بهتر بدانید ترک آن می تواند کمک زیادی به کاهش خطر ابتلا به سرطان دهان یا ریه، بیماری های قلبی و نفخ کند و باعث بهبود زودهنگام زخم های دردناک دهان شود.
توصیه می کنیم همین الان تصمیم بگیرید که پاکت بعدی سیگار را خریداری نکنید، چون سیگار علاوه بر اینکه زیبایی ظاهری تان را به خطر می اندازد، باعث کاهش حساسیت بویایی و چشایی می شود، دهان و نفس را بد بود می کند، ترتیب دندان ها را به هم ریخته و آنها را زرد و بدرنگ می کند.
نتیجه ی مهم دیگری نیز دارد: اینکه یکی از عوامل اصلی افتادن دندان ها در بزرگسالی است.
سلامت زبان و میکروب ها
روی زبان ما پر از برجستگی هایی است که پرزهای چشایی نام دارند. سطح زبان می تواند محل خوبی برای باکتری ها باشد.
نتایج پژوهشی که در دانشگاه میشیگان آمریکا انجام شده است نشان می دهد که حدود یک سوم گونه های مختلف باکتری های موجود در زبان، روی هیچ نقطه دیگری از دهان وجود ندارند.
میکروب های زبان می توانند باعث ایجاد بوی بدن دهان شده و روی حس چشایی تاثیر منفی بگذارند. علاوه بر این، باکتری ها تکثیر شده و به دیگر نقاط دهان سرایت می کنند. تکثیر این باکتری ها می تواند باعث زرد، سفید یا سیاه شدن زبان شده و به آن حالت پرزداری بدهند.
عادت کنید که در هر بار مسواک زدن، روی زبان تان را نیز به آرامی تمیز کنید. از مسواک های تمیزکننده زبان استفاده کنید که به اشکال و اندازه های مختلف به فروش می رسند. البته مسواک معمولی نیز می تواند کارساز باشد.
سعی کنید تا انتهای زبان را تمیز کنید، فقط مراقب حالت تهوع باشید.