اگر نمیتوانید ادرار خود را تا رسیدن به توالت کنترل کنید یعنی اینکه دچار بیاختیاری ادراری شدهاید. این مشکل میتواند خفیف یا خیلی جدی باشد و برای همهی افراد به خصوص خانمها یک مشکل استرسزا و شرمآور است.اگر به این مشکل دچار شدهاید بهتر است بدانید تنها نیستید و در سرتاسر جهان میلیونها زن از این مشکل رنج میبرند و خیلیها مانند شما به دلیل شرم و حیا در خصوص آن سکوت میکنند تا جایی که این مشکل آنها را حتی تا مرز خانهنشینی و افسردگی میکشاند. بهتر است بدانید این مشکل قابل درمان است و شما میتوانید با رعایت اصول تغذیهای مناسب و مشورت با پزشک متخصص، مشکلتان را رفع کنید. در این مطلب در خصوص تأثیر تغذیه در این مشکل زنانه صحبت میکنیم. لطفاً با ما باشید.
تامین آب بدن، تغذیهی مناسب: بیاختیاری یا تکرر ادرار
مواد غذایی و بهداشت زندگی تأثیر قابلتوجهی روی سلامت همه به خصوص خانمها دارد. اگر به مشکل بیاختیاری ادراری دچار شدهاید باید کمی بیشتر در خصوص نحوهی مصرف مواد غذایی دقت کنید. باید از برخی از مواد غذایی یا نوشیدنیها بپرهیزید و برخی دیگر را در الویت قرار دهید.همیشه یک باور رایج وجود دارد مبنی بر اینکه این افراد باید میزان آب مصرفی روزانهی خود را کاهش دهند. بهتر است بدانید که این مسئله تأثیری در کاهش مشکل بیاختیاری ادراری ندارد. بلکه برعکس میتواند به آن دامن بزند. بهتر است به جای حذف مصرف مایعات، بدانید چه چیزی بنوشید و از چه چیزی بپرهیزید.چند قانون ساده و اساسی وجود دارد. اول اینکه بهتر است مایعات را در طول روز و به مرور بنوشید. شدیداً از نوشیدنی مایعات در مدت زمان کوتاه بپرهیزید. لازم است که هر چهار ساعت یکبار یک لیوان آب میل کنید و میزان مصرف آن را به یک لیتر در طول روز برسانید. برای پیشگیری حداکثری از ادرارهای شبانه، مصرف مایعات را در بین شام محدود کرده و از حدود دو ساعت قبل از خواب هیچ نوشیدنی میل نکنید.اگر در مثانهتان احساس خارش یا التهاب میکنید میتوانید با رعایت حد تعادل شیر بادام میل کنید. بهتر است بدانید که آب نیز به راحتی میتواند تمام ترکیبات تحریککننده و التهابزا را از مثانه خارج کند
توجه داشته باشید که چاقی و اضافه وزن میتواند یکی از عوامل ابتلا به بیاختیاری ادرار باشد. به دلیل اینکه اضافهوزن فشاری را که روی شکم وارد میشود چند برابر کرده و عضلات مثانه را تهدید میکند. در نتیجه کاهش وزن برای مقابله موثر با مشکل بیاختیاری ادرار بسیار کمک کننده است. بدانید که سه وعدهی غذایی مناسب و کافی به اضافهی یک میانوعده میتواند یک رژیم اصولی و درست باشد. بهتر است در کنار کنترل رژیم غذاییتان یک ورزش مناسب نیز شروع کنید تا منطقهی لگن خاصرهتان بیش از پیش تقویت شود.
از اینها بپرهیزید
بهتر است بدانید که مواد غذایی روی مثانهی شما تأثیر میگذارند. کافئین، تئین(مادهای که در چای وجود دارد)،شکلات (به جز شکلات سفید)، مرکبات، جعفری و قارچ بیشترین تأثیر را روی مثانه میگذارند. نوشیدنیهای گازدار و شیرینکنندههای مصنوعی مانند آسپارتام و غیره نیز خطر تحریکپذیری مثانه را بیشتر کرده و مشکل را تشدید میکند.در خصوص داروها نیز داروهای دیورتیک (ادرارآور)، داروهای ضدافسردگی، داروهای آرامبخش و خوابآورها میتوانند باعث بروز یا تشدید مشکل بیاختیاری ادراری شود؛ بنابراین لازم است که در خصوص آنها با پزشکتان مشورت کنید. در هر حال توصیه میشود از مصرف این مواد غذایی و داروها تا حد امکان بپرهیزید.
این مواد غذایی را دریابید
آب زغال اخته و آب بلوبری تأثیر مفیدی در مقابله با بیاختیاری ادراری دارد. در نتیجه مصرف روزانه یک یا دو لیوان از این نوشیدنی توصیه میشود. انجیر نیز باعث مقابله با احتباس آب و یبوست شده و برای افرادی که از مشکل بیاختیاری ادراری رنج میبرند توصیه میشود.همچنین بهتر است بدانید که مصرف سبزیجات سرشار از فیبرها مانند کلم، شاهی، کاهو، شلغم، ترهفرنگی و همچنین جو، انگور و تمشک توصیه میشود.
چند توصیه کاربردی
زمانی که هوا گرم است باید بیش از هر زمان دیگر به فکر تامین آب بدن باشید چون در غیر این صورت ادرار غلیظ و تیره رنگ میشود. پرهیز از نوشیدن آب کافی نمیتواند راه حل خوبی برای مقابله با مشکل بیاختیاری ادراری شود اما زیادهروی در نوشیدن مایعات میتواند به مثانه فشار بیشتری بیاورد و مشکل را تشدید کند. این نوع بیاختیاری از اختلال در کار مثانه رخ میدهد که خیلی زود و بیدلیل منقبض و جمع میشود. در نتیجه بدون اینکه مثانه به طور کامل پر شده باشد نیاز به دستشویی و دفع ادرار احساس میشود.توجه داشته باشید که چاقی و اضافهوزن میتواند یکی از عوامل ابتلا به بیاختیاری ادرار باشد. به دلیل اینکه اضافهوزن فشاری را که روی شکم وارد میشود چند برابر کرده و عضلات مثانه را تهدید میکند
در فصل تابستان باید با انتخاب مایعات مناسب و رعایت حد اعتدال آب بدنتان را تامین کنید در نتیجه بهتر است:
* از نوشیدن حجم زیادی از مایعات در یک فاصلهی زمانی کوتاه بپرهیزید.
* در صورت بیاختیاری ادراری در شب از نوشیدن مایعات زیادی قبل از خواب بپرهیزید.
* از نوشیدن الکل بپرهیزید چون علاوه بر همهی دلایل دیگر باعث تحریک جدارههای مثانه میشود.
* مصرف قهوه، چای و نوشیدنیهای گازدار را محدود کنید. این نوشیدنیها باعث تحریک مثانه میشود. آب مرکبات مانند آب پرتقال و آب گریپفروت و همچنین نوشیدنیهای حاوی شیرین کننده های مصنوعی توصیه نمیشود.
* توجه داشته باشید که مصرف میوهها و سبزیجات به کنترل و کاهش وزن کمک میکند اما با این حال نباید در مصرف آنها نیز دچار افراط شوید. بهتر است به خصوص مصرف مرکبات، شکلات، گوجهفرنگی، مارچوبه، مواد غذایی تند و ادویهای و هر مادهی غذایی ترش و اسیدی را محدود کرده و از مصرفشان بپرهیزید.
* اگر در مثانهتان احساس خارش یا التهاب میکنید میتوانید با رعایت حد تعادل شیر بادام میل کنید. بهتر است بدانید که آب نیز به راحتی میتواند تمام ترکیبات تحریککننده و التهابزا را از مثانه خارج کند.
* توجه داشته باشید که برخی از میوهها مانند قره قاط و زغالاخته در صورت التهاب مثانه بسیار مفیدند. مواد غذایی سرشار از فیبرها مانند غلات کامل و حبوبات برای مقابله با یبوست و کاهش فشار روی مثانه مفیدند.